Ύπνος: Οι 4 απλοί τρόποι για να κοιμάστε καλύτερα και να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με ειδικό
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του εγκεφάλου μας, αλλά τι συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά; Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κακός ύπνος μπορεί γερνάει τον εγκέφαλο κατά σχεδόν τρία χρόνια στη μέση ηλικία αυξάνοντας τον κίνδυνο για άνοια. Αν και οι ερευνητές μπόρεσαν μόνο να βρουν μια συσχέτιση μεταξύ των δύο, τα στατιστικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Μια μη αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της διάρκειας ύπνου έδειξε ότι οι ενήλικες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.
Επίσης, μια μελέτη με τίτλο «Association of Self-Reported Sleep Characteristics With Neuroimaging Markers of Brain Aging Years Later in Middle-Aged Adults», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε τα πρότυπα ύπνου συμμετεχόντων, με μέση ηλικία τα 40 έτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κακός ύπνος σε αυτήν την ομάδα φαινόταν να γερνάει τους εγκεφάλους τους (όσοι δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν είχαν «ηλικία εγκεφάλου» περίπου 2,6 χρόνια μεγαλύτερη από εκείνους που εξασφάλιζαν έναν ποιοτικό ύπνο).
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία στον ύπνο, η δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου και η δυσκολία στο να σηκωθείτε το πρωί συνδέεται με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ειδικά μεταξύ εκείνων που είχαν συμπτώματα για περισσότερα από 5 χρόνια.
«Τα προβλήματα ύπνου έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με κακές δεξιότητες σκέψης και μνήμης αργότερα στη ζωή, θέτοντας τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για άνοια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Clémence Cavaillès. «Η μελέτη μας, η οποία χρησιμοποίησε εγκεφαλογραφήματα για να προσδιορίσει την ηλικία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, υποδηλώνει ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν 3 χρόνια επιπλέον γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία».
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η μελέτη βρήκε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ κακού ύπνου και γήρανσης του εγκεφάλου και η Alzheimer’s Society δηλώνει ότι «οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πώς συνδέονται ο ύπνος και η άνοια».
Μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Dr. Kristine Yaffe, πρότεινε τέσσερις μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τους νεότερους ανθρώπους να βελτιώσουν τον ύπνο τους. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου νωρίτερα στη ζωή για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης
«Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον εντοπισμό νέων τρόπων βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου και στην διερεύνηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου στους νεότερους ανθρώπους», δήλωσε η Dr. Yaffe.
Ωστόσο, καλό είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε τους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορείτε να ελέγξετε και (όσο δύσκολο κι αν είναι) αποφύγετε να ανησυχείτε για τα πάντα, καθώς το στρες δεν είναι καλό για τον εγκέφαλό μας.