Τέως βασιλική οικογένεια: Οι… Ντε Γκρες και γιατί ζήτησαν τώρα την ιθαγένεια – Τι είπαν συνταγματολόγοι για το επώνυμο στη Realnews
Για ποιους λόγους επέλεξαν το συγκεκριμένο επώνυμο οι πρίγκιπες Παύλος και Νικόλαος και τα υπόλοιπα οκτώ μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας.
Των Γ. Λυκουρέντζου, Θ. Μωριάτη – Πηγή: Realnews
Εξπρές αποδείχθηκε η διαδικασία αναγνώρισης ιθαγένειας στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης υποβλήθηκε στον ληξίαρχο του δήμου Αθηναίων η δήλωση του νόμου 2215/1994 από τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και Θεοδώρα), καθώς και από τα πέντε παιδιά του πρωτότοκου γιου του, Παύλου (Κωνσταντίνος, Μαρία-Ολυμπία, Αχιλλέας, Οδυσσέας, Αριστείδης), με βάση την οποία, ρητά και ανεπιφύλακτα, σέβονται το Σύνταγμα και αναγνωρίζουν το πολίτευμα της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974 για το πολιτειακό. Στην ίδια αίτηση δηλώνουν, όπως ο νόμος ορίζει, ότι ρητά και ανεπιφύλακτα παραιτούνται από κάθε είδους διεκδικήσεις οι οποίες συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.
Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος υπέγραψε τις διαπιστωτικές πράξεις σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει ότι μετά τη δήλωση του νόμου 2215 συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις προκειμένου να αναγνωριστεί η ιθαγένεια στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης σε ΦΕΚ, που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, τα δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, έχοντας επιλέξει το επώνυμο Ντε Γκρες (που σημαίνει στα ελληνικά «της Ελλάδας»), θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στα δημοτολόγια και να εκκινήσουν τη διαδικασία για την έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν ότι πρόκειται για ειδικό καθεστώς το οποίο δεν προβλέπει τελετή ορκωμοσίας για την απόδοση ιθαγένειας.
Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας επιχείρησαν να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα και για τον λόγο αυτόν δεν υπέβαλαν αυτοπροσώπως τις αιτήσεις στον ληξίαρχο του δήμου Αθηναίων αλλά μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, Κωνσταντίνου Λιδωρίκη. Με αυτόν τον τρόπο απέφυγαν επίσης να δώσουν εξηγήσεις γιατί επέλεξαν να καταθέσουν την αίτηση για τη χορήγηση της ιθαγένειας τώρα.
Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος έχει έναν υψηλό συμβολισμό, αφού έχουν συμπληρωθεί ακριβώς 50 χρόνια από το δημοψήφισμα του 1974 (8 Δεκεμβρίου) με το οποίο λύθηκε οριστικά το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα. Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του εξαδέλφου του πατέρα τους, Μιχαήλ Ντε Γκρες, ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας που προχώρησε σε δήλωση σύμφωνη με τον νόμο 2215/94 και απέκτησε ελληνική ιθαγένεια με το επίθετο Ντε Γκρες. Ο Μιχαήλ, που έζησε όλη του τη ζωή στην Ελλάδα (απεβίωσε τον Ιούλιο του 2024) και υπήρξε επιφανής λογοτέχνης και συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, είχε παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στον ελληνικό θρόνο ήδη από το 1965.
Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας επιθυμούσαν να ανακτήσουν την ιθαγένεια. Ο Νικόλαος, που είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, είχε δηλώσει επανειλημμένα πως αναζητούσε τον τρόπο, ενώ, μετά τον θάνατο του πατέρα του Κωνσταντίνου και ο Παύλος φάνηκε ότι θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Ελλάδα – αγόρασε μάλιστα και διαμέρισμα στην Αθήνα. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα πράγματα μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου τον Ιανουάριο του 2023 και οι χαμηλοί τόνοι τους οποίους τήρησαν όλο αυτό το διάστημα φαίνεται ότι διέλυσαν κάθε σκιά καχυποψίας από την επίσημη πολιτεία και έτσι φτάσαμε χωρίς εμπόδια στην αίτηση που κατατέθηκε στον ληξίαρχο την περασμένη Πέμπτη. Μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης προέβαλαν ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου επιθέτου, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «εγείρει ζητήματα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε «προβληματικό». Σε σχέση με την επιλογή του συγκεκριμένου επωνύμου (που μεταφράζεται ως «της Ελλάδος»), κάποιοι αναλυτές λένε ότι μπορεί να υποδηλώνει ότι οι βλέψεις για επανόρθωση του θρόνου εξακολουθούν να υπάρχουν, παρόλο που τόσο ο Παύλος όσο και ο Νικόλαος το αρνούνται.
Η Realnews επικοινώνησε με δύο επιφανείς συνταγματολόγους, τους Νίκο Αλιβιζάτο και Ανδρέα Λοβέρδο, για να σχολιάσουν τη νομική και κοινωνική διάσταση του θέματος. Ο Ν. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε την όλη συζήτηση περισσότερο ως κοσμική αναφορά παρά ως σοβαρό ζήτημα. «Είναι ένα κοσμικό γεγονός. Αν υπήρχαν κοσμικές στήλες, εκεί θα έπρεπε να συζητηθεί το ζήτημα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την απόρριψη της αίτησης. «Δεν μπορεί να εμποδιστεί αυτό, κάτι τέτοιο θα ήταν αστείο», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Ανδρ. Λοβέρδος υπογράμμισε τη νομιμότητα της διαδικασίας και την ορθότητα της επιλογής της οικογένειας. «Δεν υπήρχε κάτι ανοιχτό για να κλείσει. Υπήρχε μία εκκρεμότητα για την οικογένεια και την έκλεισαν με έναν τρόπο πολύ σωστό, πληρώντας όλα τα κριτήρια του νόμου», δήλωσε. Σχολιάζοντας την επιλογή του επωνύμου, σημείωσε: «Μπορούν να διαλέξουν οι ίδιοι το επώνυμό τους. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Είναι δικαίωμά τους και όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο». «Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλεί περιέργεια, αλλά είναι σύμφωνη με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, εφόσον τηρούνται οι νόμοι του κράτους», συμπλήρωσε.
Με την εγγραφή στα δημοτολόγια και στο μητρώο πολιτών, οι Ντε Γκρες δικαιούνται πλέον να αποκτήσουν ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια και έχουν όλα τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις ενός Έλληνα πολίτη. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, κάτι που σημαίνει ότι πλέον, αν το θελήσουν, είναι σε θέση να πολιτευτούν, να εγγραφούν σε κάποιο κόμμα ή και να ιδρύσουν ένα κόμμα.