Τζο Μπάιντεν: Αποκαλύψεις για το άγνωστο παρασκήνιο της θητείας του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ – Η άνοια, η… τρόικα και η αεικίνητη Τζιλ

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την υγεία του Τζο Μπάιντεν, αλλά και παρασκήνια από τα όσα (δεν) έκανε κατά την 4ετή του θητεία στον Λευκό Οίκο, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είδαν το φως της δημοσιότητας με την παγκόσμια κοινή γνώμη να μένει κυριολεκτικά… άναυδη.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο Μπάιντεν είχε εκδηλώσει συμπτώματα άνοιας από την εποχή που ήταν ακόμη Αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, με τα περιστατικά και τα γεγονότα να είναι πολλά, προκαλώντας ερωτηματικά τόσο για την εν γένει κατάσταση του απερχόμενου σε λίγες ημέρες Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση σημαντικών υποθέσεων όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος έκρυψε καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα χειροτέρευε, ενώ εάν ολόκληρο επιτελείο είχε προσληφθεί για να «προστατεύει» τον Μπάιντεν από τις λεγόμενες… κακοτοπιές, ώστε να μην εκτίθεται και γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασής του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω της άνοιας, είχε προστεθεί στο προσωπικό του Λευκού Οίκου ένας δάσκαλος φωνητικής και ορθοφωνίας, που βοηθούσε τον Πρόεδρο με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την ομιλία του.

Παράλληλα, ένα από τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας της χώρας είχε δώσει πριν έναν χρόνο στη δημοσιότητα μια έκθεση που έδειχνε μέσες – άκρες ότι ο Μπάιντεν είχε καταντήσει πραγματικά ένας «ξεχασιάρης και θλιβερός 81χρονος».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρώην Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ είχε στο… γκαράζ του σπιτιού του πολύ σημαντικά έγραφα που αφορούσαν σε εθνικές υποθέσεις διαβαθμισμένες ως «απόρρητες και εμπιστευτικές», για να τις μελετάει όποτε έχει χρόνο, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για την ύπαρξη των εγγράφων αυτών.

Ακόμη πιο τραγική είναι η αποκάλυψη ότι ο Μπαίντεν δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να θυμηθεί και να επαναλάβει τις απαντήσεις που του υπαγόρευαν οι σύμβουλοί του, για ερωτήσεις σε συνεντεύξεις Τύπου, οπότε και προσπαθούσαν να τις κρατούν σε… μειωμένη έκταση και χωρίς πολλές και δύσκολες λέξεις για να τις θυμηθεί.

Παράληλλα, ο Πρόεδρος σε πολλές περιπτώσεις δεν παρίστατο σε σημαντικές συναντήσεις είτε με υπουργούς του είτε με εκπροσώπους ξένων κρατών, στους οποίους οι άνθρωποί του τον δικαιολογούσαν λέγοντάς τους ότι «ο Πρόεδρος έχει καλές και λιγότερο καλές ημέρες». Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με τον Όλαφ Σολτς, όταν ο Μπάιντεν δεν παρευρέθηκε σε προγραμματισμένη συνάντησή τους γιατί έπρεπε να πάει για… μεσημεριανό ύπνο, στέλνοντας στο πόδι του τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κάτι που είχε προκαλέσει την μήνιν του Γερμανού Καγκελάριου.

Τα ονόματα Μπρους Ριντ, Στιβ Ρικέτι και Μάικ Ντόνιλον μπορεί στους… κοινούς θνητούς να μην λένε κάτι, όμως στο προσωπικό του Λευκού Οίκου και στην ομάδα του Μπαίντεν έλεγαν πολλά… Πάρα πολλά. Κι αυτό, γιατί οι συγκεκριμένοι διορισμένοι «σύμβουλοι» ήταν αυτοί που ουσιαστικά «έτρεχαν» όλα τα σημαντικά θέματα και τις υποθέσεις των ΗΠΑ, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Μάλιστα, πολλοί… κακεντρεχείς τους χαρακτήριζαν ως «εγγαστρίμυθους», αφού ο Μπάιντεν ήταν απλά μια… μαριονέτα στα χέρια τους επαναλαμβάνοντας όσα του υπαγόρευαν.

Η συγκεκριμένη «τρόικα» ήταν αυτή που διαχειριζόταν τα πάντα, από το πρόγραμμα του Προέδρου μέχρι και το ποιοι άνθρωποι θα ήταν δίπλα του κατά τη διάρκεια της θητείας του, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τυχόν διαρροές αναφορικά με την κατάσταση της υγείας, σωματικής και ψυχικής του Μπάιντεν.

Το ζήτημα είναι ότι η ζημιά δεν μπόρεσε να περιοριστεί, αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος φρόντιζε να εκθέτει τους συνεργάτες του με τις γκάφες που κατά καιρούς υπέπεσε δημόσια. Σκηνικά που θα μείνουν αξέχαστα και χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων αυτού του πλανήτη, όταν για παράδειγμα αυτοχαρακτηρίστηκε ως «η πρώτη έγχρωμη αντιπρόεδρος», όταν σκόνταφτε επανειλημμένως στις σκάλες του Air Force 1 ή ακόμα κι όταν ξεκινούσε από μόνος του να περιπλανάται στη ζούγκλα του Αμαζονίου, έπειτα από σχετική ομιλία.

Παράλληλα, προκειμένου να τονιστεί η ανεπάρκεια του Μπάιντεν τα δημοσιεύματα φέρνουν την δραστηριότητά του σε αντιπαράθεση με αυτή της συζύγου του, Τζιλ, η οποία αν και 8 χρόνια νεότερή του είχε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, στο οποίο ανταποκρινόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να χάνει ούτε μια συνάντηση, αλλά και να μην παραπονιέται ποτέ για κούραση ή έλλειψη διάθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά την προεκλογική καμπάνια του 2020, η Τζιλ Μπάιντεν – σύμφωνα με τους συμβούλους της – είχε παρευρεθεί σε περισσότερα events από τον υποψήφιο τότε Πρόεδρο.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση που είχε ο Πρόεδρος από τους ανθρώπους του Λευκού Οίκου, τον οποίο είχαν εντολή να τον αντιμετωπίζουν με στοργή, όπως θα έκαναν σε κάθε δικό τους ηλικιωμένο άνθρωπο.

Όπως αποκαλύπτεται, βασικός στόχος ήταν – λόγω της πανδημίας τότε – να μην κολλήσει Covid-19 ο Μπάιντεν και γι’ αυτό τον λόγο ήταν ιδιαίτερα προστατευμένος και περιορισμένος. Παράλληλα, είχαν εντολή να μην αφήνουν μόνο του τον Πρόεδρο, ώστε να μην εκτίθεται με διάφορες… γκάφες, στις οποίες και τελικά υπέπεσε.