Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμπλακούν στη Συρία, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και πρώην διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους.
Ο πρόεδρος του KKR Global Institute, ένας από τους πιο διεισδυτικούς αναλυτές στρατιωτικών επιχειρήσεων, εκτιμά ότι υπάρχουν ήδη γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της ηγεσίας της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, της ομάδας ανταρτών που ανέτρεψε τον Ασαντ, μέσω διαφόρων μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Κατάρ, αλλά και μέσω καναλιών των μυστικών υπηρεσιών.
Ο απόστρατος στρατηγός, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Απρίλιο για να συμμετάσχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί 9-12 Απριλίου 2025 στους Δελφούς, εκφράζει πάντως ανησυχία για το αν θα υπάρξει ενότητα στη Συρία ή αν θα επικρατήσουν οι εμφύλιες διαφορές.
Υπάρχει αίσθημα ευφορίας ανάμεσα στους Σύρους μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ. Ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;
Η μεγάλη ανησυχία είναι, φυσικά, εάν η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η HTS, η ομάδα που ανέτρεψε το καθεστώς, η οποία είναι πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα, θα προσεγγίσει και θα συνεργαστεί με όλα τα εθνοτικά και σεχταριστικά στοιχεία της Συρίας ή, εναλλακτικά, θα επιστρέψει στις ισλαμιστικές απόψεις τις οποίες αγκάλιαζε. Μέχρι στιγμής ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, ο αρχηγός της HTS, έχει κάνει καθησυχαστικά σχόλια σχετικά με το πώς η ομάδα σκοπεύει να συμπεριλάβει όλα τα στοιχεία του συριακού πληθυσμού. Και οι πρώτες του πράξεις ήταν σύμφωνες με τα λόγια του. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε πώς αυτή η ρητορική θα «λειτουργήσει» περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ενθαρρυντικό, επίσης, ότι η HTS έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής το είδος της καταστροφικής λεηλασίας που έλαβε χώρα στο Ιράκ όταν ανατρέψαμε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ημουν στρατηγός δύο αστέρων κατά την εισβολή στο Ιράκ και διοικούσα την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Και ως φαίνεται η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ θα αποφύγει επίσης τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο Ιράκ όταν ο νέος ηγέτης της Προσωρινής Αρχής Συνασπισμού απέλυσε ολόκληρο τον ιρακινό στρατό χωρίς να πει στα μέλη του πώς θα τους διευκολύναμε προκειμένου να φροντίσουν τον εαυτό τους και τα μέλη των οικογενειών τους, και στη συνέχεια απέλυσε επίσης τα μέλη του Κόμματος Μπάαθ σε επίπεδο που περιλάμβανε τους δεκάδες χιλιάδες γραφειοκράτες που χρειαζόμασταν για να βοηθήσουμε στη διαχείριση μιας χώρας που δεν κατανοούσαμε επαρκώς. Ολα αυτά χωρίς επίσης να σχεδιάσουμε μια διαδικασία συμφιλίωσης με αυτά τα σημαντικά άτομα.
Υπάρχει τρόπος να υπάρξει μια κάποιου είδους σταθεροποίηση και μετάβαση προς μια χώρα που θα είναι ενωμένη;
Υπάρχει, πράγματι, αλλά οι εμφύλιες διαφορές στη συριακή κοινωνία μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές, καθώς κάθε εθνοτικό, σεχταριστικό, φυλετικό, παραστρατιωτικό και άλλο στοιχείο στη Συρία ανταγωνίζεται για να εξασφαλίσει όσο περισσότερα γίνεται όσον αφορά την εξουσία, τις αρχές και τους πόρους για τον εαυτό του. Το να κρατηθούν όλα τα στοιχεία μαζί και να αποφευχθούν διαφόρων ειδών διαφορές, οι οποίες θα ξεσπούν σε σύγκρουση, θα είναι πολύ δύσκολο. Και πάλι, η ηγεσία της HTS φαίνεται να υιοθετεί μια ενθαρρυντική προσέγγιση μέχρι σήμερα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για αυτό που γίνεται στη Συρία.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να εμπλακούμε, και υποψιάζομαι, παρόλο που στην HTS και την ηγεσία της έχουν επιβληθεί εδώ και πολύ καιρό κυρώσεις ως τρομοκρατικό στοιχείο, ότι υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας μέσω διαφόρων μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Κατάρ, καθώς και απευθείας μέσω καναλιών μυστικών υπηρεσιών και άλλων, καθώς στην Ουάσιγκτον συζητούν εάν και πότε θα αφαιρεθεί η HTS από τη λίστα κυρώσεων.
Μεγάλη, όλων των πιθανών τύπων, όσο πιο συντονισμένα γίνεται.