Το 2025 ήρθε με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει περίπου τα 8,156 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η Γη, λοιπόν, φιλοξενεί 82 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Ιδρύματος για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (Deutsche Stiftung Weltbevölkerung, DSW). Αριθμοί με ετήσιο φυσικό ρυθμό αύξησης 0,9%.

Για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι στον πλανήτη μας ζουν σήμερα 8.155.500.198 – δηλαδή 81.640.791 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Για σύγκριση, η Γερμανία έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 84 εκατομμύρια.

Το συμβολικό όριο των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είχε ξεπεραστεί τον Νοέμβριο του 2022. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι ο επόμενος δισεκατομμυριοστός θα επιτευχθεί το 2037, ενώ τα 10 δισεκατομμύρια θα τα φτάσουμε κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Σύμφωνα με το ίδρυμα, ο απόλυτος αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, αλλά η αύξηση αυτή επιβραδύνεται. Οι γυναίκες παγκοσμίως γεννούν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά. Η Αφρική αποτελεί έναν από τους κύριους κινητήριους μοχλούς της πληθυσμιακής αύξησης. Ο πληθυσμός της ηπείρου αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες και να φτάσει τα 3,4 δισεκατομμύρια έως το τέλος του αιώνα, από 1,2 δισεκατομμύρια σήμερα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του DSW, Jan Kreutzberg, στην περιοχή νοτίως της Σαχάρας κατοικεί η μεγαλύτερη νεανική γενιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το ίδρυμα εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί στα 10 δισεκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 2080. «Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο πληθυσμός – που θα γερνάει – θα μειωθεί λόγω της επιβράδυνσης των γεννήσεων και της αυξημένης θνησιμότητας».

Για τις συγκρίσεις, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ο παγκόσμιος πληθυσμός ανερχόταν σε 8.073.859.407 ανθρώπους, δηλαδή 65.975.407 περισσότερους από το 2022. Αν και ο απόλυτος αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, η ανάπτυξη επιβραδύνεται εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τα τελευταία 50 χρόνια. Η κορύφωση της ανάπτυξης σημειώθηκε μεταξύ 1965 και 1970 και έκτοτε μειώνεται

Οι γυναίκες παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη βιώσιμη πληθυσμιακή ανάπτυξη. Η εκπαίδευση και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι βασικές συνιστώσες ώστε τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες να μπορούν να αποφασίζουν εάν, πότε και με ποιον θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και πόσα, υπενθυμίζει το ίδρυμα. «Εάν οι γυναίκες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες – δηλαδή πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, οικονομική ανεξαρτησία και το δικαίωμα να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις για τη ζωή τους – τότε οι οικογένειες θα περιοριστούν αυτόματα», δήλωσε ο διευθυντής του DSW, Γιάν Κρόιτσμπεργκ.