Οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή, αν και διέθετε όλη την τεχνογνωσία της F1.

Το 1992, η McLaren ξεκίνησε την παραγωγή της θρυλικής F1, η οποία έγινε ένα από τα πιο σημαίνοντα -νόμιμα για χρήση σε δημόσιο δρόμο- supercars όλων των εποχών. Ωστόσο, εκείνη η χρονιά σηματοδότησε την αποκάλυψη ενός ακόμα υπεραυτοκινήτου, εμπνευσμένου από τη Formula 1.

Το Monteverdi Hai 650 F1, δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή, ακολουθώντας μια πορεία παράλληλη με αυτή του Ελβετού δημιουργού του. Πολλοί νεότεροι, ενδεχομένως, να αγνούν την ύπαρξη του, γι’ αυτό ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Γεννημένος το 1934, ο Peter Monteverdi μεγάλωσε στο γκαράζ του πατέρα του, έχοντας ένα πάθος για τα αυτοκίνητα, που θα καθόριζαν -όπως αποδείχθηκε- την ενήλικη ζωή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, κατασκεύαζε τα δικά του αγωνιστικά αυτοκίνητα. Το 1961, ο Monteverdi ανέπτυξε το πρώτο ελβετικό μονοθέσιο της Formula 1, το οποίο σχεδίαζε να αγωνιστεί στο γερμανικό Grand Prix. Ωστόσο, λόγω ενός τραυματισμού που υπέστη σε έναν προηγούμενο αγώνα ο Monteverdi δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί στη Formula 1.

Εκτός από τις προσπάθειές του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο Ελβετός ήταν επίσης ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας που, μεταξύ άλλων, κατείχε τη μοναδική αντιπροσωπεία Ferrari στη χώρα του.

Το 1963, ο Monteverdi παρήγγειλε μια μεγάλη παρτίδα 100 Ferrari, αλλά, για πρώτη φορά από τότε που έγινε επίσημος αντιπρόσωπος της ιταλικής μάρκας, αναγκάστηκε να πληρώσει ολόκληρη την παραγγελία προκαταβολικά.

Αυτό οδήγησε σε μια τεράστια διαμάχη με τον Enzo Ferrari και, τελικά, στην ακύρωση της άδειας αντιπροσωπείας του. Ο φιλόδοξος επιχειρηματίας ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Ιταλό και ίδρυσε τη δική του μάρκα, με κύριο στόχο να κατασκευάζει πολυτελή αυτοκίνητα, που θα ανταγωνίζονταν άμεσα τη Ferrari.

Σε συνεργασία με τον διάσημο Ιταλό σχεδιαστή Pietro Frua (και αργότερα την Carrozzeria Fissore), η μάρκα με το όνομα Monteverdi κυκλοφόρησε το πρώτο της grand tourer παραγωγής, το High Speed​​, το 1967.

Ενώ το High Speed ​​έγινε το πιο επιτυχημένο μοντέλο παραγωγής της μάρκας, το πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητό της παρουσιάστηκε το 1970, στο διάσημο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Βαπτισμένο Hai (καρχαρίας, στα γερμανικά) 450 SS, αυτό το νέο μοντέλο ήταν ένα καθαρόαιμο θηρίο, με τον διάσημο 426 HEMI της Mopar, τοποθετημένο στο κέντρο. Δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή και για πολλά χρόνια η εταιρεία του Monteverdi βρισκόταν σε αδράνεια, μέχρι το 1982, όταν ο Ελβετός επένδυσε στην Onyx Formula 1, για μια βραχύβια παρουσία στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αυτή η εμπειρία, όμως, ήταν αρκετή για να του δώσει την τεχνογνωσία και να προχωρήσει στο επόμενο υπερβολικά φιλόδοξο εγχείρημα.

Το Monteverdi Hai 650 F1, ήταν ο… καρχαρίας των αρχών της δεκαετίας του 1990, με την καρδιά της αγωνιστικής ομάδας της Onyx. Όλη η τεχνογνωσία της Formula 1, μεταφέρθηκε στο ελβετικό supercar. Από το αμάξωμα, που ήταν ένα μείγμα ανθρακονημάτων και υαλοβάμβακα, συμβάλλοντας στο εντυπωσιακό συνολικό βάρος των 850 κιλών, μέχρι την ενεργή ανάρτηση, τα κεραμικά φρένα και το πιλοτήριο, το οποίο, όμως, σε αντίθεση με τη McLaren, δεν διέθετε κεντρική θέση οδήγησης.

Από τη Formula 1, προερχόταν και ο κινητήρας των 3,5 λίτρων Cosworth DFR V8 F1, που απέδιδε 650 ίππους και έφτανε τις εκπληκτικές 11.000 σ.α.λ.

Η τεχνολογία του κινητήρα της Cosworth, επέτρεπε στο Hai 650 F1 να επιταχύνει 200 χλμ./ώρα σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα και να φτάσει σε τελική ταχύτητα 335 χλμ./ώρα.

Στη σημερινή εποχή, αυτό το εντυπωσιακό supercar, θα κόστιζε περίπου 2.000.000 δολάρια, με βάση την αρχική τιμολόγηση της Monteverdi, που είχε θέσει ως στόχο την παραγωγή 12 μονάδων. Τελικά το project δεν προχώρησε, παράχθηκαν μόνο τρία αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα δύο εκτίθενται στο Μουσείο της Ελβετίας και το τρίτο και πλήρως λειτουργικό, βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.