Στο «πάγωμα» της χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10:00.
Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στη Συρία και μεταναστευτικό
Το ΚΥΣΕΑ θα ενημερώσει ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη διήμερη Σύνοδο. Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν για να προχωρήσει η διαδικασία εθελοντικών επιστροφών είναι το γεγονός ότι από τους 9.400 Σύρους που φιλοξενούνται στις ελληνικές δομές μόλις 2 ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία για να ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Έγγραφα έχουν λάβει 3 χιλιάδες Σύροι, ενώ για 4,5 χιλ. είναι εν εξελίξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν ότι η επικράτηση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό δεν έχει επιφέρει ένα νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν εφησυχάζουμε γιατί είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, αλλά η πληροφόρηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι για κάποιον άμεσο κίνδυνο». Ρόλο κλειδί για τις εξελίξεις διαδραματίζει η Τουρκία, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται περίπου 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και θεωρείται ότι θα διαδραματίσει ρόλο σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο επαναπροώθησης συμπατριωτών τους από την Ευρώπη πίσω στην πατρίδα τους.
Νέα σκληρή κριτική Σαμαρά στη κυβέρνηση με αιχμή τα ελληνοτουρκικά
Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση δέχθηκε για άλλη μία φορά επίθεση από τον Αντώνη Σαμαρά, στην πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά την διαγραφή του. Το Μέγαρο Μαξίμου διατήρησε την ψυχραιμία του στα νέα βέλη του πρώην Πρωθυπουργού αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο και όπως έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη: «δεν σχολιάζαμε όταν ήταν βουλευτής του κόμματος, θα το κάνουμε τώρα;».
Ο κ. Σαμαράς επανήλθε με μία εφ’ όλης της ύλης κριτική για την εξωτερική πολιτική, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά μιλώντας για υποχωρήσεις και πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας. Χαρακτήρισε την διαγραφή του «προαποφασισμένη» και δήλωσε «μάχιμος και παρών» στις εξελίξεις, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των συζητήσεων για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Κάτι που δεν θέλησε να αποκλείσει σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, παραπέμποντας σε όσα είχε πει λίγο νωρίτερα. Πάντως, φαίνεται να προσανατολίζεται στην απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, παρότι συνεργάτες του δεν ήθελαν να το παρουσιάσουν ως μία οριστική απόφαση. Όπως σημείωναν, μπορεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη ή μία τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη η οποία θα προκαλέσει την αντίδραση του και αυτή να έρθει από το βήμα της Βουλής.