Συρία: Πρώην δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ παραδίδουν τα όπλα τους στη νέα κυβέρνηση – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα και ο ρόλος του Ισραήλ

Οι πρώην δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος της Συρίας παραδίδουν τα όπλα τους στη μεταβατική κυβέρνηση, που συνδέεται με τους αντάρτες στη νότια πόλη Λατάκια, σύμφωνα με βίντεο που κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υλικό, που τραβήχτηκε στις αρχές της εβδομάδας, δείχνει μεγάλες ουρές ανδρών ντυμένων με πολιτικά ρούχα, καθώς περιμένουν να παραδώσουν τα προσωπικά τους όπλα σε αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Οι αξιωματούχοι φαίνονται να παίρνουν ανεπίσημα συνεντεύξεις από τους άνδρες και να τους βγάζουν φωτογραφίες καθώς παραδίδουν τα όπλα τους, όπως φαίνεται στο βίντεο του AFP. Εκατοντάδες πιστόλια και πυρομαχικά φαίνονται στοιβαγμένα ψηλά στις γωνίες του κυβερνητικού γραφείου.

▶️Syria’s transitional government, which took power on December 8, is urging soldiers and police to lay down their arms and register with authorities. In Latakia, a former Assad stronghold, one ex-soldier expresses relief at leaving the military behind.https://t.co/0TeLQnadHi pic.twitter.com/fJVA4jMDnG
— Voice of America (@VOANews) December 18, 2024

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η νέα ηγεσία της Συρίας, υπό την ηγεσία της ομάδας Χαγιάτ Ταχριρ Αλ Σαμ (HTS), εργάζεται για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και την απόκτηση διεθνούς νομιμότητας.

Ένας κυβερνητικός ηγέτης που συνδέεται με τους Σύρους αντάρτες, ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ, διορίστηκε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας για τους επόμενους τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνησή του θα επιβλέπει τη μετάβαση της Συρίας σε μια νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την περασμένη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το CNN, οι υπουργοί της πρώην Κυβέρνησης Σωτηρίας που συνδέεται με τον HTS, καθώς και οι αξιωματούχοι της εποχής Άσαντ, θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι την 1η Μαρτίου 2025, δήλωσε ο Αλ-Μπασίρ.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του HTS Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι – ο de facto ηγέτης της χώρας – δήλωσε την Πέμπτη ότι η Συρία δεν αποτελεί απειλή για τον κόσμο και ζήτησε την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Σε συνέντευξή του στο BBC στη Δαμασκό, ο Τζολάνι δήλωσε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, επειδή είχαν στόχο το παλιό καθεστώς. Το θύμα και ο καταπιεστής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τζολάνι, ο οποίος τώρα χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα Ahmad al-Sharaa, είναι ένας πρώην τζιχαντιστής που έχει υποστεί διεθνείς κυρώσεις και η HTS έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες κυβερνήσεις.

«Δεν έχουμε διαπράξει εγκλήματα που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό μας ως τρομοκρατική ομάδα. τα τελευταία 14 χρόνια δεν έχουμε βάλει στο στόχαστρο αμάχους, ή αμάχους περιοχές, ή αμάχους στόχους». υποστήριξε ο Τζολάνι στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Καταλαβαίνω ότι κάποιες χώρες θα ανησυχήσουν από αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά δεν είναι αλήθεια».

Ο Τζολάνι προσπάθησε επίσης να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα μπορούσε να αντιγράψει το μοντέλο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ του πολιτισμού και των κοινωνιών του Αφγανιστάν και της Συρίας και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό θα σεβαστεί τον συριακό πολιτισμό.

Επισήμανε την υποστήριξή του προς τις γυναίκες στην εκπαίδευση και τόνισε τη σημασία «να γίνονται διάλογοι και να διασφαλίζεται ότι όλοι εκπροσωπούνται».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τζολάνι εξασφάλισε συνάντηση στη Δαμασκό με τον Geir Otto Pedersen, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, ο οποίος δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα «ελπίζουμε να δει ένα γρήγορο τέλος στις κυρώσεις, ώστε να δούμε πραγματικά μια συσπείρωση γύρω από την οικοδόμηση της Συρίας και πάλι».

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης έρθει σε επαφή με τις ομάδες ανταρτών που κυβερνούν τη χώρα, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι και άλλες πόλεις της Συρίας, όπως η Ντάραα, έχουν εφαρμόσει παρόμοια συστήματα επιστροφής όπλων.

Μετά την παραλαβή των πυροβόλων όπλων, οι νέες αρχές εξέδωσαν στις πρώην δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μια προσωρινή κάρτα που θα τους δίνει την ελευθερία να κυκλοφορούν στις «απελευθερωμένες» περιοχές της Συρίας, ενώ «ολοκληρώνεται η νομική τους διαδικασία», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε έξω από το κυβερνητικό γραφείο, η οποία φαίνεται στο βίντεο του AFP. Η ανακοίνωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις «νομικές διαδικασίες».

Το καθεστώς Άσαντ και οι συριακές δυνάμεις που υπηρέτησαν την κυβέρνησή του ήταν υπεύθυνες για πολλές φρικαλεότητες καθώς κατέστειλε την πολιτική διαφωνία, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης κρατουμένων. Ο Άσαντ έκανε διαβόητη χρήση χημικών όπλων σε περιοχές των ανταρτών, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, προκαλώντας τον τρόμο της διεθνούς κοινότητας.

Περισσότεροι από 306.000 άμαχοι στη Συρία σκοτώθηκαν από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011 έως τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
πηγή: EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Υψίπεδα του Γκολάν: Οι ισραηλινές δυνάμεις απαγορεύουν σε Σύροι να μπουν στα χωράφια τους

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να έχουν εγκατασταθεί, σύμφωνα με το Associated Press, σε μια εγκαταλελειμμένη βάση του συριακού στρατού στο χωριό Μααρίγια και εμπόδισαν τους αγρότες της περιοχής να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους, δήλωσαν κάτοικοι την Πέμπτη.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press που επισκέφθηκαν την περιοχή είδαν τα ισραηλινά στρατεύματα από απόσταση και παρακολούθησαν έναν κάτοικο της περιοχής να πλησιάζει ανεμίζοντας μια λευκή σημαία για να μιλήσει μαζί τους.

Το χωριό, στο δυτικό άκρο της νότιας επαρχίας Νταράα της Συρίας, βρίσκεται κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά εκτός της νεκρής ζώνης στο Γκολάν που έχει καθιερωθεί με συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1974 μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ.

Ο Abdel Raouf Issa, κάτοικος της Maariyah, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εισχωρήσει περίπου 1 χιλιόμετρο (δύο τρίτα του μιλίου) στο χωριό και «απαιτεί να παραδώσουμε όλα τα όπλα στην κατοχή. Τους είπαμε ότι δεν έχουμε καθόλου όπλα».

«Μας εμπόδισαν να καλλιεργήσουμε. Μας εμπόδισαν να μετακινηθούμε», είπε. «Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να απομακρύνουν την κατοχή το συντομότερο δυνατό».
Πηγή: ΑΡ

Ο Kamal Saleh Damara, τοπικός αξιωματούχος του χωριού, δήλωσε: «Δόξα τω Θεώ, ήμασταν ευτυχείς που ήρθε η HTS», αναφερόμενος στη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, την κύρια ομάδα ανταρτών του συνασπισμού που ανέτρεψε τον Άσαντ. «Αλλά μετά ήρθε το Ισραήλ και εμποδίζει τους ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν και να μετακινούνται».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «επιχειρεί εντός της νεκρής ζώνης και σε πολλές επιπλέον τοποθεσίες κοντά σε αυτήν για να διασφαλίσει την ασφάλεια των βόρειων συνόρων του Ισραήλ». Αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματά του.

Το Ισραήλ κατέλαβε ένα τμήμα της νότιας Συρίας κατά μήκος των συνόρων με τα προσαρτημένα στο Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, λίγο μετά την εκδίωξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ από τους αντάρτες στις 8 Δεκεμβρίου.

Η κατάληψη της νεκρής ζώνης, μιας αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων (155 τετραγωνικών μιλίων) στο συριακό έδαφος, προκάλεσε καταδίκη, με τους επικριτές να κατηγορούν το Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός του 1974 και εκμεταλλεύτηκε το χάος στη Συρία μετά την απομάκρυνση του Άσαντ για να αρπάξει εδάφη.

Το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο των Υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή και αργότερα το προσάρτησε – μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Πηγή: ΑΡ

Την Τετάρτη, μια ομάδα κατοίκων και αξιωματούχων από τη νεκρή ζώνη στην επαρχία Quneitra έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία διαμαρτύρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόπισαν με τη βία τους κατοίκους ορισμένων χωριών, αν και αυτοί «έδειξαν αυτοσυγκράτηση απέναντι στις προελαύνοντες δυνάμεις και δεν τους αντιστάθηκαν». Ωστόσο, δήλωσαν ότι σε ορισμένους κατοίκους επετράπη αργότερα να επιστρέψουν

Η ανακοίνωση κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν «ιδιαίτερα από ζωτικές εγκαταστάσεις όπως το κτίριο της επαρχιακής κυβέρνησης της Quneitra, τους κύριους δρόμους και τα πηγάδια και τις δεξαμενές νερού που εξυπηρετούν την περιοχή».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν εκεί μέχρι να υπάρξει μια άλλη ρύθμιση «που να διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου έκανε τα σχόλια από την κορυφή του όρους Ερμών -την υψηλότερη κορυφή της περιοχής- στο εσωτερικό της Συρίας, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τα Υψίπεδα του Γκολάν.