Ο Dönmez εξήγησε ότι ο ναός αποκαλύφθηκε στο στρώμα που αναφέρουν ως «4-B».
Ανακαλύφθηκε χαμένος ναός ηλικίας 2.600 ετών – Ανήκει σε αρχαίο πολιτισμό που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη
Ανακαλύφθηκε χαμένος ναός ηλικίας 2.600 ετών αφιερωμένος στην πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε αρχαία δυναστεία στη διάρκεια ανασκαφών στον Πόντο. Cihan Okur/Anadolu Agency
«Ο ιερός χώρος και ο ναός Κουμπάμπα στον λόφο Ολούζ, με την αποκάλυψη του ιερού θαλάμου και της πέτρας που αναπαριστά την Κουμπάμπα, αποκάλυψε έναν χαμένο ναό στην Ανατολία. Βρήκαμε πολυάριθμα οστέινα αντικείμενα γύρω από το ναό. Πρόκειται για διάτρητα αντικείμενα, ανάμεσα τους φάλαγγες και σπόνδυλοι προβάτων. Πιθανόν ήταν προσαρτημένα σε ένα μαστίγιο και οι ιερείς που εκτελούσαν τελετουργίες για τη μητέρα θεά χτυπούσαν με αυτά τα σώματα τους. Αυτές οι τελετουργίες γίνονταν με χορό και κύκλους γύρω από τον ιερό χώρο, εκτελώντας κατά κάποιον τρόπο ένα είδος κυκλικού βαδίσματος από τον ιερό χώρο»,
Ο χαμένος ναός της Κουμπάμπα, που έχει ηλικία 2.600 χρόνια και προσφέρει σημαντικά ευρήματα που αφηγούνται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα τελετουργικά της Ανατολίας, ανακαλύφθηκε στον λόφο Ολούζ.
Ο λόφος Ολούζ βρίσκεται κοντά στον ποταμό Çekerek, που στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Σκύλαξ, παραπόταμο του Ίρις (σημερινή ονομασία Γεσίλ Ιρμάκ), στην επαρχία της Αμάσειας.
Το σημείο των ανασκαφών που έφερε στο φως τον χαμένο ναό στην Αμάσεια. Φωτογραφία: Anadolu Agency
Με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Şevket Dönmez, από το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και υπεύθυνο της ανασκαφής, οι αδιάλειπτες έρευνες έχουν αποκαλύψει πέντε ιερά και αρχιτεκτονικές δομές, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι ανήκαν στο βασίλειο των Μήδων.
Οι φετινές ανασκαφές στον λόφο Ολούζ, ο οποίος υπήρξε θρησκευτικό κέντρο στην Ανατολία σε διάφορες περιόδους, αποκάλυψαν τον χαμένο ναό Κουμπάμπα ηλικίας 2.600 ετών από τη φρυγική περίοδο.
Ο καθηγητής Δρ. Şevket Dönmez, δήλωσε ότι, ο οικισμός στον λόφο Ολούζ έχει ηλικία 6.500 ετών. Όπως ανέφερε: «Ο οικισμός ανάγεται στην περίοδο των Χετταίων. Δεν έχουμε φτάσει εντελώς στην εποχή των Χετταίων, έχουμε όμως ανακαλύψει κάποια ευρήματα από τότε. Ο ταύρος είναι το ιερό ζώο του θεού της καταιγίδας στο βασίλειο των Χετταίων. Γνωρίζουμε πως, από κάτω βρίσκεται μια μεγάλη πόλη των Χετταίων». Μέχρι τον 19ο αιώνα οι Χετταίοι ήταν άγνωστοι. Μόνο από μερικές αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη τους γνωρίζαμε.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμάσεια Şevket Dönmez. Πηγή: Cihan Okur/Anadolu AgencyΟ Dönmez, σημείωσε πως, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρήκαν επίσης σημαντικά αντικείμενα που ανήκαν στους Φρύγες και παρατήρησε τα εξής:
«Από το 2010, αποκαλύπτουμε μια Kubaba, τον ιερό χώρο της μητέρας θεάς, κάτω από το στρώμα της εποχής του σιδήρου, μαζί με τους βωμούς της. Ως αποτέλεσμα της σχολαστικής εργασίας μας σε αυτή την περιοχή, αποκαλύψαμε τον ιερό θάλαμο του ιερού χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει την ιερή πέτρα που αναπαριστά τη θεά Κουμπάμπα. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος αυτού του ιερού χώρου και ναού έχει πλέον αποκαλυφθεί. Μπορούμε πλέον να αναφερόμαστε σε αυτόν ως ναό Κουμπάμπα ή ιερό Κουμπάμπα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική επιτυχία και ανακάλυψη στις φετινές ανασκαφές του λόφου Ολούζ».
Ο χαμένος ναός έχει ηλικία 2.600 και βρίσκεται σε ύψωμα στην Αμάσεια. Φωτογραφία: Cihan Okur/Anadolu Agency