Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα απεικονίζονται στα νομίσματα που θα κυκλοφορήσουν το 2025: Ίντα Γουέλς-Μπαρνέτ, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα, Ζυλιέτ Γκόρντον Λόου, ιδρύτρια των προσκόπων των ΗΠΑ, Βέρα Ρούμπιν, πρωτοπόρος αστρονόμος, Στέισι Μίλμπερν, ακτιβίστρια για την αναπηρία και Αλθέα Γκίμπσον, θρυλική παίκτρια του γκολφ και του τένις.
Τα νέα κέρματα αποτελούν μέρος του American Women Quarters Program, το οποίο ξεκίνησε το 2022. Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για να κυκλοφορήσουν κέρματα των 25 λεπτών που αποδεικνύουν «τι μπορεί να γίνει εφικτό με την αποφασιστικότητα, την επιμονή και το αδάμαστο πνεύμα των Αμερικανίδων γυναικών», σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος.
«Αυτό το πρόγραμμα έχει αναγνωρίσει την αξιοσημείωτη κληρονομιά αυτών των εξαιρετικών γυναικών», αναφέρει σε δήλωσή της η Βέντρις Κ. Γκίμπσον, διευθύντρια του Νομισματοκοπείου. «Θα κυκλοφορούν για τις επόμενες δεκαετίες και θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τον αμερικανικό λαό για τις απίστευτες τιμώμενες γυναίκες μας».
Για να επιλέξει τα τιμώμενα πρόσωπα, το Νομισματοκοπείο ζήτησε την υποβολή προτάσεων από το κοινό. Στη συνέχεια, η Υπουργός Οικονομικών περιόρισε τον κατάλογο σε συνεργασία με την American Women’s History Initiative του Smithsonian, το National Women’s History Museum και το Congressional Bipartisan Women’s Caucus.
«Ξεκινήσαμε το [πρότζεκτ με τα] νομίσματα το 2022 και έκτοτε επιλέγουμε πέντε γυναίκες το χρόνο», λέει η Κρίστι ΜακΝάλι, αναπληρώτρια διευθύντρια του Νομισματοκοπείου, στην εκπομπή «Good Morning Washington» της WJLA-TV. «Αυτή είναι η τελευταία μας χρονιά. Είναι οι τελευταίες πέντε γυναίκες που ξεχωρίζουμε, οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι».
Τα πέντε πορτρέτα θα εμφανίζονται στην πίσω πλευρά των κερμάτων με κάθε σχέδιο να αντικατοπτρίζει τα επιτεύγματα των γυναικών που τιμά.
Η Λόου απεικονίζεται δίπλα στο λογότυπο των προσκόπων, το οποίο δημιούργησε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η Ρούμπιν ατενίζει τον ουρανό. Η Γουέλς στέκεται δίπλα στις λέξεις «δημοσιογράφος, σουφραζέτα, ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα» ενώ η Μίλμπερν πλάι στο σύνθημα «δικαιοσύνη για τα άτομα με αναπηρία», ενώ η Γκίμπσον στέκεται πίσω από ένα δίχτυ κρατώντας μια ρακέτα του τένις.
Το μπροστινό μέρος των νομισμάτων θα εξακολουθεί να απεικονίζει τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, αλλά όχι το σχέδιο του Τζον Φλάναγκαν που χρησιμοποιείται συνήθως, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1932. Αντ’ αυτού, θα παρουσιάζουν το σχέδιο της γλύπτριας Λόρα Γκάρντιν Φρέιζερ, το οποίο υπερψηφίστηκε έναντι του σχεδίου του Φλάναγκαν. Ενώ η απεικόνιση του Ουάσινγκτον από τη Φρέιζερ είναι παρόμοια με αυτή του Φλάναγκαν, δείχνει τον πρόεδρο να κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σήμερα υπάρχουν είκοσι γυναίκες που έχουν τιμηθεί από το πρόγραμμα American Women Quarters Program. Η Ελίζαμπεθ Κ. Μπάμπκοκ, η διευθύντρια του Μουσείου Ιστορίας Αμερικανίδων Γυναικών του Smithsonian, δηλώνει στη Σάρα Κασκόνε του Artnet ότι η ομάδα περιλαμβάνει καλλιτέχνιδες, επιστήμονες, αστροναύτες, ηγέτιδες αυτόχθονες, συνθέτριες, χορεύτριες και ακτιβίστριες.
«Αν εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε σήμερα την αμερικανική ιστορία, το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και στα σχολικά τους βιβλία, [θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι] υπάρχουν αυτά τα κενά. Οι γυναίκες απλώς δεν εκπροσωπούνται», λέει η Μπάμπκοκ. «Αλλά είμαστε το 51% του πληθυσμού και ήμασταν εκεί σε όλες αυτές τις ιστορικές στιγμές που διαμόρφωσαν την αμερικανική ιστορία».
*Με πληροφορίες από: Smithsonian Magazine | Julia Binswanger | Κεντρική φωτογραφία θέματος: U.S. Mint