Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου της Gazprom σταμάτησε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, καθώς οι πενταετείς συμφωνίες διαμετακόμισης έληξαν σήμερα, 1η Ιανουαρίου στις 8 π.μ. ώρα Μόσχας χωρίς να υπάρξει ανανέωση.
«Λόγω της επανειλημμένης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς να παρατείνει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom στερήθηκε την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει φυσικό αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025», ανέφερε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου σε ανάρτηση στο Telegram.
Tι λέει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τον αντίκτυπο από τη σημερινή διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας λέγοντας πως αναμενόταν και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη γι’ αυτή. «Η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG» (υγροποιημένου φυσικού αερίου), πρόσθεσε.
Οι συνέπειες
Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού TurkStream που βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. H Ουκρανία είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την προηγούμενη που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στο έδαφος της. Το 2025 είναι πλέον η πρώτη χρονιά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 που δεν θα διοχετευθεί φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Η λήξη της συμφωνίας σηματοδοτεί την σχεδόν πλήρη απώλεια της άλλοτε ισχυρής επιρροής της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, έρχεται όμως σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς τα αποθέματα στην Ευρώπη εξαντλούνται ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως
Η διακοπή του εφοδιασμού μέσω της Ουκρανίας αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τη Μολδαβία. Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερο θα επηρεαστεί η Σλοβακία. Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο από το νότο, μέσω του αγωγού TurkStream στη Μαύρη Θάλασσα, αν και ήθελε να διατηρήσει την διέλευση μέσω της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, το Κίεβο αποποιείται περίπου 800 εκατ. δολάρια ετησίως σε πληρωμές από τη Μόσχα, ενώ η Gazprom θα χάσει περίπου 5 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την σχεδόν πλήρη απώλεια της ρωσικής πρωτοκαθεδρίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Οι υπόλοιποι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου όπως η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία έχουν κανονίσει εναλλακτικές προμήθειες και οι αναλυτές προβλέπουν ελάχιστες επιπτώσεις στην αγορά από τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.