Mε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Αλίμου, Γιώργος Κονδύλης ενημέρωσε πως προπαραμονή Πρωτοχρονιάς συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στη συμβολή με την οδό Κανάρη, όπου τα Χριστούγεννα έγινε αυτό.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Γιώργος Κονδύλης λέει ότι για τα βοθρολύματα στον Άλιμο φταίει η ΕΥΔΑΠ που λέει πως φταίνε 7.000 παράνομες συνδέσεις. Τι πραγματικά ισχύει.

Δεν σας ξεγελούν τα μάτια σας. Τα νερά που βλέπετε είναι βοθρολύματα.

Δηλαδή, είναι ό,τι ξεχείλισε από τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης που βρίσκεται κάτω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και κατευθύνει τα λύματα από τη Βάρκιζα προς την Ψυτάλλεια.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ‘διαδρομή’ των υδάτων διακόπηκε, εξαιτίας υπερφόρτωσης δικτύου και τα λύματα κατέληξαν στο φυσικό περιβάλλον. Η δε, δυσοσμία που προκύπτει όταν τελειώνει βροχή, στεγνώνει το υπέδαφος και δημιουργείται λάσπη στο δίκτυο ομβρίων, είναι μόνιμη συνθήκη.

(Και) Τα Χριστούγεννα η ‘απορροή’ έγινε στη θάλασσα, όπου τα καλοκαίρια απολαμβάνουν το μπάνιο τους καθημερινά πολίτες στις οργανωμένες και μη οργανωμένες παραλίες.

Ενδεικτικά, ο κύριος Κονδύλης έγραψε πως το συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής απομάκρυνε τη λυματολάσπη «μέσα από το δίκτυο των ομβρίων υδάτων, όπου τα λύματα τελικώς έπεσαν και έφυγαν προς τη θάλασσα».

Πώς όμως, θα είναι το 2025 για όσους μένουν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου των διαμερισμάτων είναι κοντά στα 4.000 ευρώ και όσοι έχουν ισόγεια και υπόγεια επί της Ποσειδώνος, τα είδαν να πλημμυρίζουν με… αντιλαμβάνεστε τι;

Όπως ήταν όλες οι χρονιές από το 2000, όταν έγινε η πρώτη υπερχείλιση του αποχετευτικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ στο συγκεκριμένο σημείο.

Τι έκανε ο αρμόδιος φορέας για τα όποια σχετικά έργα και την εύρυθμη λειτουργία έκτοτε -στα 24 χρόνια που ακολούθησαν;

Τίποτα, καταπώς καταμαρτυρούν οι εικόνες που προκύπτουν σε κάθε βροχόπτωση και η δυσοσμία των υπόλοιπων ημερών του χρόνου.

Ας δούμε το post του κυρίου Κονδύλη, με το οποίο ενημερώνει ότι καθαρίστηκαν τα φρεάτια και οι αγωγοί των ομβρίων, ενώ απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες στερεών λυμάτων (λάσπης) «κάτι που είναι αναγκαίο για τη δημόσια υγεία και για λόγους πολιτικής προστασίας».

Η διευκρίνιση που πρέπει να γίνει είναι πως τα όμβρια ύδατα (δια νόμου ορίζονται ως τα ύδατα που προέρχονται από βροχή και χιόνι και τα οποία συλλέγονται και αποχετεύονται από κτίρια και οικόπεδα) έχουν δικό τους ξεχωριστό δίκτυο, σε σχέση με την αποχέτευση (ακάθαρτα υγρά οικιακής χρήσης). Δεν πρέπει να ‘φεύγουν’ μέσα στην αποχέτευση.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αλίμου,«κάτω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος περνάει ο κεντρικός αγωγός που πηγαίνει τα λύματα της αποχέτευσης από τη Βάρκιζα προς τη Ψυτάλλεια, για βιολογικό καθαρισμό.

Στο ύψος του δρόμου των εικόνων ντροπής και απειλής της δημόσιας υγείας, ο αγωγός κάνει μια στροφή, με αποτέλεσμα να κόβει τη φόρα των λυμάτων. Έτσι, όταν έρχονται με ορμή βρίσκουν εμπόδιο και η διέξοδος τους είναι το φρεάτιο που βρίσκεται στην άκρη της παραλιακής. “Πετάνε” το καπάκι και χύνονται στο δρόμο».

Ναι, όλα βγαίνουν από ένα φρεάτιο.

ΣΚΕΨΟΥ ΞΑΝΑ ΠΡΙΝ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΔΕΜ

Το γνωστό σημείο της παραλιακής, μέρος της γνωστής τοις πάσι πια, ως Αθηναϊκής Ριβιέρας, δεν είναι το μόνο σημείο όπου υπερχειλίζουν τα λύματα από τον υπόνομο, όταν υπερφορτώνεται το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Στον Άλιμο υπάρχουν άλλες δυο περιοχές που πλήττονται ακόμα και όταν δεν υπάρχει βροχή -απλά το χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι πολίτες. Εξυπακούεται πως πάντα υπάρχει η σχετική απόκοσμη μυρωδιά.

Η μια είναι η Μαρίνα Αλίμου, όπου όταν το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στη Μαρίνα υπερ-φορτώνεται από λύματα, ό,τι ξεχειλίζει από το δίκτυο οδηγείται απευθείας μέσα στη Μαρίνα Αλίμου. Το αποτέλεσμα της (διαρκούς) ρύπανσης της θάλασσας, με το βυθό να αποκτά άλλο χρώμα, λόγω των βοθρολυμάτων.

Η δεύτερη περιοχή που διαλύεται είναι το Ρέμα της Πικροφάνης (όταν το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ, στην οδό Έλλης υπερ-φορτώνεται από λύματα, ό,τι ξεχειλίζει από το δίκτυο οδηγείται απευθείας μέσα στο Ρέμα Πικροδάφνης και από εκεί, μέσα στη θάλασσα, δίπλα στην περιοχή ΕΔΕΜ, όπου επίσης τα καλοκαίρια κολυμπούν άνθρωποι.

Η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις μέσα στο 2025.

Μην κρατήσετε την ανάσα σας, εκτός και αν περνάτε από τα σημεία και θέλετε να γλιτώσετε την αναγούλα.

Ο κύριος Κονδύλης λέει πως για να λυθεί το πρόβλημα, η ΕΥΔΑΠ πρέπει να φτιάξει έναν καινούργιο αγωγό αποχέτευσης «που να μην κάνει στροφή, να είναι ευθύς, ώστε να διώχνει τα λύματα προς την Ψυτάλλεια, χωρίς εμπόδια. Το ζητάμε εδώ και δεκαετίες. Άλλαξε η διοίκηση και έπειτα από πολλές πιέσεις και οχλήσεις μας, η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης ξεκίνησε να κάνει τη μελέτη για αυτό το τεχνικό έργο, η οποία αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2025».

Μετά θα πρέπει να γίνουν οι γνωστοί διαγωνισμοί, να βρεθεί ανάδοχος και… είπαμε καλό χρόνο να έχουμε;

Να πούμε και κάτι ακόμα.

Η ΕΥΔΑΠ ισχυρίζεται για πως για όλα φταίνε οι παράνομες συνδέσεις -που ‘ευνόησε’ η ΕΥΔΑΠ

Μετά τη νέα υπερχείλιση των Χριστουγέννων, η ΕΥΔΑΠ απέστειλε ανακοίνωση Τύπου στην οποία τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι δικής της αρμοδιότητας, αφού πρόκειται για όμβρια -που είναι ευθύνη του εκάστοτε Δήμου, αφού αφορά τα σπίτια των πολιτών του.

Ο κύριος Κονδύλης διαφώνησε, εξηγώντας ότι η πλημμύρα δεν προήλθε από τα όμβρια, αλλά από τον υπόνομο που ξεχείλισε.

Η ΕΥΔΑΠ παραδέχθηκε ότι όταν υπερφορτώνεται το δίκτυο αποχέτευσης «σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης», ανοίγει το καπάκι του δικτύου στο συγκεκριμένο σημείο και ισχυρίστηκε ότι το δίκτυο υπερφορτώνεται εξαιτίας των παράνομων συνδέσεων ομβρίων από ιδιώτες, στον αγωγό αποχέτευσης «για τις οποίες η ΕΥΔΑΠ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και την διακοπή υδροδότησης ακινήτου».

Παρ’ ότι όμως, η ΕΥΔΑΠ εκτιμά πως υπάρχουν 7.000 ακίνητα στην περιοχή που έχουν κάνει παράνομη διοχέτευση ομβρίων στην αποχέτευση, δεν έχει προβεί σε κινήσεις που προβλέπουν οι κανονισμοί για να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Δηλαδή, δεν κάνει ελέγχους, ώστε να εντοπίσει πόσοι και ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες, ώστε να μην υπάρχουν τόσες χιλιάδες παράνομες συνδέσεις.

Για την ιστορία, τους ελέγχους της αποχέτευσης ακάθαρτων τους κάνει η ΕΥΔΑΠ και αυτούς για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων ο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αυτές που έχουν κάνει πολλές χιλιάδες συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα, για να γλιτώσουν χρήματα ή την πολυπλοκότητα μιας σωστής σύνδεσης. Έτσι, περνούν ό,τι βγάζει το σπίτι σε σύστημα που έχει σχεδιαστεί για άλλου είδους λύματα.

Οι παράνομες συνδέσεις γίνονται με τρεις τρόπους: 1) την κατευθείαν σύνδεση υδρορροών, 2) τις παρακάμψεις και αυτοσχέδιες λύσεις και 3) τη σύνδεση υπόγειων αντλιών. Οι πρώτες παράνομες συνδέσεις ανήκαν σε ανθρώπους που έκαναν μη συμβατά πράγματα και δεν διόρθωσαν τις παρατυπίες, μετά τον έλεγχο που γίνεται πριν την έκδοση άδειας -μάλλον (;) γιατί δεν έγινε επανέλεγχος.

Αν γινόταν και δεν ήταν συνεπείς, θα κινδύνευαν με τη διακοπή της υδροδότησης. Aυτό συμβαίνει όταν εντοπιστούν λάθη, γίνουν συστάσεις, αλλά δεν αλλάξει κάτι για οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με τα κιτάπια της ΕΥΔΑΠ παράνομη είναι η σύνδεση που έχει γίνει χωρίς την έγκρισή της.

Για την έγκριση πρέπει να τακτοποιούνται συγκεκριμένοι όροι επί της κατασκευής αποχέτευσης και επί της σύνδεσης με το δικτύου αποχέτευσης. Γίνονται και σχετικοί έλεγχοι από την ΕΥΔΑΠ που ελέγχει κάθε βήμα, με τον ιδιώτη να πληρώνει. Ο ιδιώτης πληρώνει και όταν διαπιστωθεί λάθος που πρέπει να διορθωθεί, όπως και ότι θα τηρεί τις διατάξεις του κανονισμού.

Για να προλάβω τις εξελίξεις, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΥΔΑΠ, ο έλεγχος του τρόπου αποχέτευσης ενός ακινήτου γίνεται υποχρεωτικά στις παρακάτω δύο περιπτώσεις:

«α. όταν υπάρχουν ενδείξεις για τη μη τήρηση από τον κύριο του ακινήτου διατάξεων του κανονισμού, ή όταν δεν τηρηθούν τα αναφερόμενα στην υπεύθυνη δήλωση της παραγρ. 4 του άρθρου 13 του κανονισμού.

β. όταν βάσει της παραγράφου 1, του άρθρου 23 του ν. 1068/1980, ο αρμόδιος φορέας είναι υποχρεωμένος να ελέγξει την ακρίβεια της υποβληθείσας έγγραφης δήλωσης του κυρίου του ακινήτου για τον τρόπο αποχέτευσης του ακινήτου».

Ο έλεγχος κατά κανόνα αφορά αυτοψία του ακινήτου. Μπορεί να ληφθούν δείγματα υγρών για χημική ανάλυση και να διαταχθούν αναγκαίες εκσκαφές των εσωτερικών δικτύων, τις οποίες επίσης χρεώνεται ο ιδιώτης.

«Εάν διαπιστωθεί παράνομη ή λαθραία σύνδεση ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτων ή υγρών αποβλήτων ενός ακινήτου στο δίκτυο αποχέτευσης (παράγραφος 6 του άρθρου 2) ή αν διαπιστωθεί η εκτέλεση οιασδήποτε εργασίας έξω από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου χωρίς την άδεια του αρμόδιου φορέα, με σκοπό την παράνομη ή λαθραία σύνδεση όμβρίων ή ακαθάρτων υδάτων ή υγρών αποβλήτων ενός ακινήτου».

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράνομη αποχέτευση των ακάθαρτων, των ομβρίων υδάτων και λοιπών υγρών ενός ακινήτου στο δίκτυο αποχέτευσης «εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 του κανονισμού».

Για να μην σας κουράζουμε, βάσει επίσημων στοιχείων,

για την παράνομη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης είναι 300 ευρώ,
για την παράνομη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης είναι 750,
για παράνομη χρήση πυροσβεστικού κρουνού είναι 80 ευρώ και
για παραβίαση σφραγίδας ή παροχής υδρομέτρησης το πρόστιμο είναι επίσης 80 ευρώ. Τα βοθρολύματα και όσα αφήνουν πίσω, είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Intime

Τα βοθρολύματα στον Άλιμο εξυπακούεται πως φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς, τοξικές ουσίες και πολλά άλλα ρυπογόνα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν από γαστρεντερίτιδα και τύφο έως άσθμα και χρόνια αναπνευστική φλεγμονή. Τα βακτήρια μας απειλούν με μολύνσεις και η εξάπλωση των τοξικών χημικών ουσιών με πολλές σοβαρές καταστάσεις υγείας -πω βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά.

Τώρα θα θέλαμε να ρωτήσουμε ξανά: ποιος φταίει για ό,τι γίνεται στον Άλιμο, στη συμβολή της οδού Κανάρη και της Λεωφόρου Ποσειδώνος και παρεμπιπτόντως, στη θάλασσα και στους οργανισμούς όσων ζουν την απάνθρωπη εμπειρία;