Με έναν 27χρονο νεκρό, δύο γυναίκες ανάπηρες και μια διάγνωση καρκίνου που άργησε έναν χρόνο, το υπουργείο Aμυνας προωθεί εσπευσμένα νομοθετικές ρυθμίσεις για να μη συνεχιστούν τα τραγικά λάθη
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο πατέρας του στρατιώτη Αρης Γκάτσης, καθηγητής Φυσικής από την Καρδίτσα, που έχει κάνει πια σκοπό ζωής να δικαιώσει τη μνήμη του παιδιού του, πήρε βαθιά ανάσα τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έλαβε γνώση της έκθεσης της ιατροδικαστού του Δημοσίου, που ουσιαστικά επιβεβαίωνε ότι το παιδί του χάθηκε συνεπεία ιατρικών λαθών.
Το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης της κυρίας Ασπασίας Δεληλίγκα, που μπήκε στον φάκελο της υπόθεσης στις 5/9/2024, δέκα μήνες μετά τον θάνατο του Νίκου Γκάτση, έχει ως εξής: «Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το πτώμα του Γκάτση Νικολάου του Αριστείδη φέρει τις ανωτέρω κακώσεις στο πλαίσιο χειρουργικής επέμβασης αντιμετώπισης καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο θάνατος οφείλεται σε αιμάτωμα τραχηλικής χώρας, συνεπεία ρήξεως και αιμορραγίας αγγείων της περιοχής».
Στο ίδιο συμπέρασμα είχε ουσιαστικά καταλήξει στην έκθεσή του και ο ιατροδικαστής-τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Δημήτρης Γαλεντέρης, που είχε διαπιστώσει ότι ο θάνατος του Νίκου Γκάτση είχε επέλθει από εσωτερική αιμορραγία. Ειδικότερα, είχε διαπιστωθεί ότι μία φλέβα ήταν διπλοραμμένη, ενώ είχε κοπεί και αρτηρία, η οποία δεν ήταν καν ραμμένη. Το επίσης αδιανόητο, πάντως, στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι η ιατροδικαστική έκθεση εκκρεμούσε επί δέκα μήνες, επειδή το Δημόσιο δεν είχε σύμβαση με εξειδικευμένο εργαστήριο για τη διενέργεια ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.
Τα δείγματα ιστών από τον νεαρό φαντάρο παρέμεναν σε ψυγείο, μαζί με αναρίθμητα άλλα, τη στιγμή που οι απαντήσεις ήταν αναγκαίες για να φτάσουν άρτιες αντίστοιχες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Την εσωτερική έρευνα στον Στρατό για το πώς κατέληξε ο Νίκος Γκάτσης διενεργεί η ΣΜΥ Τρικάλων, η μονάδα στην οποία υπηρετούσε τη θητεία του ο 27χρονος.
«Μας είχαν πείσει ότι επρόκειτο για μια επέμβαση ρουτίνας και ότι το 424 ήταν άριστα εξοπλισμένο και οι γιατροί οι καλύτεροι», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γκάτσης. Το παιδί του βγήκε από το χειρουργείο, τον ενημέρωσαν ότι όλα είχαν πάει καλά, οδηγήθηκε σε απλό θάλαμο νοσηλείας και τρεις ώρες αργότερα πέθανε, πνιγμένο από το ίδιο του το αίμα.
Ο εφιάλτης μιας 42χρονης
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το «ΘΕΜΑ» έκανε μια 42χρονη στρατιωτικό από τη Λάρισα να ξαναζήσει τον εφιάλτη που είχε περάσει το καλοκαίρι του 2021, στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Η εξιστόρηση όσων συνέβησαν τότε από τον δικηγόρο της θυμίζουν επακριβώς την αφήγηση του κ. Γκάτση για όσα συνέβησαν στο παιδί του.
Ο Σπύρος Χατζής, δικηγόρος της στρατιωτικού, περιγράφει πώς η πελάτισσά του, μητέρα ενός παιδιού που ήταν μόλις 13 ετών το 2021, μπήκε για επέμβαση αντιμετώπισης θηλώδους καρκινώματος θυρεοειδούς και βγήκε από το νοσοκομείο δύο μήνες μετά, έχοντας φτάσει πολλές φορές στο κατώφλι του θανάτου: «Οταν εγινε η διάγνωση στη Λάρισα, ο στρατιωτικός γιατρός τής συνέστησε είτε το 424 στη Θεσσαλονίκη είτε το 401 στην Αθήνα. Επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως πιο κοντά στη Λάρισα».
Ολοι της έλεγαν ότι η επέμβαση ήταν απλή – θα έβγαζε το καρκίνωμα και θα τελείωνε, θα επέστρεφε στο παιδί της, στη ζωή της. Δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωση προγραμματίστηκε το χειρουργείο. Λόγω της επιμονής της υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία. Οταν έγινε η επέμβαση, η αρχική ενημέρωση στη μητέρα της που βρισκόταν έξω από τις αίθουσες των χειρουργείων ήταν ότι όλα είχαν πάει καλά. Στη συνέχεια, όμως, την ενημέρωσαν ότι η κόρη της «δεν ξυπνούσε».
Πέρασαν τρεις ημέρες και η γυναίκα δεν είχε ανοίξει τα μάτια της. Οπως καταγγέλλει, μάλιστα, η οικογένεια, ο χειρουργός αμέσως μετά την επέμβαση είχε φύγει για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο, στις 19 Ιουλίου του 2021, ζήτησαν από τη μητέρα της στρατιωτικού να υπογράψει, ώστε να υποβληθεί η κόρη της σε τραχειοστομία. Η γυναίκα έμεινε 15 μέρες στην Εντατική και ακολούθως νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. «Η κοπέλα σήμερα μιλάει από τύχη και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο λογοθεραπεία», λέει ο κ. Χατζής και εξηγεί: «Υποβλήθηκε σε τραχειοστομία καθώς είχαν κλείσει οι αεροφόροι οδοί.
Στο χειρουργείο είχαν πληγεί και λεμφαδένες, με αποτέλεσμα λεμφικό υγρό να καταλήγει στους πνεύμονες. Υποβλήθηκε σε επέμβαση για τοποθέτηση bilau και στους δύο πνεύμονες, με αποτέλεσμα να παροχετεύεται, κατά το νοσοκομείο, έως ένα λίτρο υγρό την ημέρα, η μητέρα της, όμως, μιλάει για 4 έως 4,5 λίτρα». Ενα βασικό ερώτημα που θέτει πλέον ο δικηγόρος της γυναίκας είναι αν το νοσοκομείο διέθετε και χρησιμοποίησε στη διάρκεια της επέμβασης υλικά νευροπαρακολούθησης, που δίνουν τη δυνατότητα ασφαλέστερης επέμβασης.
Σύμφωνα με την οικογένεια της στρατιωτικού, πέρασε δύο εφιαλτικούς μήνες νοσηλείας, στη διάρκεια των οποίων έφτασε πολλές φορές κοντά στον θάνατο. Στο ίδιο διάστημα η γυναίκα ζούσε με την αγωνία αν θα ξανάβλεπε το παιδί της, κι εκείνο αν θα ξανάβλεπε τη μητέρα του. Η μητέρα της την είχε προτρέψει να κινηθεί στη Δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή – άλλωστε ο δρόμος για να συνέλθει αποδείχθηκε μακρύς και δύσκολος. Η στρατιωτικός είχε αποφασίσει να μην κυνηγήσει την υπόθεση, αν και είχε από την πρώτη περίοδο μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο απευθυνθεί στον δικηγόρο της, τον κ. Χατζή.
«Η υπόθεση ήταν πρακτικά εν υπνώσει», λέει ο δικηγόρος, «μέχρι τη στιγμή που διάβασε για τον θάνατο του Νίκου Γκάτση στο “ΘΕΜΑ”. Τότε αποφάσισε να κινηθεί νομικά, με αγωγή που θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα για ηθική βλάβη βάσει του άρθρου 932 του Αστικού Κώδικα και των διατάξεων του άρθρου 931 για πρόκληση αναπηρίας ή παραμόρφωσης – η γυναίκα έχει την τραχειοστομία». Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η γυναίκα αποδόθηκε σε κάκωση λαρυγγικού νεύρου, που αιτιολογήθηκε μάλιστα ως μια κατάσταση όχι ασυνήθιστη σε λεπτές επεμβάσεις.
Την ώρα όμως που η στρατιωτικός έδινε μάχη για τη ζωή της, γιατροί στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την οικογένεια, έφτασαν να αποδίδουν την κατάστασή της σε… χρήση ουσιών για να ανακαλέσουν στη συνέχεια, μιλώντας στην οικογένεια για τις επιπλοκές που περιγράφονται ως πιθανές για μια επέμβαση όπως αυτή στην οποία υποβλήθηκε και για τις οποίες κανείς δεν είχε κάνει την ελάχιστη μνεία πριν από το χειρουργείο.
Αναπνέει μηχανικά
Για μια απλή επέμβαση, όπως περιγράφηκε στην ίδια και τον σύζυγό της, εισήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο στο 424 μια πενηντάχρονη γυναίκα από την περιοχή της Αριδαίας. Σήμερα, η γυναίκα αναπνέει με μηχανική υποστήριξη, ενώ έχει χάσει τη φωνή της, αφού στη διάρκεια του χειρουργείου για ολική θυρεοειδεκτομή κόπηκαν νεύρα και φωνητικές χορδές, όπως περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Κοντάκος: «Συνεπεία όσων έγιναν στη διάρκεια του χειρουργείου η γυναίκα έφτασε να μην ανασαίνει και εντέλει υποβλήθηκε σε τραχειοστομία».
Πλέον, αναμένεται να υποβληθεί σε νέες χειρουργικές επεμβάσεις με στόχο να ανακτήσει την ικανότητα να αναπνέει μόνη της, ενώ και στη δική της περίπτωση όλα αποδόθηκαν στις πιθανές επιπλοκές από μια τέτοια επέμβαση. Η οικογένεια έχει στραφεί πλέον στη Δικαιοσύνη.
Ειδήσεις σήμερα:
Ο πρίγκιπας Ανδρέας «απαντά» στους επικριτές του για όσα έγιναν στην εκστρατεία προς την Άγκυρα
Έρευνα για το Ταμείο Ανάκαμψης: Πού πήγαν τα €18 δισ. και πού θα πάνε τα άλλα €18 δισ.
Πώς έγινε «πρίγκιπας» στο Μονακό ο Σπανούλης – Το παρασκήνιο με τον Ρώσο «Μίδα» και η νέα ζωή στη Νίκαια
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή