Δυναμικό «ποδαρικό» έκανε η γρίπη φέτος τον χειμώνα, με τα δεδομένα να μαρτυρούν πως έχει ξεκινήσει η ανοδική τάση των μεταδόσεων στην κοινότητα. Παράλληλα όμως έξαρση καταγράφεται και σε άλλες εποχικές ιώσεις – από γαστρεντερίτιδες έως Κοξάκι –, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι οι ιοί έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα τους – ανεπηρέαστοι πλέον από την απειλή του εξοστρακισμού τους από τον SARS-CoV-2.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος στα τέλη της περασμένης εβδομάδας παρατήρησε πως «έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο των αναπνευστικών λοιμώξεων». Ο ίδιος, εντούτοις, στρέφοντας το βλέμμα του σε όσα λαμβάνουν χώρα στην Αγγλία, σημείωσε ότι «η γρίπη έχει αρχίσει να ανεβαίνει καθώς και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)», ενώ, αντίθετα, «η Covid-19 βρίσκεται σε πτωτική πορεία έχοντας ήδη ολοκληρώσει μία μικρή έξαρση μέσα στον Οκτώβριο – Νοέμβριο».
Και έπειτα συμπλήρωσε με νόημα πως είναι πιθανό να «δούμε το ίδιο και στην Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο, δηλαδή επικράτηση γρίπης και RSV και μείωση της Covid-19».
Σε κάθε περίπτωση η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει πως ο πανδημικός ιός έχει χάσει τον τίτλο του «πρωταγωνιστή», όπως συνέβαινε τα περασμένη έτη. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το περασμένο επταήμερο οι θετικότητες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV-2 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, οι αντίστοιχες για την εποχική γρίπη ξεπέρασαν το 10% – ποσοστό που αποτυπώνει την έναρξη του εποχικού κύματος.
Μάλιστα και όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 2-8 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ υπενθυμίζεται πως από την αρχή της φετινής επιτήρησης καταγράφτηκε και ένας θάνατος ασθενούς έπειτα από σοβαρές επιπλοκές.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες τηλεφωνήματα και επισκέψεις στα ιατρεία τους δέχονται οι παιδίατροι ανά την Ελλάδα, με τις αυξανόμενες απουσίες στα σχολεία λόγω ασθένειας να αποκαλύπτουν το «κοκτέιλ» των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα. Οπως σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Αννα Παρδάλη, «την τρέχουσα περίοδο επικρατούν οι ρινοϊοί, οι αδενοϊοί, η γρίπη, ενώ έχει αρχίσει δειλά δειλά και ο RSV, ένας ιός που απασχολεί πολύ τα μικρά παιδιά αλλά και τους ηλικιωμένους». Επίσης, στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται οι εντεροϊοί και κυρίως ο ιός Κοξάκι, ενώ η ειδικός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην Covid-19, αν και «φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση».
Πάντως, η Αννα Παρδάλη στέκεται και σε μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια όταν εστιάζει στο γεγονός ότι «συγκριτικά με παλαιότερες εποχές έχει αμβλυνθεί η εποχικότητα των ιών. Για παράδειγμα γνωρίζαμε ότι παραδοσιακά ο ιός της γρίπης έκανε την εμφάνισή του περί τα τέλη Νοεμβρίου, πλέον όμως βλέπουμε περιστατικά ήδη από το φθινόπωρο. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί όπως ο ιός Κοξάκι φαίνεται να κάνουν πιο συχνούς κύκλους μέσα στη διάρκεια του έτους, ανεξαρτήτως εποχής».
Εντούτοις, είναι ακόμη ασαφές εάν η διαπίστωση αυτή οφείλεται στην εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διαγνωστική διαδικασία (κυρίως λόγω των διαθέσιμων self test) ή εάν υπονοεί και μία αλλαγή στη συμπεριφορά των ιών.
Σε κάθε περίπτωση και όπως τονίζει η Αννα Παρδάλη, ο κανόνας θέλει η νοσηρότητα να κορυφώνεται από τον Δεκέμβριο και μετά, συνεπώς οι ιώσεις που αναγκάζουν μικρούς και μεγάλους να μένουν στο κρεβάτι τους είναι μία αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.
«Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες των παιδιών δεν πρέπει να αναστέλλονται λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Είναι όμως σημαντικό ένα άρρωστο παιδάκι να παραμένει στο σπίτι του, όσο είναι εφικτό, αφενός για να μη διασπείρει τον ιό και αφετέρου επειδή είναι ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις. Αλλωστε οι σοβαρές επιπλοκές που ορισμένες φορές εμφανίζουν τα παιδιά οφείλονται κυρίως σε έναν εξαντλημένο οργανισμό».