Εκτενής συζήτηση γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, που κάνει μια από τις πιο σημαντικές συνεδριάσεις του, μιας και συζητείται το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025.
Πρόκειται για μια κορυφαία διαδικασία, αφού και η πλειοψηφία καλείται να παρουσιάσει το σύνολο των έργων που εκτελούνται, θα εκτελεστούν ή προγραμματίζονται για τη νέα χρονιά, ενώ η αντιπολίτευση, καλείται να εκφράσει τις απόψεις της ή και να διαφωνήσει με τις επιλογές της πλειοψηφίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Παπαναστασίου και οι συνεργάτες του, δέχθηκαν σφοδρή κριτική ειδικότερα στον τομέα της «διασποράς των έργων» ειδικότερα με τον κ. Πιστιόλα να λέει πως τα χωριά απλά «δεν υπάρχουν» για τον δήμο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Τραπεζιώτης.
«Βαδίζετε στα τυφλά για το 2025. Και πώς θα γίνει αυτό όταν από το σύνολο των έργων και μελετών που ανέφερε η κ. Ροντήρη μόλις 196.200 ευρώ κατευθύνονται προς την περιφέρεια, σε 10 δημοτικές ενότητες, σε 68 χωριά. Κάντε μία διαίρεση. 2.800 αντιστοιχεί σε κάθε χωριό.
Τι θα πείτε στις γιορτές όταν θα πάτε στα χωριά σας; Όταν ο Δήμος θα δώσει τόσα λεφτά για ένα ολόκληρο έτος; Στο σύνολο του προγράμματος από τα 74 εκ. τα 64 πάνε στο κέντρο. Μόλις το 12% στην περιφέρεια. Είναι άνιση μεταχείρισή της. Αυτά είναι τα συναισθήματα στα οποία διακατέχονται οι κάτοικοι των χωριών. Μην μου αντιτάξετε το 49% των εκλογών. Δεν είναι συγχωροχάρτι και λευκή επιταγή», σχολίασε ειδικότερα ο κ. Τραπεζιώτης.
Και συνέχισε λέγοντας πως «στο Τεχνικό Πρόγραμμα όλα τα έργα που έρχονται και είναι μεγάλα έρχονται από το παρελθόν και δεν είναι δικά σας, είναι δικά μας, όπως η αποχέτευση των Θεστιέων. Δημοπρατήθηκε επί των ημερών μας το 2008. Από τότε μέχρι τώρα δεν κατάφερε η δημοτική αρχή να το ολοκληρώσει.
Το Πάρκο Αγρινίου 10 χρόνια και δεν έχει παραδοθεί. Το Δημοτικό Περίπτερο κρέμεται. Βλέπω έργα που αφορούν την πράσινη οικονομία. Ηλιακό δέντρο με 200.000 ευρώ, βυθιζόμενες μπάρες κλπ. Δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Ταυτίζονται με το αφήγημα της έξυπνης πόλης. Ταυτίζονται με προώθηση προϊόντων περιβαλλοντικής τεχνολογίας που οδηγούν τους δημάρχους και είναι κατ’ επιείκειαν dealers. Λευκό στο τεχνικό πρόγραμμα γιατί δεν έχει έργα υποδομής».
Αμέσως απάντησε ο Γιώργος Παπαναστασίου.
«Εκτελούμε έργα συνεχώς. Προχθές υπέγραψα έργο 6 εκ. για αγροτική οδοποιία. Έχουμε έτοιμα έργα να μπουν στην ΒΑΑ με ωριμότητα 100%. Αυτό δείχνει πόσο καλή δουλειά έχει γίνει, πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Αγρινίου. Τα χρόνια που πέρασαν με τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του Δήμου να κάνουμε ένα μικρό θαύμα έργων 200 εκ. ευρώ» είπε στην αρχή της απάντησής του ο δήμαρχος.
Τόνισε πως ούτε ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αν τον ρωτούσαν, πίστευε πως θα μπορούσε να εκτελεστεί ένα τόσο μεγάλο έργο και εξήρε το έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών, κάτι που να σημειωθεί έκανε και ο Κώστας Πιστιόλας. Ιαιδατερη αναφορά έκανε στο πως η δημοτική αρχή καταφερε να αυξησει το πρόγραμμα ΒΑΑ: «Ξεκινάμε τώρα την ΒΑΑ . Η προηγούμενη ξεκίνησε με 19 εκ. και έφτασε στα 55 εκ. Είχα λοιδορηθεί τότε από τον κ. Μοσχολιό. Μου είχε πει τι φέρνεις πρόγραμμα 70 εκ., αφού 19 θα πάρεις. Είπα ότι θα διεκδικήσω κι άλλα. Έγιναν 55 εκατ. και κυνηγήσαμε ότι χρηματοδοτικό εργαλείο έβγαινε. Αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει ο Δήμος κι όταν θα φύγω»
«Είχαμε μείνει χρόνια πίσω», συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου για να εστιάσει στο θέμα των πεζοδρομήσεων και των συζητήσεων που αυτές οι παρεμβάσεις έχουν προκαλέσει: «Έγιναν μείζον θέμα οι πεζόδρομοι. Τι; Το παράδειγμα που χρησιμοποιήσαμε από άλλες πόλεις, που τους έφτιαξαν πριν 20-30 χρόνια. Και θέλουμε να τις ανταγωνιζόμαστε. Πώς θέλουμε να πάμε μπροστά όταν είχαμε την λογική να παρκάρουμε στην πλατεία για να πιούμε καφέ; Με αντιπολιτεύσεις που λοιδορούσαν τους κυκλικούς κόμβους, τους πεζοδρόμους. Που μπέρδευαν την συγκοινωνιακή μελέτη με την ΒΑΑ. Θέλω οι δημοτικοί σύμβουλοι να προσπαθήσουν να γνωρίσουν την αυτοδιοίκηση στο βάθος της και να γνωρίσουν τις δυνατότητες που έχει. Όταν η ΒΑΑ αφορούσε μόνο το Αγρίνιο έπρεπε τα έργα να γίνουν στο Αγρίνιο. Και επειδή μιλάμε για την τουριστική προβολή θα πούμε κι άλλα. Ότι αν το κέντρο δεν είναι δελεαστικό δεν μπορούμε να τραβήξουμε κόσμο. Αν η ασχημούλα δεν γίνει ομορφούλα δεν θα πάμε μπροστά»
Ο δήμαρχος Αγρινίου στη συνέχεια επιχείρησε και έναν απολογισμό στις κοινότητες, θέλοντας να καταρρίψει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης: «Αλήθεια ξέρετε πόσο κόστισαν οι πεζόδρομοι; Προϋπολογισμό είχαν 4 εκ. συν την Μαβίλη. Τι έγινε στις κοινότητες. Αγροτική οδοποιία 8,8 εκ., αθλητικές εγκαταστάσεις 1,5 εκ., αποκαταστάσεις από κακοκαιρία 10 εκ., αναπλάσεις και πολλά ακόμη.
Μιλάω με στοιχεία και αυτά δεν τα έβγαλα εγώ. Υπάρχουν. Στη Λεπενού, στην Παραβόλα, στο Αγγελόκαστρο, έγιναν τόσα. Ύδρευση, αποχέτευση ξέρετε πόσα εκατομμύρια πήγαν; Όλα αυτά είναι στοιχεία από την Διεύθυνση Προγραμματισμού. Μπορεί να μην σας αρέσει αλλά μιλάω με στοιχεία από τις υπηρεσίες. Μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Έγινε πριν από μένα η πρώτη φάση αποχέτευσης στην Μακρυνεία, Λυσιμαχεία, Λεπενού, Στράτου. Είχαν ύδρευση τα χωριά μας; Να πούμε πόσα δεν είχαν; Μην παίρνετε ένα χωριό. Παραβόλα, Καινούργιο, Παναιτώλιο πλέον υδροδοτούνται από τον Αχελώο. Αποχέτευση είχαν τα χωριά μας; Όλα τα παραλίμνια; Υπήρχε πουθενά; Οι τελευταίες δύο φάσεις είναι έργα 15 εκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.
Ακόμη κάλεσε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση να είναι δημιουργική, επαναλαμβάνοντας τον όρο του «μιζεραμπιλισμού»: «Θέλουμε να κάνετε δημιουργική αντιπολίτευση, θα γίνεται καλύτερο το έργο. Δεν μπορεί μία τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει, που είμαστε παράδειγμα πανελλαδικά, κάποιοι να το ακυρώνουν. Το κτήριο των καπναποθηκών Παπαστράτου ζητήθηκε να παρουσιαστεί από την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ να παρουσιαστεί ως πρωτότυπο κτίριο. Είμαστε παράδειγμα για την απορροφητικότητα και τα έργα που έχουμε κάνει. Θα συνεχίσουμε. Είχαμε μείνει χρόνια πίσω. Το Αγρίνιο πρέπει να πάει μπροστά, να αλλάξουμε τις τύχες του τόπου μας, με καμία βοήθεια από κανέναν πατερούλη».
Η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» στη σημερινή διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενη μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα ανέδειξε «το τυπικόν της διαδικασίας» που ακολουθεί η δημοτική αρχή, η οποία και, όπως με έμφαση σημείωσε ο Κώστας Πιστιόλας, αντιλαμβάνεται το τεχνικό πρόγραμμα ως λογιστική διαδικασία ανωνύμου εταιρείας και όχι ως αυτοδιοικητικό εργαλείο ανάπτυξης.
Σε ανακοίνωση της παράταξης, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ο κ. Πιστιόλας διευκρίνισε ότι κανείς δεν διαφωνεί με τα εγγεγραμμένα έργα, τονίζοντας, όμως, ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα στερείται οράματος και στερεί κάθε προοπτική, αφού κατά κύριο λόγο αφορά σε συνεχιζόμενα έργα με ελάχιστη ή μηδενική ακόμη απορροφητικότητα. Διερωτήθηκε μάλιστα, αν το όραμα για το Αγρίνιο είναι λίγη άσφαλτος και κάποιες πλάκες, αν η φιλοδοξία της δημοτικής αρχής αντικατοπτρίζεται στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πάρκο, αν ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου εξαντλείται στις απευθείας αναθέσεις, μέχρι και των εορταστικών του εκδηλώσεων.
Για μια ακόμη χρονιά, η ενδοχώρα μένει στο περιθώριο, ο πρωτογενής τομέας παραγκωνίζεται, οι τουριστικές προοπτικές αγνοούνται, ο υδάτινος πλούτος μας δεν λαμβάνεται υπόψιν, τα λοιπά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δεν αναδεικνύονται με έργα και δράσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν επιτέλους το Αγρίνιο απ’ την αφάνεια.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πραγματικότητα που σήμερα χαρακτηρίζει την πόλη, αυτή της εγκατάλειψης από τους νέους ανθρώπους, κάτι που με έμφαση επεσήμανε ο κ. Πιστιόλας, για να εισπράξει σχόλια απαξιωτικά, που δεν αναιρούν, όμως, τα πραγματικά δεδομένα».