Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας αποφάσισε να καθαιρέσει τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, με την πρόταση να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μάλιστα, 12 βουλευτές του κόμματος του Γιουν στήριξαν την πρόταση της αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση που συγκλόνισε τη χώρα.

Η ψήφος για την καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ σηματοδοτεί μια πρωτοφανή κρίση στη Νότια Κορέα, με το μέλλον του προέδρου να εξαρτάται πλέον από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Παρ’ όλα αυτά, η ψήφος δεν σημαίνει άμεση απομάκρυνση του προέδρου, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τώρα τον τελευταίο λόγο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας καλείται να αποφασίσει μέσα σε 180 ημέρες αν θα απομακρύνει τον Γιουν ή αν θα απορρίψει την πρόταση καθαίρεσης. Η απόφαση αυτή θεωρείται ιστορική, καθώς το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει τόσο συνταγματικά όσο και ποινικά ζητήματα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε μειωμένη σύνθεση, με μόλις έξι από τους εννέα δικαστές να είναι ενεργοί.

Με την καθαίρεση του Γιουν, οι εξουσίες του μεταφέρονται προσωρινά στον πρωθυπουργό Χαν Ντουκ-σου, ο οποίος αναλαμβάνει ως προσωρινός πρόεδρος. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια παραμένει έντονη, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να περιμένουν αν θα καταφέρει να γίνει μόλις ο δεύτερος πρόεδρος στη Νότια Κορέα που καθαιρείται πλήρως, μετά την Παρκ Γκουν-χε το 2017.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να εξετάσει αν ο Γιουν Σουκ Γέολ παραβίασε το σύνταγμα με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και τις μετέπειτα ενέργειές του. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης πιθανή εξέγερση, ένα εξαιρετικά σοβαρό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη θανατική ποινή, εφόσον αποδειχθεί.

Για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της εξέγερσης, θα πρέπει να αποδειχθεί τόσο η πρόθεση ανατροπής της συνταγματικής τάξης όσο και η ύπαρξη βίαιων ενεργειών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα γεγονότα της νύχτας κατά την οποία κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος. Τότε, ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βουλή, σπάζοντας παράθυρα και ερχόμενες σε σύγκρουση με το προσωπικό της. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν πιθανό αποδεικτικό υλικό, το οποίο θα εξεταστεί λεπτομερώς.

Σύμφωνα με τον Guardian, η ανεξάρτητη λειτουργία της συνταγματικής και της ποινικής διαδικασίας προσθέτει πολυπλοκότητα στην υπόθεση. Ωστόσο, μια πιθανή σύλληψη του Γιουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης των κατηγοριών θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενισχύοντας την πολιτική πίεση.

Η σοβαρότητα των κατηγοριών, αλλά και η έντονη πολιτική και νομική αντιπαράθεση γύρω από αυτές, καθιστούν την υπόθεση του Γιουν μια από τις πιο κρίσιμες στην πολιτική ιστορία της Νότιας Κορέας.

Η καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ βρίσκεται πλέον στα χέρια του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο λειτουργεί με μόλις έξι από τους εννέα δικαστές του.

Ενδέχεται να ζητηθεί ο διορισμός τριών νέων δικαστών πριν από την τελική απόφαση, ώστε να διασφαλιστεί πλήρης σύνθεση.

Αν το δικαστήριο απορρίψει την καθαίρεση, ο Γιουν θα παραμείνει στην εξουσία, αλλά η θέση του θα παραμείνει κλονισμένη. Αντίθετα, αν εγκριθεί η πρόταση, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα σε 60 ημέρες, προκαλώντας πολιτικές ανακατατάξεις. Το αποτέλεσμα της υπόθεσης θα καθορίσει τόσο το μέλλον του Γιουν όσο και τη σταθερότητα της χώρας.