Συρία: Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος – «Παγώνουν» τα αιτήματα ασύλου, τι εξετάζει η Ελλάδα

Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και οι λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προκαλούν την ανησυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κύρια ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Γηραιά ήπειρο. Ήδη η Γερμανία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» τα αιτήματα εξέτασης  ασύλου, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας (9/12) έγινε γνωστό ότι και η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Αναγνώστου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 2023 περίπου 6,8 εκατομμύρια Σύροι εξακολουθούσαν να ζουν ως πρόσφυγες παγκοσμίως, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια φιλοξενούνταν σε χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.

Οι εικόνες που καταγράφονται στο μεθοριακό πέρασμα Cilvegözü στo Ρεϊχανλί της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας ήδη από την Κυριακή, όπου χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων με τις αποσκευές ανά χείρας προκειμένου να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους, είναι ενδεικτικές.

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας από πρόσφυγες που επιστρέφουν

«Ο Μπασάρ Άσαντ έφυγε, ο πόλεμος τελείωσε. Πηγαίνουμε στη Συρία. Θα επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον την Τουρκία, που μας φιλοξένησε για 10 χρόνια», δήλωσε η Σύρια Σεχέρ Αλί, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο IHA.

Ενθουσιασμένος με την ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα, ο Σύρος πρόσφυγας Χαμίντ Μαχμούντ, σημείωσε ότι εδώ και μια δεκαετία ζει στην Τουρκία, όπου διέφυγε για να γλιτώσει από τον εμφύλιο σπαραγμό. «Ήρθα στην Τουρκία από τη Συρία το 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι ζωές μας είχαν τελειώσει. Ας ελπίσουμε ότι η πατρίδα μας θα είναι καλά. Η Συρία θα ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Έχουμε γιατρούς και μηχανικούς. Γι’ αυτό θα είμαστε καλύτερα. Ο δολοφόνος Μπασάρ Άσαντ έφυγε».

Ο Adem Muhammed Zin, Σύρος υπήκοος, δήλωσε στο Anadolu ότι κατευθυνόταν προς τη Δαμασκό, τη γενέτειρά του.
Πηγή: ΑΡ

Εξέφρασε τη χαρά του για την απελευθέρωση της χώρας του μετά από πολλά χρόνια: «Δόξα τω Θεώ, ο δρόμος μας άνοιξε, ο Άσαντ έφυγε και ο πόλεμος τελείωσε. Βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη εδώ και 10 χρόνια. Ο Θεός να ευλογεί τους Τούρκους, μας βοήθησαν πολύ».

Ο Αλί Χάσικο, ο οποίος περιμένει εδώ και 12 χρόνια να επιστρέψει στη γενέτειρά του, τη Χάμα, ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία: «Ευχαριστώ την Τουρκική Δημοκρατία που μας άνοιξε τις πόρτες της».

Ο Ιμπαχίμ Αλ Μούτα, ο οποίος περίμενε με την εξαμελή οικογένειά του να επιστρέψει στη Χάμα, δήλωσε ότι βρίσκονται στην Τουρκική Δημοκρατία εδώ και σχεδόν 11 χρόνια. «Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε. Η Τουρκία είναι υπέροχη, αλλά η πατρίδα μας είναι η Συρία» είπε.

Η Χάνα Χασικό, η οποία ήταν με τα παιδιά και τα εγγόνια της, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Συρία είναι σαν αδέλφια: «Σας ευχαριστούμε για όλα- τώρα πάμε στην πατρίδα μας».

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός ομάδες της τουρκικής χωροφυλακής δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου των Σύριων προσφύγων σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το μεθοριακό πέρασμα Cilvegözü, όπου γίνονται οι αρχικοί έλεγχοι και οι Σύριοι αιτούντες άσυλο που κρίνονται κατάλληλοι στη συνοριακή πύλη. Όπως έγινε γνωστό, οι Σύροι που πήγαν στα σύνορα ήταν κυρίως αυτοί που ήθελαν να πάνε στην περιοχή μεταξύ Χαλεπίου και Δαμασκού.

Οι προσφυγικές ροές και οι αιτούντες άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απόλυτους αριθμούς

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το 2023, οι πρόσφυγες αποτελούν το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της.

Το 2023 εκδόθηκαν συνολικά 865.655 αποφάσεις ασύλου, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2022. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε πρώτο βαθμό είχαν ως αποτέλεσμα να χορηγηθεί καθεστώς προστασίας σε 358.235 άτομα, ενώ άλλα 51.250 άτομα έλαβαν καθεστώς προστασίας μετά από προσφυγή ή επανεξέταση.

Η Γερμανία χορήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων προστασίας το 2023 (37% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Ισπανία, που και οι δύο εξέδωσαν το 13% του συνόλου της ΕΕ. Η μεγαλύτερη ομάδα που έλαβε καθεστώς προστασίας στην ΕΕ ήταν Σύροι (32%), ακολουθούμενοι από τους Αφγανούς (18%) και τους Βενεζουελάνους (10%). Οι Ουκρανοί αποτελούσαν το 3%.

Το 2023, υπήρξαν 1.129.640 αιτήσεις για άσυλο – 18% περισσότερες από το 2022 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ  το 2023 ανέρχεται σε 1.048.880, σημειώνοντας αύξηση 20,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (873.680). Ο αιτών για πρώτη φορά διεθνή προστασία είναι ένα άτομο που υπέβαλε αίτηση ασύλου για πρώτη φορά σε μια δεδομένη χώρα της ΕΕ. Αυτό αποκλείει τους επαναλαμβανόμενους αιτούντες στη συγκεκριμένη χώρα.

Η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους αιτούντες για πρώτη φορά το 2023 ήταν η Γερμανία, η οποία αντιπροσώπευε το 31,4% όλων των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ. Ακολουθούν η Ισπανία (15,3%), η Γαλλία (13,8%) και η Ιταλία (12,4%). Ο χαμηλότερος αριθμός αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά παρατηρήθηκε στην Ουγγαρία (30 αιτούντες), τη Σλοβακία (370), τη Μάλτα (490) και τη Λιθουανία (510).

Οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση των αιτούντων για πρώτη φορά το 2023 ήταν η Λετονία (+198,2%), η Ελλάδα (+98,8%) και η Ιταλία (+69,1%).
Πηγή: ΑΡ

Οι Σύροι, οι Αφγανοί, οι Τούρκοι, οι Βενεζουελάνοι και οι Κολομβιανοί υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο – συνολικά το μισό (48%) όλων των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά το 2023.

Οι Σύροι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ κάθε χρόνο από το 2013. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά από τη Συρία αυξήθηκε από 131.790 το 2022 σε 183.035 το επόμενο έτος. Αποτελούσαν το 17,5% του συνόλου των αιτούντων για πρώτη φορά, από 15,1% το 2022.

Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 9,6% του συνόλου των αιτούντων για πρώτη φορά στην ΕΕ. Οι αιτούντες από την Τουρκία αντιπροσώπευαν το 8,6%, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτούντων για πρώτη φορά από τη Βενεζουέλα και την Κολομβία αντιπροσώπευε το 6,4% και το 5,9%

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023 και εν αναμονή της αντίστοιχης έκθεσης για το τρέχον έτος, ότι οι Σύροι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ κάθε χρόνο από το 2013. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά από τη Συρία αυξήθηκε από 131.790 το 2022 σε 183.035 το επόμενο έτος. Αποτελούσαν το 17,5% του συνόλου των αιτούντων για πρώτη φορά, από 15,1% το 2022.

Η Γερμανία χορήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων προστασίας το 2023 (37% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Ισπανία, που και οι δύο εξέδωσαν το 13% του συνόλου της ΕΕ. Η μεγαλύτερη ομάδα που έλαβε καθεστώς προστασίας στην ΕΕ ήταν Σύροι (32%), ακολουθούμενοι από Αφγανοί (18%) και Βενεζουελάνοι (10%). Οι Ουκρανοί αποτελούσαν το 3%.

Γερμανία: Πώς αποτιμά ο Τύπος τις εξελίξεις στη Συρία – «Παγώνουν» τα αιτήματα ασύλου

Με μεγάλη επιφύλαξη και σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο γερμανικός Τύπος τις εξελίξεις στη Συρία, αντανακλώντας τον προβληματισμό που δείχνει να υπάρχει στους κόλπους τόσο της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και της κοινωνίας.

Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Ισλαμιστές ανατρέπουν τον δικτάτορα της Συρίας» (Süddeutsche Zeitung), «Επανάσταση στη Συρία» (Handelsblatt) και «Θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Σύροι πρόσφυγες; (Bild)

H Handelsblatt σχολιάζει με τίτλο «Προειδοποίηση στον Πούτιν η πτώση Άσαντ»: «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει την ευθύνη για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αλλά και εκατομμύρια πρόσφυγες. Τώρα είναι ο ίδιος πρόσφυγας». Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Σχεδόν 14 χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε. Αντάρτες πανηγυρίζουν στους δρόμους της Δαμασκού. Η επανάσταση στη Συρία στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα. Οι δικτάτορες φαίνονται παντοδύναμοι, μέχρι που εξαφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Πριν λίγες εβδομάδες κανείς δεν φαντάζονταν ότι η εξουσία του Άσαντ βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι ο πρόεδρος Πούτιν αντιμετωπίζει παρόμοια μοίρα. Η κατάσταση στη Συρία δεν συγκρίνεται με εκείνη στη Ρωσία. Όμως η ανατροπή του Άσαντ ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια του Κρεμλίνου στην Ουκρανία».

«Το θετικότερο που μπορεί να ειπωθεί για το μέλλον της Συρίας αυτή τη στιγμή είναι πως είναι ανοιχτό. Προφανώς είναι μάλλον απίθανο να είναι φιλελεύθερο-δημοκρατικό με τη δυτική έννοια», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας»: «Τα στρατεύματα που εισήλθαν στη Δαμασκό την Κυριακή ανήκουν σε μια ισλαμιστική συμμαχία αποκύημα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. Ο ηγέτης της παρουσιάζεται μετριοπαθής, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πολλά. Μόλις οι ισλαμιστές βρεθούν στην εξουσία, προσπαθούν συνήθως να επιβάλουν την κοσμοθεωρία τους».

«Ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε! Πανηγυρισμοί στη Συρία αλλά και μεταξύ των εξόριστων Σύριων στη Γερμανία. Πολλοί είναι εκείνοι που πανηγύρισαν στους δρόμους. Σχεδόν 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες ζουν στη Γερμανία. Τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του εμφυλίου το 2015/16 θα μπορούσαν να επιστρέψουν και ίσως αναγκαστούν να το πράξουν, γράφει η ιστοσελίδα της Bild με τίτλο: «Οι ειδικοί είναι βέβαιοι: Πολλοί Σύροι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία».

«Για τον καθηγητή Φόλκερ Μπέμε, συνταγματολόγο στο Πανεπιστήμιο Όλντενμπουργκ, η υπόθεση είναι σαφής. Δηλώνει ότι: “Εάν ο λόγος φυγής δεν ισχύει πλέον, τότε οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα”. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι Σύριοι στη Γερμανία έχουν καθεστώς “επικουρικής προστασίας”. Αν λοιπόν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, τελειώνει και η “επικουρική προστασία”. Οι πρόσφυγες θα πρέπει τότε να εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα μπορούσαν ακόμα και να απελαθούν».
Πηγή: ΑΡ

«Μη σοβαρές» οι εικασίες περί επιστροφής Σύρων στην πατρίδα τους – Συγκεχυμένη η κατάσταση, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ν. Φέζερ

«Μη σοβαρές» οι εικασίες σχετικά με πιθανές επιλογές επιστροφής Σύρων στην πατρίδα τους, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και έκανε λόγο για «πολύ συγκεχυμένη» κατάσταση στη Συρία.

«Πολλοί πρόσφυγες που έχουν βρει προστασία στη Γερμανία έχουν επιτέλους ελπίδα να επιστρέψου στην πατρίδα τους και να ξαναχτίσουν τη χώρα τους. Η κατάσταση ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεχυμένη, επομένως δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν συγκεκριμένες επιλογές επιστροφής και δεν θα ήταν σοβαρό να κάνουμε εικασίες σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», δήλωσε η κυρία Φέζερ και τόνισε ότι ενόψει αυτής της ασαφούς κατάστασης, «ορθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) επέβαλε σήμερα πάγωμα λήψης αποφάσεων για τις διαδικασίες ασύλου που είναι σε εξέλιξη, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Η BAMF, όπως είπε, θα προσαρμόσει τότε την πρακτική της στη νέα κατάσταση.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων αναστέλλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ανέστειλε προς το παρόν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ στην Συρία.

«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό Der Spiegel.

Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.

Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύριοι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύριων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στην Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύριοι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύριων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pro Asyl Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου». Όπως είπε, πολλοί Σύριοι φοβούνται ότι θα απελαθούν. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική σπουδή για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής των προσφύγων. «Δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα , “να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως”, αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης στην Συρία, «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή όσων δεν ένοιωσαν ποτέ πραγματικά σαν στο σπίτι τους μαζί μας». «Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb24 επισήμανε ότι πολλοί Σύριοι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μ. Ροτ προειδοποιεί κατά της “υπερβολικής ευφορίας”

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) συνέστησε να μην υπάρχει «υπερβολική ευφορία» σχετικά με την Συρία, καθώς, όπως είπε, στην ηγεσία των ανταρτών βρίσκονται ισλαμιστικές ομάδες.

«Δεν τις εμπιστεύομαι. Μπορεί προς το παρόν να είναι μετριοπαθείς, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα παραμείνουν έτσι», σημείωσε ο κ. Ροτ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk). «Στην Συρία συνυπάρχουν πολλές θρησκείες και πολλά έθνη και ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ελάχιστη συνεργασία. Το καλύτερο θα ήταν να διεξαχθούν γρήγορα εκλογές και τότε οι δυνάμεις να ενωθούν προκειμένου να οικοδομήσουν ένα σωστό, λογικό, ίσως ακόμη και δημοκρατικό, συνταγματικό μέλλον για την χώρα», πρόσθεσε ο Μίχαελ Ροτ και απέρριψε ταυτόχρονα ως «λαϊκισμό» τις εκκλήσεις για διακοπή της υποδοχής Σύρων προσφύγων στην Γερμανία. «Θα υπήρχε ασφαλώς η δυνατότητα οι Σύροι να επέστρεφαν οικειοθελώς στην πατρίδα τους, εφόσον αποκαθίστατο εκεί η σταθερότητα. Κανείς ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζει τι θα συμβεί εκεί», ανέφερε και τόνισε ότι «πρέπει να σκεφτούμε λογικά για το πώς μπορούμε να δείξουμε στους ανθρώπους έναν δρόμο, ανεξάρτητα από την προεκλογική εκστρατεία».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (9/12) ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄ βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.
Πηγή: ΑΡ

Γαλλία: Η ακροδεξιά προειδοποιεί για ένα “νέο μεταναστευτικό κύμα” μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Συρία από “τους χειρότερους ισλαμιστές”

Οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας εξέφρασαν φόβους για «τον κίνδυνο ενός μεταναστευτικού κύματος» μετά την ανατροπή του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «προλάβει» τις εξελίξεις.

«Βλέπουμε σήμερα αυτούς τους πολιτοφύλακες, κληρονόμους τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και της Αλ Κάιντα, να αναλαμβάνουν την εξουσία στη Συρία», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, μιλώντας στο κανάλι France 3.

«Σε μερικούς μήνες είναι πιθανό ότι θα πληρώσουμε τις συνέπειες αυτής της κατάληψης της εξουσίας από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, με σημαντικές μεταναστευτικές ροές», πρόσθεσε. Ο Μπαρντελά κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ «να εξετάσουν τον κίνδυνο» μιας μεταναστευτικής κρίσης καθώς στο κύμα των προσφύγων θα μπορούσαν να διεισδύσουν και «ισλαμιστές τρομοκράτες».

Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε σχεδόν αυτολεξί και ο σύμμαχός του, ο Ερίκ Σιοτί, της UDR (Ένωση Δεξιών για τη Δημοκρατία) που προέβλεψε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα υπάρξει «χάος με ανυπολόγιστες συνέπειες» για την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ότι «πίσω από τους υποτιθέμενους αντάρτες βρίσκονται οι χειρότεροι ισλαμιστές».

Ο Ερίκ Ζεμούρ (Reconquête!), θεωρεί ότι «αυτή η νέα αστάθεια υπάρχει κίνδυνος να επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου» στην περιοχή» και ως αποτέλεσμα θα απειληθεί ο χριστιανικός πληθυσμός που έχει γίνει «όμηρος ενός καθεστώτος που σκοτώνει εξ ονόματος του Αλλάχ».

Οι αντιδράσεις των ακροδεξιών κομμάτων της Γαλλίας έρχονται σε αντίθεση με τα μηνύματα που έχουν στείλει οι ισλαμιστές αντάρτες τις τελευταίες ημέρες: κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους, το τελευταίο δεκαήμερο, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες της χώρας και αυτό γέννησε την προσδοκία ότι οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Δανία-Νορβηγία-Σουηδία αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων

Η Δανία και η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, την επόμενη ημέρα της πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η δανέζικη επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις, διευκρινίζεται.

Επιπλέον, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζει.

Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της».

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία.

Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο». Ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.

Από την πλευρά της, η Νορβηγία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης.

«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου.

Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων.

Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί αύριο Τρίτη.

Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016, μετά τη Γερμανία.

Οι αρχές θα αναστείλουν επίσης τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία.

«Στη Συρία, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση. Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021», συμπλήρωσε ο Σουηδός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (ακροδεξιά) Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων.

Ελληνική Κυβέρνηση: Εξετάζει το «πάγωμα» μέχρι νεοτέρας της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, φέρεται να εξετάζει,  έπειτα από εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το «πάγωμα» της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης αξιολογεί τα δεδομένα στη Συρία και θα κάνει εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή για να ληφθούν εκεί οι οριστικές αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Νωρίτερα σήμερα, ερωτηθείς σχετικά με το τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη Συρία στο μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε: «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, να προσδοκούμε πιθανή επιστροφή πολλών προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν λόγω της κατάστασης στη Συρία. Να ανοίξει ο δρόμος για την ομαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες τους».

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα φοβάται νέες προσφυγικές ροές ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

«Πέραν της προσδοκίας μας για ασφαλή επιστροφή προσφύγων στη Συρία είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό υποδοχής με πολύ λιγότερες δομές, αλλά πολύ ασφαλέστερες. Συνεχίζει και ακολουθεί μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, ίσα-ίσα η προσδοκία μας είναι να συμβεί το αντίθετο» σημείωσε.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή μεταναστών και προσφύγων.

«Σίγουρα βρισκόμαστε τώρα στον προβληματισμό της επόμενης ημέρας. Διότι, η Συρία είναι και ήταν πάντοτε μία χώρα, πολύ-εθνοτική, πολύ-θρησκευτική. Τουλάχιστον 17 δόγματα και έθνη. Και αναρωτιέται κανείς πως ενώ έχουν κρίση οι τζιχαντιστές και αυτός είναι και ο προβληματισμός και του Προέδρου Μπάιντεν και κάπως των Ευρωπαίων αλλά κυρίως και του δικού μας, του Υπουργείου Εξωτερικών που έθεσε το θέμα του προβληματισμού για την επόμενη μέρα. Διότι, πράγματι ο Άσαντ και ειδικότερα το καθεστώς Άσαντ, ήταν μια κοσμική δικτατορία, σκληρή δικτατορία με θύματα, που όμως, το μόνο που απαγόρευε ήταν η πολιτική διαφωνία με το καθεστώς. Ανεχόταν δηλαδή τις εθνότητες και τις θρησκείες. Εδώ τώρα υπάρχει ένας κίνδυνος να δημιουργηθεί μια θρησκευτική φονταμενταλιστή δικτατορία. Δηλαδή να περάσουμε από την πολιτική δικτατορία στη θεοκρατική δικτατορία. Και αυτό σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει τα προβλήματα της επόμενης ημέρας (…)» ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία η υφυπουργός.

Αναφερόμενη στις προσφυγικές ροές η κα Βούλτεψη σημείωσε: «Εμείς ως Ελλάδα χαιρετίζουμε την πτώση του Άσαντ, του καθεστώτος. Εκφράζουμε όμως, την ανησυχία μας για το τι θα συμβεί στο μέλλον, γι’ αυτό που λέμε επόμενη μέρα. Για το αν θα προστατευτούν οι μειονότητες, οι χριστιανοί-που πρέπει να πούμε ότι εκεί το 10% του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Δηλαδή σκεφτείτε ότι είναι 1,2 εκατομμύρια αυτοί που συνδέονται με το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, το οποίο φιλοξενείται στη Δαμασκό. Και προφανώς υπάρχουν κάποια αιτήματα Ελλήνων για επαναπατρισμό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί – Σύριοι. Άρα, λοιπόν, τώρα επειδή έχουμε δει ανταλλαγή πληθυσμών, μήπως δούμε και ανταλλαγή μεταναστών, προσφύγων (…). Όμως, για αυτή τη νίκη συνέβαλαν και οι Κούρδοι και οι Δρούζοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτοί όλοι πώς θα τα βρουν μεταξύ τους; Δηλαδή, μήπως πέσουμε σε έναν καινούργιο εμφύλιο; Την ίδια ώρα έχουμε και αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μήπως δηλαδή, το Ισλαμικό Κράτος, το ISIS δηλαδή, πάρει θάρρος και προσπαθήσει να κερδίσει κομμάτι της εξουσίας; Και ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτές όλες οι αντάρτικες ομάδες που ενώθηκαν κάτω από αυτή την ισλαμιστική συμμαχία, της οποίας ηγέτης είναι ο Τζολάνι. Και αυτά τα 14 χρόνια του εμφυλίου πολέμου, ήταν ενωμένοι, αλλά ήταν ενωμένοι υπό έναν κοινό στόχο: την ανατροπή του Άσαντ. Όμως, αυτά τα 14 χρόνια του εμφυλίου δεν ανέπτυξαν μια πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα. Άρα, εγώ πολύ το φοβάμαι αυτό. Δηλαδή τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου. Έχουν μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές. Έχουν διαφορετικούς στόχους (…)».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επαφές με ΕΕ για εκτίμηση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία

Μία πρώτη επαφή, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα επιδιώξει να έχει άμεσα με τον νέο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως έκανε γνωστό στη Βουλή.

Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Γιώργου Νικητιάδη. σχετικά με τα μεταναστευτικά προβλήματα.

«Καλείστε να κάνετε διαχείριση του μεταναστευτικού επί πραγματικού πρακτικού προβλήματος και όχι πάνω σε βολικά σενάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα καραβάνια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τη Συρία κατευθυνόμενοι προς τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία και προς τον Λίβανο και τις Μεσογειακές ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννακοπούλου.

«Οι πιέσεις στο μεταναστευτικό δεν ξεκίνησαν από προχθές όταν κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Θα δούμε τι θα γίνει, πόσο θα επηρεαστούν οι κατευθυνόμενες προς τη χώρα ροές από αυτή την εξέλιξη, με το δεδομένο ότι πριν καταρρεύσει το καθεστώς υπήρχαν περί τα 3 εκατ. φιλοξενούμενων Σύρων στη Τουρκία, κάποιοι εκ των οποίων έβρισκαν πρόσβαση προς την Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, και πριν συμβούν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο υπήρχε μεγάλη πίεση στο σύστημα» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Προσέθεσε δε, ότι «οι ροές αυξήθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το 2023, αλλά το σύστημα που δομήσαμε αντέχει, προς το παρόν και οι πληρότητες των δομών είναι περίπου στο 67%».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί λιγότερα κονδύλια στη δεύτερη προγραμματική περίοδο για το μεταναστευτικό σε σχέση με την πρώτη περίοδο 2015-2021, που ήταν 3,4 δισ. ευρώ ενώ για την περίοδο 2021-2027 είναι 1,6 δισ. ευρώ.