Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι μεγαλώσατε με γονείς που έβαζαν σε προτεραιότητα τον εαυτό τους

Για ένα παιδί, το να μεγαλώνει με εγωκεντρικούς γονείς, είναι μια εμπειρία που μπορεί να αφήσει μακροπρόθεσμα σημάδια στον ψυχισμό και τις σχέσεις του. Όταν οι γονείς βάζουν πάνω από όλα τις δικές τους ανάγκες, διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο το παιδί βλέπει τον εαυτό του, σχηματίζει την έννοια της αγάπης, της αξίας του και των ορίων που πρέπει να θέτει.

Αν μεγαλώνοντας, νιώθατε ότι δεν σας βλέπουν, ή αν νιώθετε ότι έχετε την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε ασυνείδητα μοτίβα που αναπτύξατε με τη συνύπαρξη με γονείς που είχαν πάνω από όλα, τον εαυτό τους.

Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι μεγαλώσατε με γονείς που έβαζαν προτεραιότητα τον εαυτό τους

Μερικοί άνθρωποι, έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας να βάζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, σε δεύτερη μοίρα.

Μπορεί οι γονείς να έδιναν προτεραιότητα πάντα στις προσωπικές τους ανάγκες και επιθυμίες, βάζοντας τις δικές σας, σε δεύτερη μοίρα.

Μπορεί να προτιμούσαν να επενδύσουν στον εαυτό τους, παρά σε εσάς.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να σας δημιούργησε την πεποίθηση ότι οι ανάγκες σας ήταν ασήμαντες ή κουραστικές για τους άλλους, κάνοντάς σας να τις καταπιέζετε ή να τις λογοκρίνετε, με αποτέλεσμα να βιώνετε εσωτερική σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η εμπειρία αυτή, οδηγεί στην αυτό – παραμέληση κατά την παιδική ηλικία. Έτσι, οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν μάθει να διεκδικούν, να νιώθουν ενοχές όταν ιεραρχούν ψηλά τις ανάγκες τους.

Δεν είναι εγωιστικό, αλλά αναγκαίο για την ψυχική σας ευημερία.

Μήπως οι γονείς σας στρεφόντουσαν σ’ εσάς για τη συναισθηματική στήριξη, σας φόρτωναν με τα προβλήματά τους ή σας έδιναν ευθύνες που δεν αναλογούσαν στην ηλικία σας;

Η αντιστροφή των ρόλων, είναι ένα κοινό σημάδι της ανατροφής από γονείς που έβαζαν πάντα τις δικές τους ανάγκες πάνω από εκείνες των παιδιών τους. Σ’ αυτές τις καταστάσεις, τα παιδιά πιέζονται να ωριμάσουν, παρακάμπτοντας την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αντιστροφή των ρόλων γονιού – παιδιού, καταλήγει σε συναισθήματα θυμού και δυσπιστίας προς κάθε μορφή εξουσίας στην ενήλικη ζωή.

Μπορεί να μην έχετε καταφέρει να θέτετε υγιή όρια, καθώς δεν εξασκήσατε ποτέ αυτή τη δεξιότητα ως παιδιά.

Στην τυπική σχέση γονέα και παιδιού, αναγκαίο στοιχείο είναι το συναισθηματικό δέσιμο. Αν έχετε μεγαλώσει με εγωκεντρικούς γονείς, αυτό το δέσιμο δεν υπάρχει.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με συναισθηματικά απόμακρους γονείς, ανίκανους να παρέχουν τη ζεστασιά και την κατανόηση που είναι αναγκαίες για την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αισθάνονται ένα κενό.

Η έλλειψη της συναισθηματικής σύνδεσης, μπορεί να είναι σημάδι ενός εγωκεντρικού γονέα. Όταν οι γονείς εστιάζουν στις δικές τους ανάγκες, παραμελώντας εκείνες του παιδιού, μπορεί να μην καταφέρουν να παρέχουν στα παιδιά τους την στήριξη και την αποδοχή που είναι αναγκαία σ’ αυτά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς σταθερούς και δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς, είναι πιο πιθανόν να βιώσουν δυσκολίες στη διαμόρφωση ασφαλών σχέσεων και την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης στις σχέσεις της ενήλικης ζωής. Αυτό διατυπώνει η θεωρία της προσκόλλησης των Bowlby και Ainsworth.

Η αναγνώριση του κενού αυτού, συνιστά το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση και καλλιέργεια υγιέστερων συναισθηματικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή σας.

Μήπως μεγαλώνοντας κουβαλούσατε το αίσθημα της ενοχής για πράγματα πάνω στα οποία δεν είχατε έλεγχο;

Ίσως να σας κατηγορούσαν για τις δικές τους απογοητεύσεις, ή να σας έκαναν να νιώθετε υπεύθυνοι για την ευτυχία τους – αυτό μπορεί να σας «φύτεψε» ένα αίσθημα ενοχής που εξ αρχής δεν ήταν δικό σας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, ένα σημάδι του εγωκεντρικού γονέα είναι το αίσθημα του παιδιού πως, όλα περιστρέφονται γύρω από τον γονέα και τις ανάγκες του.

Να θυμάστε ότι δεν είναι ευθύνη του παιδιού να φροντίσει τη συναισθηματική ευημερία των γονέων του.

Κανείς άνθρωπος δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουν λάθη και μέσα από αυτά, μαθαίνουν.

Σας αξίζει η αγάπη και η συγχώρεση, ειδικά προς τον εαυτό σας.

Σκεφτείτε την ανατροφοδότηση που συχνά εισπράττατε από τους γονείς σας; Ήταν περισσότερο επικριτικό ή επαινετικό;

Μήπως τα λόγια των γονέων σας στόχευαν περισσότερο στα ελαττώματα και τις αποτυχίες σας, παρά στις επιτυχίες και τα δυνατά σας σημεία;

Η αποδοχή της εποικοδομητικής κριτικής από τους γονείς είναι κάτι το φυσιολογικό – όταν όμως είναι έντονη και συχνή, μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ανεπάρκειας, κάνοντάς σας τελειομανείς, στη διαρκή προσπάθεια να κερδίσετε την έγκρισή τους.

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει την εμπειρία αυτή κάποια στιγμή στη ζωή σας. Να μην ξεχνάτε όμως, ότι η αξία σας δεν εξαρτάται από την έγκριση ή την αποδοκιμασία κανενός.

Η κατανόηση αυτής της εμπειρίας μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την αγάπη και την εκτίμηση για τον εαυτό σας και τα κατορθώματά σας. Είστε αρκετοί, όπως ακριβώς είστε.

Μήπως μεγαλώσατε βιώνοντας έντονες συναισθηματικές και συμπεριφορικές διακυμάνσεις από τους γονείς σας; Μήπως ήταν την μία τρυφεροί και διαχυτικοί και την άλλη, απόμακροι και ψυχροί;

Η απρόβλεπτη συμπεριφορά δημιουργεί σύγχυση και αναστάτωση στον ψυχισμό ενός παιδιού.

Αν η διάθεση των γονέων σας ήταν απρόβλεπτη ή ασταθής, μπορεί να μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον ασταθές.

Ίσως, κάποια στιγμή οι γονείς να σας επαινούσαν την μία για κάτι μικρό και την άλλη, να σας κατέκριναν έντονα για ένα ασήμαντο λάθος.

Η ασυνέπεια σας έκανε να νιώθετε ότι πατάτε σε κινούμενη άμμο, χωρίς να είστε βέβαιοι για το τι σας περιμένει.

Μήπως μεγαλώνοντας, οι γονείς σας αποθάρρυναν από το να λάβετε τις δικές σας αποφάσεις, ή να εκφράσετε την προσωπικότητάς σας, είτε με αντίσταση ή με την επιβολή τιμωρίας;

Πρόκειται για μια κοινή τακτική των εγωκεντρικών γονιών, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τον έλεγχο. Οι εγωιστές γονείς καταπνίγουν την ανεξαρτησία των παιδιών τους, τα κρατούν εξαρτημένα, διασφαλίζοντας ότι οι δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, παραμένουν στο προσκήνιο.

Η αλήθεια είναι πως εσείς, είστε ένας αυτόνομος άνθρωπος και έχετε κάθε δικαίωμα να λαμβάνετε τις δικές αποφάσεις, να ακολουθείτε τον δικό σας δρόμο. Μην επιτρέπετε σε κανέναν, ούτε καν στους γονείς σας, να σας εμποδίσουν να εξερευνήσετε τον εαυτό σας και να σας πουν για τι είστε ικανοί. Ανακτήστε την ανεξαρτησία σας.

Το πιο κρίσιμο σημάδι που δείχνει ότι, μεγαλώνοντας δεχτήκατε την υποτίμηση, είναι το αίσθημα της ασημαντότητας στην οικογένεια.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποτιμάται για χάρη του εγωισμού ενός ενήλικα, ούτε καν του γονιού του.

Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες σας αξίζουν. Σας αξίζει να αγαπηθείτε, να σας σέβονται και να σας προσέχουν.

Ποτέ δεν είναι αργά να αναζητήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε και να δημιουργήσετε μια ζωή αναγνωρίζετε την αξία σας. Δεν σας αξίζει τίποτα λιγότερο.

Tip: Το παρελθόν σας, δεν είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή και το μέλλον σας.

Η αναγνώριση των παραπάνω συμπεριφορών είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση κάποιων μοτίβων. Να θυμάστε όμως, ότι το παρελθόν σας, δεν είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή και το μέλλον σας.

Η καλλιέργεια του εαυτού σας και η φροντίδα των αναγκών σας, δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος!

Έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε το παρελθόν σας, τη σοφία και τη γνώση να διαμορφώσετε το μέλλον σας – οι εμπειρίες σας μπορεί να έχουν παίξει ρόλο στην ψυχοσυνθεσή σας, όμως δεν σας καθορίζουν.

Γνωρίστε τον εαυτό σας, θεραπεύστε τις πληγές σας και προχωρήστε μπροστά, καλλιεργώντας μια πιο υγιή και χαρούμενη ζωή!