Τo κρεμμύδι είναι ένα διαδεδομένο λαχανικό που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα και δίνει νοστιμιά σε αρκετά φαγητά, ενώ αποτελεί κι ένα από τα συστατικά της παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας.

Το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει οργανικές ενώσεις θείου. Αυτές οι ενώσεις είναι κι ο λόγος για τον οποίο τα κρεμμύδια έχουν τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, όταν ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια για να φτιάξουμε το φαγητό μας, συνήθως, δακρύζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άραγε, ποιος είναι ο λόγος; Τα κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται σουλφοξείδια αμινοξέων. Ωστόσο, στα κύτταρα του κρεμμυδιού βρίσκονται και ένζυμα (αλιινάση), τα οποία διατηρούνται ξεχωριστά από τα σουλφοξείδια αμινοξέων. Όταν κόβουμε το κρεμμύδι, και οι φλοιοί καταστρέφονται, τότε, απελευθερώνουν τα συγκεκριμένα ένζυμα και παράγεται σουλφονικό οξύ. Αυτό το αέριο μόλις έρθει σε επαφή με τα μάτια μας, προκαλεί ερεθισμό και μας κάνει να δακρύζουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά έξυπνα tips, ώστε να μην δακρύζετε όταν κόβετε το κρεμμύδι πάνω στην σανίδα κοπής, είτε σε ροδέλες, είτε σε κυβάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Φροντίστε, λοιπόν, να κόψετε τα κρεμμύδια σε καλά αεριζόμενο χώρο ή κοντά στον απορροφητήρα.

Χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι, όταν κόβετε κρεμμύδια. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν θα καταστρέφετε τελείως τα κύτταρα των κρεμμυδιών και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες για την απελευθέρωση των αερίων. 

Τοποθετήστε τα κρεμμύδια στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τα κόψετε, δεδομένου ότι η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει την δραστικότητα των ενζύμων.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βυθίσετε σ’ ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να περιορίσετε την απελευθέρωση των αερίων που προκαλούν ερεθισμό στα μάτια.

Οι περισσότερες από τις ουσίες που προκαλούν τα δάκρυα βρίσκονται στη ρίζα του κρεμμυδιού, οπότε, εάν την αφαιρέσετε με μια μεγάλη φέτα πριν το κόψετε, τότε μειώνεται και η ποσότητα των ενζύμων που εκλύονται στον αέρα.