Τουρκία-Συρία: «Συναγερμός» για τα σενάρια συμφωνίας για ΑΟΖ – Ο χάρτης που διακινείται

Σε συναγερμό τέθηκαν Αθήνα και Λευκωσία από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών περί επικείμενης υπογραφής συμφωνίας για ΑΟΖ με τη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για προχωρημένες συνομιλίες της Άγκυρας, με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας για να καθοριστεί ΑΟΖ, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, στο τουρκικό μέσο TGRT Haber.

Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, σύμφωνα με το τουρκικό TGRT Haber.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Türkiye ile Suriye arasında Deniz Yetki Alanı anlaşması Doğu Akdeniz’deki tüm dengeleri etkileyecektir.
Libya’nın ardından Suriye ile yapılacak anlaşma zincirinin Mısır’la devam etmesi bekleniyor.
Bu imzalar atıldığında Doğu Akdeniz’de Türkiye öne çıkacaktır.
Bu ihtimaller…
— fatih atik (@atikfatih1) December 24, 2024

Ήδη στα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος προωθείται ο χάρτης των διεκδικήσεων, ο οποίος επί της ουσίας «καταπίνει» την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, σε μια σύμπραξη Τουρκίας, Λιβύης και Συρίας. Συγκεκριμένα, όχι μόνο εξαφανίζεται η ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, αλλά φτάνει και 6 μίλια από τις ακτές της Κρήτης. Άρα η Τουρκία είναι σαν να λέει «εγώ Συρία σε στήριξα, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η ΑΟΖ του ψευδοκράτους αναλογεί στα 3/4 του νησιού».

Αυστηρή απάντηση έδωσε η Αθήνα.Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και τονίζουν ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινή δήλωση που έχει κατατεθεί μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο.

Ξεκαθάρισαν ακόμη ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και όλες τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο αναλυτής διεθνών σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, «η Τουρκία έχει την καινοφανή άποψη ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πέραν της έκτασης των χωρικών τους υδάτων. Αυτή, βέβαια, δεν την εφάρμοσε στη συμφωνία της με το ψευδοκράτος, ωστόσο ισχυρίζεται ότι ισχύει για την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι, επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα είτε μέσω της συμφωνίας της με την κυβέρνηση της Τρίπολης, είτε μέσω ενδεχόμενης συμφωνίας με τη νέα κατάσταση στη Συρία».