Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, αποκάλυψε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του «γλίτωσαν στο παρά πέντε» όταν βρέθηκαν στη μέση ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε αεροδρόμιο στην Υεμένη.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του ΠΟΥ, βρίσκοταν στο αεροδρόμιο της Υεμένης όταν σημειώθηκε ισραηλινή επίθεση την Πέμπτη, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης.
Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο Tedros περιέγραψε την εμπειρία του, λέγοντας ότι αισθάνθηκε «εντελώς εκτεθειμένος» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους.
Ο ίδιος και άλλοι εργαζόμενοι του ΟΗΕ βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Σαναά, στη δυτική Υεμένη, την Πέμπτη (26/12), αποχωρώντας μετά από αποστολή διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση κρατουμένων του ΟΗΕ και αξιολόγησης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα, όταν σημειώθηκε η επίθεση.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε «στοχευμένες επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους» που ανήκουν στους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Μάλιστα, μετά τις επιδρομές, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως το Ισραήλ «μόλις ξεκίνησε» τις επιχειρήσεις κατά των Χούθι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.
Ο Tedros περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης ως μια από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής του. «Δεν ήμουν σίγουρος αν θα επιβιώσω. Η έκρηξη ήταν τόσο κοντά μας, μόλις λίγα μέτρα μακριά», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters.
«Δεν υπήρχε καμία προστασία, κανένα καταφύγιο. Ήμασταν εκτεθειμένοι, περιμένοντας να συμβεί το οτιδήποτε», τόνισε, περιγράφοντας τα υπολείμματα από πυραύλους που βρέθηκαν στον χώρο μετά την επίθεση.
Η στιγμή της φυγάδευσης του επικεφαλής του ΠΟΥ από το διεθνές αεροδρόμιο της Υεμένης
Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας δείχνει τη στιγμή που ο Tedros Adhanom Ghebreyesus και οι συνάδελφοι του φυγαδεύονται από το αεροδρόμιο.
Ο Tedros, ο οποίος ηγείται του ΠΟΥ από το 2017 και έγινε γνωστός για την παρουσία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σημείωσε ότι η παρουσία του στο αεροδρόμιο ήταν γνωστή πριν από την επίθεση. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε: «Δεν έχει σημασία αν ήμουν εγώ εκεί ή όχι. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία – η δική μου ζωή δεν είναι πιο σημαντική από οποιουδήποτε άλλου».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατήγγειλε την επίθεση, επισημαίνοντας ότι το αεροδρόμιο της Σαναά είναι πολιτική εγκατάσταση και δεν θα έπρεπε να αποτελεί στόχο.
Από την πλευρά του, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας (IDF) δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της Σαναά, που δέχτηκε αεροπορική επίθεση, χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες Χούθι για τη «διακίνηση ιρανικών όπλων στην περιοχή» και την υποδοχή «υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων». Σύμφωνα με το IDF, αυτό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα «εκμετάλλευσης πολιτικών υποδομών για στρατιωτικούς σκοπούς» από τους Χούθι.
Το πρακτορείο ειδήσεων Saba, που ελέγχεται από τους Χούθι, ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο και άλλοι 30 τραυματίστηκαν. Επιπλέον, άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σε άλλες επιθέσεις, οι οποίες στόχευσαν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ένα λιμάνι της περιοχής. Δεν είναι σαφές αν τα θύματα ήταν πολίτες ή μέλη των Χούθι.
Οι Χούθι χαρακτήρισαν τις επιθέσεις «βάρβαρες», δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ έως ότου σταματήσει η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι αντάρτες Χούθι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, όταν Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους. Το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις των Χούθι με περιστασιακές αεροπορικές επιδρομές.