Aiko Pappas: «Θα γίνει μια ανεξάρτητη περσόνα στο τέλος του Ιανουαρίου» – Τι λέει ο δημιουργός της Ελληνίδας εικονικής influencer

Στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο των social media, οι εικονικοί influencers – ψηφιακά δημιουργημένες περσόνες μέσω τεχνητής νοημοσύνης – κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή.

Πρόκειται για μοντέλα που προωθούν προϊόντα μέσω εξιδανικευμένων εικόνων, χωρίς ατέλειες, δημιουργώντας νέες τάσεις στο μάρκετινγκ και νέες προκλήσεις για την κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η Ελληνίδα Aiko Pappas, που εντυπωσιάζει με την ψηφιακή της τελειότητα.

Ενώ ο δημιουργός της μιλά για τα πρώτα βήματα αυτής της καινοτομίας, αναδύονται ηθικά διλήμματα και ανησυχίες για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας περσόνας στην ελληνική κοινωνία.

Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση, στον κόσμο των social media και του ψηφιακού μάρκετινγκ, είναι οι εικονικοί influencers, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Αντί για ανθρώπους, πρόκειται για avatar (δηλαδή προσωποποιήσεις) που δημιουργούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, για να προωθήσουν προϊόντα, προβάλλοντας μια εξιδανικευμένη εικόνα, χωρίς ατέλειες, που απέχει όμως πολύ από την ανθρώπινη φύση.

«Δεν παίζει να είναι αληθινό». Αυτό δεν λέμε όταν βλέπουμε ένα τέλειο πρόσωπο για το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι υπαρκτό; Μόνο που στην περίπτωση της Ισπανίας Αιτάνα Λόπεθ ή της Ελληνίδας Aiko Pappas που εντυπωσιάζουν με τη συμμετρία των χαρακτηριστικών τους και τις ιδανικές αναλογίες τους ισχύει όντως ότι δεν είναι πραγματικές αλλά προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Νίκος Ξυδάς, ιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανέφερε: «Εχουν αρχίσει τα πρώτα μοντέλα ΑΙ να παίρνουν εντός εισαγωγικών σάρκα και οστά ψηφιακά. Βλέπουμε δηλαδή ένα ΑΙ μοντέλο να παρουσιάζεται ως μια όμορφη κοπέλα και να έχει το δικό της ινσταγκραμ και να προσπαθεί να γίνει ινφλουενσερ».

Η Αιτάνα, μια ψηφιακή δημιουργία από την Βαρκελώνη θεωρείται το πιο επιδραστικό μοντέλο – δημιούργημα ΑΙ παγκοσμίως. Ωστόσο, ο αριθμός των ακολούθων της και των κερδών της σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει αυτά των πραγματικών Influencers.

«Τα νούμερα σε σχέση με τους πραγματικούς ινφλουένσερς είναι χαμηλά αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι στα πρώτα τους βήματα αυτά τα μοντέλα και αξίζει να δούμε πως θα εξελιχθούν», τόνισε ο κ. Ξυδάς.

Ο Μανώλης Χαβαδάκης, δημιουργός της ψηφιακής influencer Aiko Pappas σημείωσε:

«Ήθελα στην ονομασία κάτι που να κρύβει μέσα τη λέξη ΑΙ. Το Aiko σημαίνει μικρή αγαπημένη κι επειδή έχω άλλα δύο παιδιά, αυτή ήταν η μικρή της οικογένειας. Θα γίνει μια ανεξάρτητη περσόνα στο τέλος του Ιανουαρίου».

Ο Διαμαντής Κιτρίδης, σύμβουλος ψηφιακής επικοινωνίας αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που έχουν οι ψηφιακές περσόνες στην κοινωνία, ειδικά όταν δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για κανονικούς ανθρώπους.

«Σίγουρα υπάρχουν κάποια ηθικά διλήμματα. Καμιά φορά, όσο προηγμένο τεχνολογικά κι αν είναι κάτι, αν δεν βασίζεται σε ανθρώπινες αξίες και επιλογές, δεν έχει σημασία αν είναι καλές ή κακές, δεν γίνεται αποδεκτό από την κοινωνία και τον κόσμο».

Αξιοσημείωτη φαίνεται πως είναι η διεισδυτικότητα των influencers στο καταναλωτικό κοινό σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε διαφημιστική εταιρεία σε δείγμα περίπου 1000 ατόμων στην Ελλάδα 15 – 65 ετών. Περίπου το 90% είπαν ότι παρακολουθούν αναρτήσεις των influencers, ενώ το 80% απάντησαν ότι τους εμπιστεύεται από λίγο έως πολύ.