Το οικιστικό σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων τρέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ευελπιστώντας ότι μέχρι το 2030 όλα τα μόνιμα στελέχη που υπηρετούν σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία θα μπορούν να έχουν ένα σπίτι ανάλογα με τον τόπο που υπηρετεί.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να απαλλάξει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ όσο το δυνατόν πιο πολλά πάγια έξοδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να δοθούν οι αυξήσεις που δικαιούνται καθώς και μεγαλύτερα επιδόματα αποστολών.
Λύνοντας το οικιστικό πρόβλημα εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να κάνουν πιο ελκυστικές τις ένοπλες δυνάμεις, ειδικά για τους νέους, γνωρίζοντας ότι ο μισθός που θα λαμβάνουν θα μπορεί να διατίθεται για άλλες ανάγκες – πλην αυτής του σπιτιού.
Για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμά ότι θα μπορέσει να αντλήσει πολύτιμα κεφάλαια μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία προστίθενται και τα 10 στρατόπεδα που κλείνουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα έχουν κατασκευαστεί περίπου 4.000 νέες κατοικίες. Από το σύνολο των κατοικιών, το 15% προβλέπεται να διατίθεται σε δασκάλους και γιατρούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, καθώς και κάποιους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δυστυχώς και εκείνοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα όταν παίρνουν τη μετάθεσή τους, ειδικά σε τουριστικά νησιά.
Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά περίπου 1.000 κατοικίες στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει και κατασκευάζονται και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι έτοιμες το 2026.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι μέχρι το 2030, «θα έχουμε καλύψει το σύνολο των αναγκών των στελεχών μας, δηλαδή κοινώς όποιο στέλεχος παίρνει μετάθεση ταυτόχρονα θα πηγαίνει στο σπίτι με την οικογένειά του».
Επίσης, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει και τη δυνατότητα και σε άλλους φορείς του δημοσίου, στα μη ενεργά στρατόπεδα, να πραγματοποιήσουν δικό τους οικιστικό πρόγραμμα.
Όπως έχει επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, «Εμείς έχουμε τις δικές μας διαδικασίες εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γρήγορες και οικονομικές. Επομένως, μπορούμε να δώσουμε το know how και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα όσον αφορά σε αυτό το πρόγραμμα».
Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 2 ειδών κατοικιών, 58 τ.μ. και 84 τ.μ. , ενός και δύο υπνοδωματίων ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών.
Η παροχή στέγης αναμένεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις παραιτήσεις των στρατιωτικών, αφού διευκολύνεται η καθημερινότητά τους και η Πολιτεία αναγνωρίζει έμπρακτα το μέγεθος της προσφοράς τους. Έπειτα, η ενίσχυση των στεγαστικών παροχών δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για τους νέους να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, προσελκύοντας νέα στελέχη στη «μεγάλη στρατιωτική οικογένεια».