Τα 7 άβολα πράγματα που κάνουν χωρίς να το καταλάβουν, όσοι έχουν φτωχές κοινωνικές δεξιότητες

Μερικοί άνθρωποι είναι χαμηλών τόνων, ενώ άλλοι έχουν κακές κοινωνικές δεξιότητες. Δεν είναι το ίδιο. Η διαφορά έγκειται στο επίπεδο επίγνωσης. Ο άνθρωποι με κακές κοινωνικές δεξιότητες, κάνουν πράγματα και εμφανίζουν συμπεριφορές που προκαλούν αμηχανία, χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Δεν το κάνουν σκόπιμα, αλλά επειδή δεν έχουν αναπτύξει κάποιες θεμελιώδεις δεξιότητες.

Τα 7 άβολα πράγματα που κάνουν δημόσια χωρίς να το καταλάβουν, όσοι έχουν φτωχές κοινωνικές δεξιότητες

Τα κοινωνικά όρια είναι ο αόρατος χώρος γύρω από το σώμα, ο οποίος προκειμένου να διασφαλίζεται η ευπρέπεια και η κοινωνική άνεση, πρέπει να γίνενται σεβαστός.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κοινωνική καλλιέργεια, δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την έννοια των ορίων. Μπορεί να στέκονται πολύ κοντά στους άλλους, προκαλώντας δυσφορία, χωρίς ωστόσο να το καταλαβαίνουν.

Η έλλειψη χωροταξικής επίγνωσης, είναι ένα σαφές σημάδι που μαρτυρά απουσία κοινωνικών δεξιοτήτων. Μπορεί να δημιουργήσει αμηχανία και παρεξηγήσεις σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις.

Ενώ η συμπεριφορά αυτή δεν είναι σκόπιμη, απωθεί τους άλλους που την εισπράττουν.

Η μη λεκτική επικοινωνία, είναι βασικό στοιχείο των καθημερινών μας αλληλεπιδράσεων. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλλιεργήσει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία αυτής της μορφής επικοινωνίας.

Μερικοί άνθρωποι, δεν έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν την αντίδραση των άλλων σε μια κοινωνική περίσταση. Πότε η στάση και οι κινήσεις του σώματος προδίδουν το ενδιαφέρον ή την έλλειψη αυτού.

Η ανικανότητα κάποιου να καταλάβει τα μη λεκτικά στοιχεία της επικοινωνίας, μπορεί να κάνει πολύ άβολη μια κοινωνική κατάσταση.

Όσο ενδιαφέρον και αν είναι το θέμα για το οποίο μιλά, αν δεν το προσαρμόσει κατάλληλα στην περίσταση, κανείς δεν θέλει να τον ακούσει.

Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων στην πράξη.

Ένα ακόμη στοιχείο που μαρτυρά έλλειψη κοινωνικής καλλιέργειας, είναι η μονοπώληση των συζητήσεων. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο μιλά υπερβολικά για τον εαυτό του και τα ενδιαφέροντά του, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για τους άλλους να μιλήσουν.

Κάθε συζήτηση, για είναι παραγωγική, πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Να συμμετέχουν όλα τα μέλη και να μην γίνεται μονόπλευρη.

Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, οι άνθρωποι που ακούν περισσότερο παρά μιλούν, είναι περισσότερο αρεστοί. Αυτό συμβαίνει καθώς ένας καλός ακροατής, δείχνει σεβασμό και ενδιαφέρον για τις γνώμες των άλλων.

Η επαφή με τα μάτια είναι ένα αναγκαίο στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας. Μαρτυρά ότι ο άνθρωπος ενδιαφέρεται να διατηρήσει την κουβέντα. Άνθρωποι που δεν έχουν καλλιεργήσει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, πασχίζουν να διατηρήσουν την κοινωνικά αποδεκτή επαφή με τα μάτια.

Η απουσία της επαφής με τα μάτια, μπορεί να ερμηνευθεί ως έλλειψη ενδιαφέροντος ή και αγένεια. Μπορεί να κάνει τον άλλον να νιώσει ότι δεν τον προσέχετε ή δεν τον εκτιμάτε.

Στον αντίποδα, δεν ενδείκνυται ούτε το επίμονο βλέμμα. Η υπερβολική επαφή με τα μάτια μπορεί να είναι πολύ έντονη και να δημιουργήσει μεγάλη δυσφορία.

Είναι αναγκαίο να βρείτε την σωστή ισορροπία. Οι άνθρωποι που το καταφέρνουν, δείχνουν αυτοπεποίθηση, είναι προσιτοί και αξιόπιστοι στις αλληλεπιδράσεις τους.

Οι κοινωνικές νόρμες είναι οι άγραφοι κανόνες που καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας στις κοινωνικές καταστάσεις. Οι νόρμες ορίζουν τι είναι κατάλληλο και τι όχι. Για όσους δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες, οι νόρμες αποτελούν ένα μυστήριο.

Μπορεί να αφορούν το ντύσιμο, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ομιλίας σε κάποιες κοινωνικές καταστάσεις.

Η παραβίαση των κοινωνικών προσδοκιών, διακινδυνεύει τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις και δημιουργεί αισθήματα αμηχανίας. Είναι αναγκαίο να γνωρίζετε τους άγραφους κανόνες, ώστε να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Σε όλους είναι γνωστό πόσο ενοχλητικό είναι να διακόπτεις κάποιον τη στιγμή που μιλά και προσπαθεί να μεταφέρει τις σκέψεις του.

Είναι ακόμη ένα γνώρισμα των ανθρώπων με κακές κοινωνικές δεξιότητες.

Το να διακόπτεις κάποιον τη στιγμή που μιλά, διαταράσσει τη ροή της κουβέντας. Παράλληλα, δείχνει και έλλειψη σεβασμού προς τη γνώμη του άλλου, τον κάνει να νιώθει ασήμαντος και  η γνώμη του, παρείσακτη.

Να θυμάστε ότι, μια καλή συζήτηση στηρίζεται στην ενεργητική ακρόαση, την κατανόηση και την κατάλληλη απόκριση. Αφήστε τους άλλους να ολοκληρώσουν τις σκέψεις τους, χωρίς να τους διακόπτετε, καλλιεργήστε υγιείς σχέσεις που διέπονται από σεβασμό.

Στην ουσία όλων των κοινωνικών σχέσεων, βρίσκεται η ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση δεν είναι μόνο η ακρόαση, αλλά και η προσπάθεια της αναγνώρισης των συναισθημάτων που βιώνει ένας άνθρωπος και η ανταπόκριση με τρόπο κατάλληλο.

Χωρίς ενσυναίσθηση, οι σχέσεις μας γίνονται κρύες και αποστασιοποιημένες. Αν θέλετε να βελτιώσετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες, εστιάστε στην καλλιέργεια της συμπόνοιας.

Οι κοινωνικές δεξιότητες, όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της ζωής μας, είναι το αποτέλεσμα τόσο της ανατροφής όσο και της φύσης μας. Ενώ ορισμένοι είναι πιο χαρισματικοί κοινωνικά, άλλοι χρειάζεται να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω.

Η απουσία κοινωνικών δεξιοτήτων δεν είναι ελάττωμα του χαρακτήρα, ούτε κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που πρέπει να βελτιωθούν με προσπάθεια.

Η κατανόηση αυτών των συμπεριφορών και των τρόπων με τους οποίους αυτές επιδρούν στις σχέσεις με τους άλλους, είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση. Μέσα από συνειδητή γνώση, μπορείτε να αναπτύξετε τις κοινωνικές σας δεξιότητες.

Άλλωστε, η ζωή είναι ένα ταξίδι γνώσης και καλλιέργειας του εαυτού. Η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ένα κομμάτι αυτής της διαδρομής.