Αν νιώθετε συνεχώς υποτιμημένοι, πιθανότατα κάνετε αυτά τα 8 λάθη στις σχέσεις σας
Ανάμεσα στον σεβασμό και την αληθινή εκτίμηση στις σχέσεις, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τα δικά τους συναισθήματα που συχνά παραβλέπουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ίδιοι στο αίσθημα της απαξίωσης.
Πρέπει όμως, να καταλάβουμε πως, κάποιες φορές, το συναίσθημα αυτό πυροδοτείται από τις ίδιες μας τις ενέργειες και συμπεριφορές.
Αν αισθάνεσθε ότι σας θεωρούν δεδομένο, ίσως υποσυνείδητα, να διαπράττετε κάποιο από τα παρακάτω ατοπήματα στις σχέσεις.
Σκοπός δεν είναι η αυτοκατηγορία, αλλά η αναγνώριση των σημείων που επιδέχονται βελτίωση.
Αν νιώθετε συνεχώς υποτιμημένοι, πιθανότατα κάνετε αυτά τα 8 λάθη στις σχέσεις σας
Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης. Οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αν νιώθετε απαξίωση, ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν επικοινωνείτε αποτελεσματικά και με σαφήνεια.
Συμβαίνει καμιά φορά, οι άνθρωποι να πιστεύουμε πως, οι φίλοι μας, οι συγγενείς ή οι σύντροφοί μας, πρέπει να ξέρουν από μόνοι τους τι μας αρέσει και τι μας ενοχλεί.
Οι άνθρωποι δεν έχουν ικανότητες μέντιουμ. Πρέπει να μιλάτε για τις ανάγκες σας.
Μην θεωρείτε τα πράγματα δεδομένα ή αυτονόητα.
Το δεύτερο λάθος είναι πως, δεν εκτιμάτε αρκετά τον εαυτό σας.
Κάποιοι άνθρωποι υποτιμούν τα κατορθώματά τους και τις προσπάθειές τους, τα παραγνωρίζουν λες και δεν είναι σημαντικά. Αυτό ανοίγει έναν φαύλο κύκλο, όπου επιδιώκουν διαρκώς την αποδοχή των άλλων, με αποτέλεσμα να αισθάνονται απαξίωση.
Αν δεν εκτιμάτε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, πώς περιμένετε να το κάνουν οι άλλοι;
Να θυμάστε πως, αυτοεκτίμηση δεν σημαίνει αλαζονεία ή εγωκεντρικότατα. Σημαίνει ότι αναγνωρίζετε την αξία του εαυτού σας.
Η αμοιβαιότητα είναι μια ισχυρή δύναμη στις ανθρώπινες σχέσεις. Είμαστε προγραμματισμένοι να περιμένουμε να μας ανταποδώσουν την ευγένεια και την καλοσύνη που προσφέρουμε.
Δείχνετε στους ανθρώπους σας το ίδιο επίπεδο σεβασμού και φροντίδας που λαμβάνετε;
Αν όχι, μπορεί αυτός να είναι ο λόγος για τον οποίο νιώθετε απαξίωση. Να θυμάστε πως, η εκτίμηση, πρέπει να είναι αμοιβαία στις σχέσεις.
Οι σχέσεις είναι όπως ο χορός – για να προχωρήσουν, πρέπει να κινούνται και οι δύο. Αν είστε ο μόνος που κάνει βήματα, είναι λογικό να νιώθετε απαξίωση.
Οι μονόπλευρες σχέσεις είναι εξουθενωτικές και βλάπτουν το αίσθημα της προσωπικής σας αξίας. Το άτομο που πάντα προσπαθεί, καταλήγει να νιώθει πως, δεν αξίζει.
Αν η κατάσταση αυτή, σας ακούγεται οικεία, είναι καιρός να επαναξιολογήσετε τις σχέσεις σας. Δεν είναι εύκολο, όμως μόνο έτσι θα βελτιώσετε την αλληλεπίδρασή σας με τον κόσμο. Οι προσπάθειες και η ευγένειά σας πρέπει να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα.
Ας μιλήσουμε με την αυταξία. Είναι η εσωτερική φωνή που μας θυμίζει πως, αξίζουμε και, το σημαντικότερο θεμέλιο για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.
Το αίσθημα της απαξίωσης στις σχέσεις, μπορεί να αντικατοπτρίζει πως εσείς πρώτοι δεν πιστεύετε στην αξία σας. Μπορεί να αποδέχεστε και να συμβιβάζεστε με λιγότερα από όσα αξίζετε.
Δεν είναι εύκολο, ωστόσο η αναγνώριση είναι ένα αναγκαίο βήμα προς την αλλαγή. Να θυμάστε πάντα την αξία σας.
Όταν αναγνωρίσετε την αξία σας, δεν θα θέλετε να συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο.
Μερικοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να διατηρούν πάντα τις ισορροπίες στις σχέσεις τους. Πρόκειται για μια ύπουλη συνήθεια.
Αποφεύγοντας τη σύγκρουση, καταπνίγετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας. Έτσι, τα παραμελούν και τα υποτιμούν και οι άλλοι.
Η υπεράσπιση του εαυτού δεν ισοδυναμεί με σύγκρουση, αλλά δείχνει αυτοσεβασμό.
Αν νιώθετε απαξίωση στις σχέσεις σας, μπορεί να φταίει πως δεν υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Εκφράστε τα συναισθήματά σας. Έχετε το δικαίωμα να νιώθετε ότι σας λαμβάνουν υπόψη και σας εκτιμούν.
Στηρίζετε το αίσθημα της αξίας σας στην εξωτερική αναγνώριση
Όλοι οι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα της ανάγκης της αποδοχής των άλλων.
Όταν το αίσθημα της αξίας σας εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων, τους παραχωρείτε αυτόματα τον έλεγχο των συναισθημάτων και της αντίληψης του εαυτού σας.
Και, όταν δεν έχετε την αναγκαία έγκριση και αποδοχή των άλλων, νιώθετε απαξίωση.
Το κλειδί είναι, να ανακαλύψετε μόνοι σας την αξία σας. Αυτή, δεν εξαρτάται από την αντίληψη ή την εκτίμηση των άλλων. Ωραία είναι η αποδοχή και η επιβεβαίωση των άλλων, αλλά πραγματική σημασία, έχει η εσωτερική αποδοχή.
Τα όρια είναι αναγκαία σε κάθε σχέση. Ορίζουν τον χώρο ασφαλείας του κάθε ατόμου, προστατεύουν την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα αξίας των ανθρώπων.
Αν νιώθετε απαξίωση στις σχέσεις, μπορεί να φταίει το γεγονός ότι τα όριά σας είναι συγκεχυμένα ή, ακόμη χειρότερα, ανύπαρκτα. Ίσως επιτρέπετε στους άλλους να σας εκμεταλλεύονται, χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Η ξεκάθαρη οριοθέτηση, μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι των σχέσεων. Τα όρια δείχνουν στους ανθρώπους τι είναι ανεκτό και τι όχι. Όταν δεν αντιδράτε, στην παραβίαση των ορίων σας, νιώθετε πως δεν σας εκτιμούν.
Να θυμάστε πως, οριοθέτηση δεν σημαίνει ακαμψία ή αυστηρότητα, αλλά σεβασμός του εαυτού σας και αξίωση προς τους άλλους, να κάνουν το ίδιο.
Ο ψυχολόγος και κοινωνικός φιλόσοφος, Erich Fromm, είχε πει πως, «η αγάπη δεν είναι ταυτισμένη με μια σχέση ή ένα άτομο: είναι μια στάση, ο χαρακτήρας που ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος σχετίζεται με τον κόσμο».
Αυτό λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας. Αν αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, αυτόματα προσελκύουμε και ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο. Βάζουμε τον πήχη εκεί που θέλουμε εμείς και δεν συμβιβαζόμαστε με λιγότερα.