Φλωρίδης στον Realfm 97,8: Κάποιοι πολιτικοί δεν θέλουν να ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη – Το σχέδιο για να μπει «φρένο» στις αποφυλακίσεις
Για το σχέδιο να μπει «φρένο» στις αποφυλακίσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα.
«Πιθανότατα θα είμαστε η πρώτη χώρα στις 46 του Συμβουλίου της Ευρώπης που εφαρμόζει αυτό το σχέδιο. Είναι κάποιες αποφάσεις που έχει βγάλει και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε -στα βαριά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί κλπ, όπου οι ποινές που έχουν επιβληθεί, είναι βαριές και αυτός που έχει καταδικαστεί, ζητεί να βγει από τη φυλακή με τη λεγόμενη διαδικασία της πρόωρης αποφυλάκισης – ότι είτε οι συγγενείς των θυμάτων, είτε τα ίδια τα θύματα εφόσον το επιθυμούν, θα ειδοποιούνται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ότι ο καταδικασθείς έχει κάνει αίτημα για να αποφυλακιστεί πρόωρα και έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν και να πουν τις απόψεις τους στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο» τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε:
«Πετυχαίνουμε δύο πράγματα: το πρώτο ότι μπορούν να ακουστούν και τα θύματα στην περίπτωση των αιτήσεων πρόωρης αποφυλάκισης και το δεύτερο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να ειδοποιούνται τα θύματα ότι αυτός που έκανε την όποια φοβερή πράξη εναντίον τους θα βγει. Άρα να το γνωρίζουν και ίσως να πάρουν και κάποια μέτρα».
Σε ερώτηση για τα θέματα της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη, ο κ. Φλωρίδης απάντησε ότι «είναι δικαίωμα του κ. Ανδρουλάκη να πει στον κ. Μητσοτάκη ό, τι εκείνος κρίνει ότι πρέπει να πει. Εάν θέσει το θέμα για το πώς εκλέγεται η ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, είμαστε η πιο προχωρημένη χώρα με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε, όπου τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας θα έχουν πια συγκεκριμένο λόγο στην επιλογή των ηγεσιών τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σε άλλη χώρα αυτό. Είναι μία διάταξη πάρα πολύ προωθημένη. Δηλ. με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο τα Ανώτατα Δικαστήρια όταν πλησιάζει η ώρα επιλογής των ηγεσιών θα μπορούν με μυστική ψηφοφορία σε συνεδρίαση δική τους κλειστή, να στέλνουν έναν κατάλογο προσώπων με ιεράρχηση, με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, προς το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να κάνει την επιλογή του. Η πρώτη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, που τελειώνει η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου».
Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση για όλους εμάς με την έννοια ότι η εκλογή είναι σε προκαθορισμένο χρόνο και εκεί οι ΚΟ κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό θα μπορούν να κάνουν τις προτάσεις τους. Ας περιμένουμε. Θεσμικά επιβάλλεται αυτό το θέμα να συζητηθεί όταν έρθει ο χρόνος, λίγο πριν εξαντληθούν οι συνταγματικές προθεσμίες».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «για να μιλήσουμε με σχετική σιγουριά για το πότε θα μπορέσει να γίνει αυτή η δίκη θα πρέπει ο ανακριτής να τελειώσει την ανάκριση, δηλ. να κλείσει τον φάκελο και να τον υποβάλει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Διαρκώς υποβάλλονται και νέα στοιχεία που καλείται να διερευνήσει και είναι υποχρεωμένος τα πιο σοβαρά από αυτά να τα διερευνά ώστε να μην μένει καμία αμφιβολία σε κάποιους ότι επιχειρείται μια συγκάλυψη. Εκτός από όλα αυτά έγινε και ένα αίτημα να εξαιρεθεί ο ανακριτής δηλ. να πάψει να ασκεί τα καθήκοντά του και αυτό είναι μια διαδικασία που οδηγεί τα πράγματα προς τα πίσω. Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι πολιτικοί δεν θέλουν να ξεκινήσει η δίκη αλλά θέλουν να μείνει ανοιχτή για να μπορούν να πολιτικολογούν. Κατηγόρησα ευθέως την κυρία Κωνσταντοπούλου στη Βουλή ότι δεν θέλει να ξεκινήσει η δίκη. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να διευκολύνει την ανάκριση, το καλοκαίρι του 2023 ήρθε επείγον αίτημα από τον ανακριτή για να ανοιχτούν οι συνομιλίες στα τηλέφωνα. Και ψηφίσαμε σε μία εβδομάδα σχετική διάταξη».
«Επίσης έχοντας μια πολύ αρνητική εμπειρία από μεγάλες δίκες που καθυστερούσαν επειδή δεν έβρισκαν χώρους- οι δικηγόροι των δύο πλευρών είναι 250- πρέπει να έχεις την κατάλληλη αίθουσα. Ωστόσο διαμορφώσαμε τον χώρο και ίσως την επόμενη εβδομάδα να είναι έτοιμος» επεσήμανε.
Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια πολλών δεκαετιών που έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ επί πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις. Ως Έλληνας πολίτης πάρα πολύ θα ήθελα να ζήσω τη στιγμή που αυτά τα Γλυπτά θα επέστρεφαν. Οι όροι είναι αντικείμενο μιας πολύ λεπτής διαπραγμάτευσης που δεν θα θίγει ούτε την άποψη της Ελλάδας για την κληρονομιά της αλλά ούτε και τους άλλους που τα έχουν τόσα χρόνια εκεί. Η Ελλάδα λέει ότι τα κατέχουν παράνομα και σωστά, αλλά οι χειρισμοί είναι πολύ λεπτοί».