Έλον Μασκ: Τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη οι παρεμβάσεις του – Γιατί ανησυχούν σε Γερμανία και Βρετανία

Στις 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει και επίσημα τα ηνία του Λευκού Οίκου. Στην Ευρώπη δεν έχει συγκροτηθεί μία ενιαία στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Αν σε αυτό προστεθεί και η στήριξη του Έλον Μασκ για ακροδεξιά κόμματα σε Βρετανία και Γερμανία σε μία περίοδο που οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται στην Ευρώπη, γίνεται αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Έλον Μασκ, για πολλούς ο πιο ισχυρός άνθρωπος μετά τον πλανητάρχη, έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον του στην Ευρώπη. Με αναρτήσεις του στο Χ εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και στηρίζει ακροδεξιά κόμματα σε Βρετανία και Γερμανία, σε βαθμό που το Βερολίνο δεν έχει κρύψει τον θυμό του.

Για τους Ευρωπαίους είναι ξεκάθαρο ότι οι παλιοί διπλωματικοί κανόνες με την Ουάσινγκτον έχουν πεταχτεί από το παράθυρο και τώρα πρέπει να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την σοβαρή πρόκληση που ονομάζεται Έλον Μασκ.

«Σαν χαμαιλέοντας, ποτέ δεν ξέρεις ποια εκδοχή του Έλον Μασκ εμφανίζεται. Είναι μια επικίνδυνη φιγούρα. Και δεν συμφέρει κανέναν να τον έχει εχθρό», δήλωσε στο περιοδικό Politico πρώην κυβερνητικός σύμβουλος από την Βρετανία που αντιμετωπίσει τον δισεκατομμυριούχο.

Αυτή τη στιγμή ο Έλον Μασκ βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση των Εργατικών στην Βρετανία και τα έχει βάλει ανοιχτά με τον πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ.

Έχει υποστηρίξει τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος συναντήθηκε με τον δισεκατομμυριούχο τον περασμένο μήνα και συζήτησε μία πιθανή δωρεά εκατομμυρίων στην βρετανική ακροδεξιά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είναι φυσικό, έχει θορυβήσει τους πολιτικούς στην Βρετανία, οι οποίοι μέχρι στιγμής αρνούνται να προχωρήσουν γρηγορότερα στις μεταρρυθμίσεις για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και να μπλοκάρουν τα δολάρια του Μασκ.

Σύμφωνα με τον Guardian, φοβούνται ότι αν προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις θα δώσουν στον Νάιτζελ Φάρατζ το επιχείρημα ότι νοθεύουν τις εκλογές σε βάρος του και αυτό ενδέχεται να τους γυρίσει μπούμερανγκ με τους Βρετανούς ψηφοφόρους.

«Θα τους νικήσουμε με το να νικήσουμε τα επιχειρήματά τους και όχι με το να αλλάξουμε τους κανόνες για να τους εμποδίσουμε να πάρουν χρήματα από τον Έλον Μασκ. Δεν τα βάζεις με επιτυχία με τους λαϊκιστές αλλάζοντας τους κανόνες σε μια προσπάθεια να τους ανατρέψεις», είπε στην εφημερίδα κυβερνητική πηγή της Βρετανίας.

Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Μασκ είναι έξαλλος με τη βρετανική κυβέρνηση για τα σχέδιά της να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μετά τις ταραχές του 2024 στην Βρετανία. Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, αυτές οι ταραχές τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από εξτρεμιστική και προκλητική ρητορική στο διαδίκτυο.

Στην Γερμανία, που τον επόμενο μήνα οδεύει στις κάλπες οι πολιτικοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι πυρ και μανία με τον Έλον Μασκ, τον οποίο κατηγορούν ευθέως ότι θέλει να επηρεάσει το αποτελέσματα των εκλογών.

«Εσείς, οι πολίτες, αποφασίζετε (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας). Δεν το αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια στη Γερμανία δεν θα το καθορίσει αυτός που φωνάζει πιο δυνατά, αλλά μάλλον η μεγάλη πλειοψηφία των αξιοπρεπών και λογικών ανθρώπων», ανέφερε σε ομιλία του πριν την έλευση του 2025 ο Όλαφ Σολτς.

Παρόλα αυτά ο Μασκ, που έχει υποστηρίξει ότι έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει άποψη για τα εσωτερικά της Γερμανίας αφού έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στην χώρα, φάνηκε ότι δεν πτοήθηκε. Ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου (στις 20.00 ώρα Ελλάδος), στην πλατφόρμα «Χ» θα συζητήσει με την αρχηγό και υποψήφιας καγκελαρίου της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), Αλίς Βάιντελ.

Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προσπαθήσει να φλερτάρουν τον Μασκ με την ελπίδα να τον εξευμενίσουν και να έχουν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Τραμπ.

Γι’ αυτό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον ιδιοκτήτη της Tesla και του Χ στην επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και του έχει ζητήσει να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής τεχνολογίας στην Γαλλία. Βέβαια, ο Έλον Μασκ δεν έχει επιτεθεί δημόσια στον Μακρόν ούτε έχει στηρίξει την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

«Ο Τραμπ δεν φαίνεται έχει για το Παρίσι την ίδια περιφρόνηση που έχει για την Ε.Ε. ή τη Γερμανία. Ο Μακρόν μπορεί να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι δεν είναι ο Σολτς», είπε στο Politico Ρεπουμπλικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που συνεργάζεται με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ.

Εκείνη που έχει ιδιαίτερα καλή σχέση με τον Μασκ είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Πέρα από το θερμό κλίμα μεταξύ τους που καταγράφηκε από τους φωτογράφους σε βραβεία στην Νέα Υόρκη η Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει πάντα τον δισεκατομμυριούχο όταν δέχεται κριτική.

Έτσι σε συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera είπε ότι ο Μασκ «είναι ένας λαμπρός άνθρωπος και είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να συζητήσει κάνεις μαζί του».