Συρία: «Θα κλείσουμε τις φυλακές του Άσαντ» λέει ο Μοχάμεντ αλ Τζολάνι – Ερωτήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας

Ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα διαλύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας του προηγούμενου καθεστώτος, θα κλείσει τις περιβόητες φυλακές του και θα κυνηγήσει όσους εμπλέκονται σε βασανιστήρια ή δολοφονίες κρατουμένων.

«Θα διαλύσουμε τις υπηρεσίες ασφαλείας του προηγούμενου καθεστώτος και θα κλείσουμε τις διαβόητες φυλακές», τόνισε σε δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Για πέντε δεκαετίες, η Συρία υπό την οικογένεια Άσαντ είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καταπιεστικά κράτη της Μέσης Ανατολής, με βίαιη αστυνόμευση. Οι φυλακές του καθεστώτος, στις οποίες εκτιμάται ότι κρατούνταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχουν γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο λαός της χώρας.

Τώρα, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, χιλιάδες Σύροι επισκέπτονται τα μέρη όπου βρίσκονταν οι φυλακές, αναζητώντας απεγνωσμένα αγαπημένα πρόσωπα. Κάποιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν ζωντανοί, άλλοι αναγνωρίστηκαν ανάμεσα στους νεκρούς, ενώ χιλιάδες παραμένουν αγνοούμενοι.

Σε ξεχωριστή δήλωσή του στο Telegram του συριακού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, ο Αλ Τζολάνι κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν συγχωροχάρτια για όσους συμμετείχαν σε βασανιστήρια ή δολοφονίες.

«Θα τους κυνηγήσουμε στην Συρία και ζητούμε από άλλες χώρες να παραδώσουν όσους έχουν διαφύγει, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί προσεκτικά αν η νέα ηγεσία της Συρίας θα καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποφύγει τον βίαιο κύκλο της εκδίκησης, έπειτα από έναν 13ετή εμφύλιο πόλεμο που καθορίστηκε από θρησκευτικές και εθνοτικές διαιρέσεις.

Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος διορίστηκε από τους αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, πρώην «παρακλαδιού» της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, για να ηγηθεί της μεταβατικής διοίκησης μέχρι τον Μάρτιο, δήλωσε ότι στόχος του είναι η επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων, η προώθηση της ενότητας και η παροχή βασικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, η νέα διοίκηση διαθέτει ελάχιστους πόρους. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera, ο Αλ Μπασίρ είπε: «Δεν διαθέτουμε ξένο συνάλλαγμα, ενώ για δάνεια και ομόλογα ακόμα συλλέγουμε δεδομένα. Οικονομικά, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι ένα δύσκολο στοίχημα και ένα τεράστιο εγχείρημα. Ο εμφύλιος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μετέτρεψε πόλεις σε ερείπια και κατέστρεψε την οικονομία της χώρας, η οποία παραμένει υπό διεθνείς κυρώσεις. Εκατομμύρια πρόσφυγες ζουν ακόμα σε καταυλισμούς, θύματα μιας από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών της σύγχρονης εποχής.

Με πληροφορίες από: Reuters