Μια χειμωνιάτικη χορταστική και εκλεπτυσμένη επιλογή, για χορτοφάγους αλλά και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Tasteit

Αυτό το πιάτο μαγειρεύεται σε διάφορα στάδια. Έτσι αναπτύσσεται η γεύση και η υφή, κάθε συστατικού. Αν και αυτό απαιτεί λίγο επιπλέον χρόνο, αξίζει τον κόπο για όλες τις πλούσιες, καραμελωμένες, ζωντανές γεύσεις που μπαίνουν στο τελικό πιάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να μειώσετε τον χρόνο προετοιμασίας μπορείτε να μαγειρέψετε τα λαχανικά, τα μανιτάρια και το ρύζι εκ των προτέρων. Απλά τα ζεσταίνετε πριν τα ανακατέψετε με τον πουρέ ψητής κολοκύθας και γεμίσετε τις «πορτοκαλί βαρκούλες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδιώξτε να σερβίρετε ζεστές, τις γεμιστές κολοκύθες, τις οποίες θα διαλέξετε να είναι σε μέγεθος μελιτζάνας φλάσκας. Υπάρχει πιθανότητα να στεγνώσουν, αν τις ξαναζεστάνετε στον φούρνο.

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό, δώστε ευκαιρία στα χορτοφαγικά πιάτα, ακόμη και σε ένα γιορτινό τραπέζι, μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα οι καλεσμένοι σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά:

Για τη γέμιση:

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ετοιμάζουμε τις κολοκύθες.

Τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το κάτω μέρος κάθε μισής κολοκύθας για να δημιουργήσουμε μια σταθερή επιφάνεια για το «μπολ».

Τρίβουμε τα μισά της κολοκύθας μέσα και έξω με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε τα μισά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω για 30 λεπτά, στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (σαν μπολ) για άλλα 15 λεπτά.

Όταν γίνει, η κολοκύθα πρέπει να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι και να έχει καβουρδιστεί στην επιφάνεια. (Περίπου 45 λεπτά συνολικά. Εάν η κολοκύθα τελειώσει το ψήσιμο πριν είναι έτοιμη η γέμιση, βάλτε τον φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία και κρατήστε τις ζεστές, μέχρι να είμαστε έτοιμοι για γέμισμα).

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ρυζιού, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σοτάροντας το ρύζι με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, για 3 με 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην καεί.

Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών πάνω από το ρύζι και ανακατεύουμε γρήγορα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 25 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι, περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε το ένα τρίτο των μανιταριών – να μην γεμίσει το τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια, χωρίς να τα ανακατεύουμε, για 2 με 3 λεπτά.

Μόλις δούμε να σχηματίζεται καφέ κρούστα, ανακατεύουμε τα μανιτάρια μαζί, για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, με τα υπόλοιπα μανιτάρια, προσθέτοντας περισσότερο λάδι στο τηγάνι.Όταν ψηθούν όλα τα μανιτάρια, ρίχνουμε στο τηγάνι, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλερι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και ξύνουμε τυχόν γλασαρισμένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού καθώς το κρασί σιγοβράζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε

Κρατάμε τα 6 μισά κολοκύθας, για να τα γεμίσουμε και αφαιρούμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα 2 μισά.

Μεταφέρουμε την ψημένη σάρκα κολοκύθας, σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει πολύ λείο.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τα μανιτάρια, τα λαχανικά, το μαγειρεμένο ρύζι και τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή κανέλα αν θέλουμε.

Ανακατεύουμε στη γέμιση τα φρέσκα μυρωδικά, κρατώντας μερικά για το σερβίρισμα.

Μοιράζουμε τη γέμιση ισόποσα σε όλα τα μισά κολοκύθας, πιέζοντας την ελαφρά, στην κοιλότητα.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ζεστό.