Για τη δημιουργία διπλού θόλου προστασίας της Ελλάδας, αντιαεροπορικού και αντιdrone, ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας έμεινε και μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις σε θέματα αρμοδιότητάς του, ανάμεσά τους και το ελληνικό Iron Dome.

Ελληνικό Iron Dome: Στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμη η διοικητική δομή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του Πενταγώνου, ο διπλός θόλος αναμένεται να έχει τοποθετηθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2026. Προφανώς, για να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία θα απαιτηθεί και ένα διάστημα δοκιμών.

Πρόσφατα, ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Δένδιας είχε περιγράψε ότι «αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά». Είχε τονίσει μάλιστα την ανάγκη για έναν antidrone θόλο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων, όπου και αν αυτές βρίσκονται.

Ενώ στο συνέδριο του Βήματος για την «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας την 50ετία» είχε διευκρινίσει ότι «δεν αντιγράφουμε το Ισραήλ, ο δικός μας θόλος δίνει έμφαση στον anti-drone ρόλο».