Θάνατος από παθολογικά αίτια ή εγκληματική ενέργεια; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει στο επίσημο πόρισμά του ο Ιατροδικαστής Πάτρας κ. Ανδρέας Γκότσης που διενεργεί την ιατροδικαστική εξέταση στον μικρό Παναγιωτάκη που έσβησε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ βρισκόταν δίπλα του η μητέρα του και η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Ο ιατροδικαστής έχει από το μεσημέρι της Δευτέρας στα χέρια του τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν παθολογικά αίτια για το θάνατο του παιδιού.
Όμως τα ευρήματα αξιολογούνται διαφορετικά από τους τεχνικούς συμβούλους της υπόθεσης που στέκονται στην έλλειψη οξυγόνου που παρατηρείται σε εγκέφαλο, ήπαρ και πνεύμονες, όπως υποστηρίζουν.
Η «Ζούγκλα» φέρνει στο φως τα αποτελέσματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης που υπογράφονται από δύο παθολογοανατόμους, τον κ. Θεοχάρη και την κ. Κωνσταντινίδου.
Οι παθολογοανατόμοι εντόπισαν στον εγκέφαλο του παιδιού ευρήματα που παραπέμπουν σε έλλειψη οξυγόνου σημειώνοντας όμως ότι έγινε από ωρών του θανάτου. Συγκεκριμένα αναφέρουν :
-Τμήματα εγκεφαλικών ημισφαιρίων αγνώστου τοπογραφίας, με φυσιολογική στιβάδωση του φλοιού, χωρίς κυτταροαρχιτεκτονική διαταραχή.
-Περιοχές εγκεφαλικού οιδήματος
-Υποξική-ισχαιμική διαμόρφωση νευρώνων σε περικοιλιακές περιοχές και σε περιοχές του φλοιού- Εστιακή τιγρόλυση: Εικόνα συμβατή με παρατεινόμενη υποξική ισχαιμική προσβολή του εγκεφάλου, από ωρών προ του θανάτου κατά προσέγγιση.
-Αναγνωρίζεται μονήρης εστία περιαγγειακής αποτιτάνωσης στη λευκή ουσία.
Ο μικρός Παναγιωτάκης, βάσει της ιστοπαθολογικής εξέτασης, παρουσίαζε εικόνα πνευμονικού οιδήματος ικανού βαθμού, όπως αναφέρεται. Επιπλέον εντοπίστηκαν :
-Οι κυψελίδες πληρούνται σε μεγάλη έκταση από ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία διαφαίνονται αχνά σε χρώση Η-Ε και αναδεικνύονται σε ανοσοϊστοχημική χρώση γλυκοφορίνης, με στοιχεία εκφύλισης: εικόνα κυψελιδιδικής αιμορραγίας με εκφυλισμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Δεν παρατηρείται ουσιώδης αγγειακή συμφόρηση, ούτε περιαγγειακές ή υπεζωκοτικές αιμορραγίες.
-Στοιχεία εισόρφησης γαστρικού περιερχομένου εντός του βρογχικού δέντρου χωρίς συνοδό φλεγμονώδη αντίδραση με παρακείμενες εστίες ανάπτυξης Gram (-) μικροοργανισμών, πιθανότερα μεταθανατίως.
-Δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις διάχυτης κυψελιδικής βλάβης.
-Παρατηρούνται μικροκοκκιωματώδεις λεμφοκυτταρικοί σχηματισμοί, χωρίς νέκρωση, με αυξημένη απόπτωση, περιβρογχικά και διάσπαρτα στο πνευμονικό παρέγχυμα. Η εικόνα είναι εν μέρει συμβατή με κοκκιωματώδη λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσο. Ανευρίσκονται σπάνιοι πυρηνικοί σχηματισμοί που εγείρουν την υπόνοια ιογενούς προέλευσης [CMV(-)].
-Διόγκωση περιπυλαίων λεμφαδένων
Ένα από τα βασικά ευρήματα στο ήπαρ στο οποίο στέκονται και οι τεχνικοί σύμβουλοι είναι η διάχυτη υδρωπική εκφύλιση των ηπατοκυττάρων (μη ειδικό εύρημα, συμβατό και με υποξία/ ισχαιμία).
Για το έντερο του Παναγιωτάκη αναφέρεται:
-Αυτολυτικές αλλοιώσεις στον βλενογόνο του εντέρου.
-Στην περιοχή του τυφλού αναγνωρίζονται θέσεις έντονης αυτόλυσης / νέκρωσης (;) του βλεννογόνου με παρουσία ευμεγέθων κυττάρων με μορφολογία συμβατή με ιογενή προέλευση.
-Διόγκωση μεσεντερίων λεμφαδένων με ενεργοποίηση βλαστικών κέντρων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο σχόλιο των δύο παθολογοανατόμων :
«Η κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσος, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχει συσχετισθεί με ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις και με ανοσοανεπάρκειες. Η κλινική της σημασία στη βρεφική ηλικία φαίνεται να είναι ασαφής».