Στόχος του Ακριτικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων της περιοχής, ήταν από τα έσοδα των πωλήσεων να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό τους έργο

Δραστήριες γυναίκες που έχουν ιδρύσει τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων στις Καστανιές, έφτιαξαν ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για το 2025, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα οικογένειες της περιοχής, και ταυτόχρονα για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τον Βόρειο Έβρο και τις ομορφιές του. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1986, δηλαδή σε μια εποχή που η αλλαγή του Οικογενειακού Κώδικα άρχισε ν’ αλλάζει τις αντιλήψεις σχετικά με το ρόλο της γυναίκας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ιδρύθηκαν γυναικείοι σύλλογοι με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στις γυναίκες να γνωρίσουν ελευθερίες που ήταν αδιανόητες μέχρι τότε και ν’ αναπτύξουν δραστηριότητες έξω από τα πλαίσια του παραδοσιακού τους ρόλου. Με το σύλλογο οι γυναίκες ταξίδεψαν, διασκέδασαν, εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες δεξιότητες και αναδείχθηκε ο κοινωνικός τους ρόλος στις τοπικές κοινωνίες.

Παρόλο που οι ανάγκες έχουν αλλάξει και σήμερα θεωρούνται αυτονόητες οι ελευθερίες που κατέκτησαν εκείνη την εποχή, ο ρόλος ενός πολιτιστικού συλλόγου είναι πάντα σημαντικός γιατί αναδεικνύει κοινωνικά θέματα και προβλήματα που πιθανόν να μην υπάρχει άλλος φορέας να εντοπίσει στις μικρές κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτά η έκδοση ενός ημερολογίου, όσο μικρό γεγονός και να είναι, μπορεί να πάρει διαστάσεις πολύ ευρύτερες, γιατί μπορεί να εστιάσει σε θέματα που ν’ αγγίξουν γενικότερες ευαισθησίες της κοινωνίας.

«Ελπίζουμε αυτές οι δημοσιεύσεις να δώσουν το κίνητρο σε πολλούς να γνωρίσουν την άγνωστη ομορφιά του Βορείου Έβρου και πολύ περισσότερο την άγνωστη ιστορία της περιοχής που συνδέεται με τη μεγάλη αρχαία πόλη της Αδριανούπολης. Σήμερα ο Βόρειος Έβρος βρίσκεται σε κατάσταση πληθυσμιακής συρρίκνωσης, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι γερασμένο οπότε οι κοινωνικές ανάγκες που συνδέονται με αυτό το εύρος της ηλικίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες», προσθέτουν οι γυναίκες του Συλλόγου.

«Ένας σύλλογος λοιπόν μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία γιατί δημιουργεί εκδηλώσεις που αναζωογονούν την καθημερινότητα των κατοίκων, βρίσκεται κοντά στις κοινωνικές ανάγκες και μπορεί ν αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Η έκδοση του Ημερολογίου 2025 από το σύλλογό μας είναι καταρχήν μία πρόσκληση στο ευρύ κοινό να μας γνωρίσει και μια πρόκληση για όλους να συντελέσουμε ν’ αντιστραφεί η αρνητική πορεία της πληθυσμιακής καθίζησης για την περιοχή του Βορείου Έβρου», αναφέρουν στην ΕφΣυν.

Sold out σε 10 μέρες

Μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, τα 200 αντίτυπα του ημερολογίου εξαντλήθηκαν σκορπίζοντας ικανοποίηση στα μέλη του Συλλόγου. «Θεωρούμε ότι τόσο η θεματική που επιλέχθηκε, όσο και η προσπάθεια ενός ακριτικού συλλόγου γυναικών να λειτουργήσει σαν φορέας πολιτιστικής ανάπτυξης ήταν οι λόγοι που συγκίνησαν φίλους απ’ όλη την Ελλάδα για να προμηθευτούν ημερολόγια τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φίλους τους», αναφέρουν οι γυναίκες του Συλλόγου.

Πρωταγωνιστής του ημερολόγιου για το 2025 ήταν ο ποταμός Άρδας, ή Άρτα όπως τον έλεγαν παλιά, ο οποίος συνδέεται με τις ομορφότερες αναμνήσεις των κατοίκων και οι εικόνες του συντροφεύουν κάθε αναπόληση της ζωής στο χωριό. Ο Άρδας πλημμυρισμένος, παγωμένος, λαμπερός, ζεστός, καταπράσινος, λουλουδιασμένος, με τις νησίδες του, τα πουλιά του, το μυστήριό του, είναι οι εικόνες που θέλησαν οι γυναίκες της περιοχής, μέσα από το ημερολόγιο, ν’ ανακαλέσουν στη μνήμη όλων. Η καλλιτεχνική ματιά του Δημήτρη Μήτσα, τον οποίο τα μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν θερμά για την παραχώρηση των φωτογραφιών, αποτύπωσε αυτές τις μαγικές στιγμές του ποταμού.

Ο Σύλλογος ελπίζει ότι τα έσοδα από το ημερολόγιο θα του επιτρέψουν να ενισχύσει το φιλανθρωπικό του έργο και να δράσει αποτελεσματικά στα κοινωνικά προβλήματα του χωριού.

Ισχύς εν τη ενώσει

Πολύτιμος στυλοβάτης στη προσπάθεια αυτή ήταν ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΑΙΑ που στήριξε οικονομικά την έκδοση του ημερολογίου με την πολύτιμη συμβολή της προέδρου του συνεταιρισμού Ζωής Φραγκούδη.
Η «Γαία» ιδρύθηκε το 1998 στο Σπήλαιο Έβρου από μια ομάδα γυναικών με κοινό όραμα: να αναδείξουν τη δύναμη της γυναικείας συνεργασίας και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, παράγοντας αυθεντικά, χειροποίητα θρακιώτικα προϊόντα. Κάθε προϊόν φτιάχνεται από αγνές, τοπικές πρώτες ύλες και βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές της Θράκης, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Η «Γαία» είναι κάτι παραπάνω από ένα επιχειρηματικό εγχείρημα· είναι σύμβολο γυναικείας ενδυνάμωσης, όπου η εμπειρία των γιαγιάδων συνυπάρχει και συνδυάζεται με τη δημιουργικότητα της νεότερης γενιάς. Οι γυναίκες του Τριγώνου, μέσα από το έργο τους, επιδιώκουν να προβάλλουν την αξία της γαστρονομικής κληρονομιάς της Θράκης, διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου τους.
Ανακαλύψετε τα μοναδικά προϊόντα της «Γαία» στο www.gaia-evros.gr, παραγγείλετε τηλεφωνικά στο 2556 051100 ή επισκεφθείτε το εργαστήρι στο Σπήλαιο Έβρου για μια ξενάγηση και γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής.
Κ.Η.