Την στάση της Ελλάδας στο θέμα των αιτήσεων ασύλου υπηκόων της Συρίας, που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας, αποφασίζει σήμερα, ως αρμόδιο όργανο, το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτό το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Συρία, η Αθήνα αναμένεται να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη «γραμμή» της Ευρώπης για προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στους στους αιτούντες Σύρους που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ, τα 27 κράτη – μέλη συμφώνησαν καταρχάς, να σταματήσει προσωρινά κάθε διαδικασία παροχής ασύλου, μέχρι να ξεκαθαρίσει η αβέβαιη κατάσταση στη Συρία σε σχέση με τη νέο καθεστώς της χώρας…  

Το νέο πολιτικό περιβάλλον σήμερα στη Δαμασκό είναι ρευστό… Ποια θα είναι η φυσιογνωμία της νέας κρατικής οντότητας; 

Θα προκύψει ένας θεοκρατικό, τζιχαντιστικό καθεστώς που θα «κυνηγήσει» όσους δεν ταυτίζονται μαζί του; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα αντιμετωπίσει τους πρώην υποστηρικτές του Άσαντ, τους Αλαουνίτες, τους χριστιανικούς πληθυσμούς; Μπορεί ο Γκολάνι να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διώξει τις θρησκευτικές μειονότητες, όμως αυτό μείνει να φανεί. Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) είναι Ισλαμιστική και Τζιχαντιστική οργάνωση.

Η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου, την οποία στήριξαν και οι 27 υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης ήταν να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες τρεις ημέρες, ήδη, δύο πρόσφυγες, ένας από δομή της Φιλιππιάδας και ένας από τη δομή της Δράμας, υπέβαλλαν αίτημα για επιστροφή στην πατρίδα τους, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς πόσοι από τους Σύρους που βρίσκονται τόσο σε ελληνικό έδαφος, όσο και στα εδάφη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, θα θελήσουν εθελοντικά να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Tο επόμενο βήμα είναι η έκδοση ευρωπαϊκής οδηγίας για τις επιστροφές.

Χθες, στη διυπουργική συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων για τα εθνικά σχέδια κάθε χώρας όσον αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο…

Ποσό εύκολο όμως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να υλοποιήσουν επιστροφές;

«Να επιστρέψουν που; Οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την εξέταση ενός τέτοιου ενδεχόμενου και σε αυτό συμφωνεί και η Κομισιόν. Δεν υπάρχει τίποτα εκεί, όλα έχουν γίνει σκόνη» δηλώνουν στο NEWSIT πηγές των Βρυξελλών, που έχουν γνώση των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλοντας να αναδείξουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Μάλιστα εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στην πραγματικότητα ελήφθη για… «για τη Γερμανία, η οποία σε περίπου δύο μήνες έχει εκλογές». Με άλλα λόγια, για να μπορεί προεκλογικά το Βερολίνι να μιλήσει για σχεδιασμό επιστροφών των περίπου 800.000 Σύρων που ζουν στη χώρα.

«Ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, δεδομένου ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμοστεί με δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο στις νέες καταστάσεις» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το πέρας της Συνόδου.

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, όπου ο κ. Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει για την πρώτη αντίδραση της Ευρώπης, ενώ το θέμα θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής των «27» την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει τις ελληνικές θέσεις.