Ένα καλοκαιρινό βράδυ στις αρχές Ιουλίου 2024, το Λιμενικό της Χίου συνέλαβε έναν 34χρονο Τούρκο και έναν 29χρονο Κούρδο συριακής καταγωγής, στη νότια περιοχή του νησιού, τη στιγμή που εκείνοι καθόντουσαν σε ένα παγκάκι και συζητούσαν. Οι δύο άντρες σκόπευαν να κατευθυνθούν προς την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Χίου για να αιτηθούν άσυλο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους στον φάκελο της υπόθεσης που είδε το NEWS 24/7.

Είχε προηγηθεί έρευνα για τον εντοπισμό τους, όταν η ΕΛΑΣ μερικές ώρες νωρίτερα, εντόπισε μέσω κάμερας ένα Jet Ski με δύο επιβαίνοντες που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα από τις απέναντι τουρκικές ακτές, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή “Καταρράκτη” νοτιοανατολικά της Χίου.

Πώς η αυτομεταφορά ενός Κούρδου με Jet Ski αντιμετωπίστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως διακίνηση. Το NEWS 24/7 παρουσιάζει τον φάκελο της υπόθεσης.

Αφότου οι αρχές εντόπισαν το κόκκινο-γκρι Jet Ski που αναζητούσαν, εντόπισαν και τους επιβαίνοντες που είχαν πλέον αποβιβαστεί. Μετά τη λήψη μαρτυρικής κατάθεσης, ο Τούρκος μεταφέρθηκε στο ΚΕΔ Χίου για τη διενέργεια καταγραφής-ταυτοποίησης, ενώ ο Κούρδος συνελήφθη για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Αυτό συνέβη όταν διαπιστώθηκε πώς ο Κούρδος οδηγούσε το jetski, ενώ ο Τούρκος ήταν επιβάτης.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2024, ο 29χρονος Κούρδος καταδικάστηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματική ποινή 30.500 ευρώ. Το Jet Ski μετά τη δήμευσή του, αποδόθηκε με απόφαση δικαστηρίου στο Λιμενικό Σώμα.

Παρά τη διαφορετική νομική τους μεταχείριση, οι δύο άντρες μεταναστευτικής καταγωγής εξήγησαν πώς είχαν κοινά κίνητρα για να έρθουν στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο.

“Γεννήθηκα στη Συρία, αλλά λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης εκεί, έφυγα για την Τουρκία πριν 2 χρόνια και άρχισα να εργάζομαι ως εργάτης σε εργοστάσια υφαντουργίας στην Κωνσταντινούπολη και μετά στη Σμύρνη. Επειδή έχω κουρδική καταγωγή οι τουρκικές αρχές απειλούσαν την οικογένειά μου και γι αυτό τον λόγο αποφάσισα να φύγω από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη” δήλωσε ο Κούρδος συριακής καταγωγής.

Ο 33χρονος Τούρκος που κατάφερε να ζητήσει άσυλο, ισχυρίστηκε πώς μετά από έναν καυγά που είχε στην Τουρκία και μία απόπειρα δολοφονίας σε βάρος, φοβόταν για τη ζωή του και έπρεπε να φύγει.

“Τους διακινητές τους αναζητούσα μέσω Telegram και ήρθα σε επαφή με πολλούς από αυτούς, ψάχνοντας αυτόν που θα με μεταφέρει με λιγότερα χρήματα” δήλωσε ο 29χρονος Κούρδος που αργότερα καταδικάστηκε ο ίδιος ως διακινητής.

Οι διακινητές χρεώνουν 4.000-4.500 ευρώ κατ΄άτομο, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, για μεταφορά από το Τσεσμέ στη Χίο, διανύοντας μία απόσταση περίπου 9 ναυτικά μίλια (16 χλμ.).

Οι δύο άντρες που είχαν γνωριστεί ένα χρόνο νωρίτερα, συναποφάσισαν, αντί να πληρώσουν διακινητές, να μοιραστούν το κόστος για ένα jetski αξίας 6.000 ευρώ, το οποίο αγόρασαν από τη Σμύρνη. Κανένας από τους δύο δεν είχε ξανά οδηγήσει Jet Ski, αλλά αποφάσισαν να οδηγήσει ο Κούρδος, γιατί ο Τούρκος ήταν τραυματισμένος.

Η νομοθεσία για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών καταδικάζει οποιονδήποτε υπήρξε κυβερνήτης σκάφους που μετέφερε οποιονδήποτε. Η κερδοσκοπία και ο κίνδυνος αποτελούν επιβαρυντικές περιστάσεις.

Το NEWS 24/7 ζήτησε ένα σχόλιο από τον συνήγορο υπεράσπισης του 29χρονου Κούρδου, Αλέξη Γεωργούλη: “Το θέμα είναι ότι εν προκειμένω μιλούσαμε για μία περίπτωση αυτομεταφοράς, δηλαδή για έναν άνθρωπο ο οποίος στην προσπάθειά του να μεταφέρει τον εαυτό του, παρεμπιπτόντως μεταφέρει και κάποιον άλλον με τον οποίο υπάρχει μία συνεννόηση από πριν και είναι φίλοι. Δηλαδή, αν μετέφερε την οικογένειά του, θα καταδικαζόταν για διακινητής της οικογένειάς του; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουν απαντηθεί ήδη από την Ευρωπαία Επίτροπο. Έχει εξηγήσει ότι προφανώς ο νόμος αυτός δεν έχει να κάνει με όσους είναι οι ίδιοι πρόσφυγες”, σημείωσε ο ίδιος.

“Παρά την αθωωτική πρόταση της κυρίας εισαγγελέως, το δικαστήριο επέλεξε να καταδικάσει έναν άνθρωπο που έφτασε στη χώρα μας αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Καθίσταται προφανές ότι η αυστηροποίηση των ποινών για πρόσφυγες και μετανάστες εντάσσεται σε μία πολιτική γραμμή αποτροπής που υπονομεύει τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καθήκον να σέβεται τη Σύμβαση της Γενεύης και τις αξίες που πρεσβεύει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός, αντί να εργαλειοποιεί τα δικαστήρια για την εξυπηρέτηση μεταναστευτικών πολιτικών” πρόσθεσε ο Αλέξης Γεωργούλης.

Ο 29χρονος Κούρδος έχει καταθέσει έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης.