Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στην Βουλή για την οικονομία, τις τράπεζες και την ακρίβεια – Όλα όσα έγιναν την Παρασκευή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης διεξήχθη για τρίτη μέρα, την Παρασκευή (13/12), η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, με την αντιπολίτευση να βάλλει κατά της κυβέρνησης. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα συνεχιστεί το Σάββατο (14/12) και αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή (15/12) με ονομαστική ψηφοφορία μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων.
Η οικονομία με αιχμή τις τράπεζες, η ακρίβεια, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αλλά και η υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής, αποτέλεσαν το πεδίο αντιπαράθεσης, η οποία θα ανεβαίνει σε ένταση, όσο λιγοστεύουν οι ώρες μετρώντας αντίστροφα για την Κυριακή, οπότε και θα έχουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις τράπεζες.
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως μέρος των εσόδων επιστρέφουν στους πολίτες. Σύμφωνα με την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη: «Οι αποφάσεις μας έχουν μετρήσιμο αποτύπωμα τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους σε όλη την ΕΕ και τη δεύτερη παγκοσμίως. Τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας. Από το 2019 έχουν καταργηθεί περισσότερο από 60 φόροι. Μέρος των εσόδων επιστρέφουν στα σπίτια των πολιτών».
Παύλος Γερουλάνος: Μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε, όχι λεφτόδεντρα
Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους, είπε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.
«”Πείτε κάτι στον κ. Χατζηδάκη. Μου έχουν δώσει αυτό το μαραφέτι και μου λένε να αλλάζω κάθε μέρα τους κωδικούς, αλλά εγώ δεν ξέρω να το κάνω και θα με κυνηγάνε” μου είπε η κ. Άννα στα Κύθηρα, η οποία πουλάει καπαρόφυλλα και μέλι» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος και πρόσθεσε: «Αλλά όταν είπα στον κ. Χατζηδάκη, για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, εκείνος άσπρισε. Kανόνες στην κ. Άννα αλλά τρόμος για τους μεγάλους. Λάθος. Aνάποδα πάρτε το. Kανόνες για τους μεγάλους και τρόμο για την κ. Άννα που βιώνει αυτό που βιώνει σήμερα».
Όπως είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «χρειαζόμαστε μια Ελλάδα, όπου οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος, χαρακτηρίζονται από αλληλοσεβασμό. Όπου νιώθεις ασφάλεια να δημιουργείς. Και χαίρεσαι ό,τι δημιουργείς, σε μια κοινωνία με ξεκάθαρους κανόνες, που ισχύουν για όλους. Μια Ελλάδα που αξιοποιεί πλουτοπαραγωγικές πηγές και μοιράζει πλούτο δίκαια, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή. Και μια Ελλάδα, στην οποία το κοινωνικό κράτος λειτουργεί, όχι μόνο για τους αδύναμους, αλλά για να απελευθερώνει καθημερινά τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από τον φόβο. Συμπεριλαμβανομένης της κ. Άννας».
Σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, «Σε ένα τέτοιο κράτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει και οι θεσμοί, που βρίσκονται κοντά στον πολίτη, υλοποιούν. Η εξουσία εκπορεύεται από μια πηγή, αλλά ασκείται από πολλές, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός εξουσίας και λογοδοσία στον πολίτη. Απαραίτητα χαρακτηριστικά, αν θέλουμε η κοινωνία να αντιδράει γρήγορα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις».
«Αυτό, δεν θέλει λεφτόδεντρα. Μεταρρυθμίσεις θέλει», είπε ο κ. Γερουλάνος, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, αλλά πρωτόκολλο επιβίωσης μιας κοινωνίας, σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και μιας οικονομίας που θα συμπιεστεί αφόρητα από προβλέψιμους και μη, εγχώριους και εξωγενείς παράγοντες την επόμενη χρονιά.
Αναφερόμενος στον λόγο που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, είπε ότι «δεν είναι μόνο ότι διαφωνούμε στα επί μέρους ζητήματα. Είναι διότι διαφωνούμε στο αρχιτεκτόνημα. Αυτήν την ώρα που γύρω μας καταρρέουν οικονομίες, συμμαχίες και σύνορα, η κυβέρνηση επιμένει σε μοντέλα του χθες. Επειδή όμως, η Ελληνίδα και ο Έλληνας ζουν τα προβλήματα του σήμερα, η κυβέρνηση το μόνο που έχει να τους προσφέρει είναι επιδόματα αμνησίας».
Τόνισε, δε, ότι «δεν αναζητούμε μια κυβέρνηση που θα μας βοηθήσει να ξεχάσουμε. Αναζητούμε μια κυβέρνηση που θα μας ενώσει, για να προχωρήσουμε μπροστά. Όλοι μαζί. Που θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να λειτουργήσουν αλλιώς και το πολιτικό σύστημα και η οικονομία που θα φτιάξουμε. Για, και με, την κ. Άννα. Η απάντηση σε αυτήν την αναζήτηση είναι μόνο προοδευτική. Με ηγέτη ένα ισχυρό Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Που πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Και όσο δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να μείνουμε απελπιστικά απροετοίμαστοι για ό,τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας».
Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα. «Φιλανθρωπία από την πλευρά του κεφαλαίου μην περιμένει κανείς μας. Ο προϋπολογισμός είναι τόσο κακός και τόσο αντιλαϊκός που ξέρω την τακτική που έχετε επιστρατεύσει» είπε η Λιάννα Κανέλλη, βουλευτής KKE.
«Η αγοραστική δύναμη των αποδοχών έχει καταρρεύσει. Και το 2019 ήμασταν προτελευταίοι», τόνισε ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος ΝΙΚΗ.
Αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη λειτουργία των τραπεζών
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή, με αφορμή τη λειτουργία των Τραπεζών. Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε την ενεργητική παρουσία του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ο Παύλος Πολάκης, σε άλλη γραμμή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε την κρατικοποίηση του πιστωτικού ιδρύματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα η Εθνική», ανέφερε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Παραλάβατε 40% της Εθνικής. Πουλήσατε το 32%. Πόσο το πουλήσατε; Στις 17/11/2023, πουλήσατε το 18% μετοχών με 1,66 δισ. ευρώ. Στις 7/10/2024, πουλήσατε το 8,4% των μετοχών με 690 εκατομμύρια. Δηλαδή πήρατε 1,756 δισ. Πόσο μας κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής μόνο το 2014; Μας κόστισε 9,75 δισ. ευρώ. Χάνουμε και άλλα 530 εκατομμύρια τώρα, από τη διαφορά της τιμής της μετοχής. Άρα έχουμε καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, μόνο από την Εθνική. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω αυτή τη χασούρα;», είπε ο κ. Πολάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο βουλευτής Χανίων πρότεινε τρεις τρόπους για να μπορέσει το δημόσιο να επαναγοράσει την Εθνική.
«Να σας πω τρεις τρόπους για να πάρουμε πίσω τη χασούρα. Να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος των πλεονασμάτων των επόμενων χρόνων, σαν τοποθέτηση, για επαναγορά μετοχών, με σκοπό καταρχήν να πάρουμε το 34% της αποτρεπτικής μειοψηφίας και προοδευτικά, μέσα σε μια πενταετία, να πάρουμε το 50%. Δεύτερον, εγγύηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για έκδοση ομολογιακού δανείου τεσσάρων με πέντε δισ. ευρώ, που να αγοράσουμε το πλειοψηφικό ποσοστό. Ποιος θα αρνηθεί να βάλει το ελληνικό δημόσιο, 4,5 με 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα και να την ξαναπάρει πίσω; Γιατί θέλουμε να την πάρουμε πίσω; Γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους μικρομεσαίους. Για να την λειτουργήσουμε ως εργαλείο της οικονομίας και όχι αυτό που κάνετε εσείς που σπρώχνετε τα λεφτά σε δέκα μεγάλους. Τρίτος τρόπος είναι άλλος υπολογισμός του αναβαλλόμενου φόρου, αντί για 30 χρόνια στα 60 χρόνια. Περισσεύουν 7,5 δισ., με αυτά διαπραγματευόμαστε την επαναγορά της τράπεζας», είπε ο κ. Πολάκης.
Ο κ. Πολάκης επισήμανε ότι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων με το επιτόκιο χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ. «Που το λέει αυτό η ΕΕ; Που το λέει ο Ντράγκι που θα μας απαγορεύσει να παρέμβουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, στα επιτόκια;», είπε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική που ενισχύει τους μεγάλους παίκτες. «Με την πολιτική σας φεύγουν 17 με 18 δισ. από τις τσέπες των απλών ανθρώπων και των μικρομεσαίων και καταλήγουν, τέσσερα δισ. στις τράπεζες, τρία δισ. στις εταιρείες ενέργειας, με τη ΔΕΗ να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας, τρία δισ. στα διυλιστήρια και άλλα επτά με οκτώ δισ. στα σούπερ μάρκετ και τους χονδρεμπόρους. Αυτό κάνετε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια δημόσια τράπεζα θα πιέσει τον ανταγωνισμό προς τα κάτω, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
«Είδα ότι ερεθίστηκαν και πολλά μιντιακά κέντρα επειδή είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει δημόσια τράπεζα. Και αυτό μας κάνει εντύπωση. Είναι μήπως λόγω των ενοχών για το ξεπούλημα των μετοχών των τραπεζών; Ή είναι μήπως επειδή θέλετε να αποστειρώσετε τη δημόσια συζήτηση γύρω από την αναγκαία συμμετοχή του δημοσίου σε μια τράπεζα, για να πιεστεί ο ανταγωνισμός προς τα κάτω;», σχολίασε ο Νίκος Παππάς.
«Επανέρχεται και επανήλθε, και ευλόγως, το ζήτημα των τραπεζών. Θα σας παρακαλούσαμε να μην επιτίθεστε στην αριστερά, για ζητήματα δημοσιονομικά, διότι δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη δημοσιονομικά επιλογή από την πώληση των μετοχών των τραπεζών, την οποία επιλέξατε εσείς και εν κρυπτώ και προσπαθώντας να την αποσιωπήσετε από την εθνική αντιπροσωπεία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ιδιωτικοποιήσατε τις τράπεζες και το Δημόσιο έχασε 40 δισ. ευρώ. Πόσους προϋπολογισμούς χρειαζόμαστε λοιπόν για να καλύψει το Δημόσιο αυτή την τρύπα; Πόσα πλεονάσματα χρειάζεται να χτιστούν για να μπαλωθούν τα κενά που αφήνει αυτή σας η επιλογή; Και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ότι κάτι θα κάνουν με τα κέρδη των τραπεζών. Οι τράπεζες εισέπραξαν 6,5 δισ. τα τελευταία χρόνια, από το 2021 και μετά, μόνο από τα χρεώσεις».
Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη θέση που παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Λυπούμαστε που το λέμε αλλά έχει μετατοπιστεί και διαρκώς χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τη φορολόγηση των τραπεζών. Ξεκίνησε ο κ. Ανδρουλάκης στις 28 του μήνα και είπε ότι έχει μια πρόταση η οποία μπορεί να φέρει 800 εκατ. κατ΄ έτος. Αυτό στις 5 Δεκεμβρίου έγινε 250 εκατ. κατ΄ έτος και έρχεται και καινούργια πρόταση η οποία δεν ξέρουμε πόσο υπολογίζετε ότι θα φέρει στα δημόσια ταμεία. Η λύση λοιπόν είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμός των υπερκερδών με βάση τους ορισμούς της Κομισιόν, υπολογισμός των υπερκερδών με βάση τους ορισμούς της Κομισιόν και φορολόγηση 90%. Γιατί σας φαίνεται εκτός των δυνατοτήτων; Είναι εντός των δυνατοτήτων και λογικό να γράφουν 5 δισ. κέρδη οι τράπεζες και είναι παράλογο να φορολογούμε τα υπερκέρδη;», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία στη φθορά της αναζητά παρτενέρ για ταγκό. Δεν θα τον βρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για να χτιστεί αυτή η συμμαχία που θα διώξει αυτή την κυβέρνηση». Συμπλήρωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «αναζητά παρτενέρ για ταγκό και για τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν ξέρουμε τι θέλει να προκρίνει, οι θέσεις του το 2019 δεν αφήνουν περιθώριο συγκλίσεων σε ό,τι μας αφορά. Αναζητά συνολικά παρτενέρ και κυβερνητικό εταίρο και για την μελλοντική αδυναμία του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Στο κλίμα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχει ανάγκη η χώρα ένα συνασπισμό εξουσίας που θα ιδιωτικοποιήσει το νερό, δεν έχει ανάγκη ένα συνασπισμό εξουσίας που θα ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν έχει ανάγκη ένα συνασπισμό εξουσίας που θα αφήσει τις δημόσιες δομές της υγείας και της παιδείας να καταρρεύσουν. Έχει ανάγκη για μια προοδευτική αλλαγή που θα υπερασπιστεί την κοινωνία και σε αυτή τη διαφορετική στρατηγική είναι η απάντηση. Αυτή η προοδευτική αλλαγή θα επέλθει, με μια νέα ενότητα δυνάμεων και πολιτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η λαϊκή εντολή όρισε, παρά την υποκινούμενη νόθευσή της, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καταλύτης της προοδευτικής αλλαγής και ο λαός ο ίδιος ο φυσικός αυτουργός της».
O αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης υποστήριξε: «Δεν μπορεί σήμερα το 2024 να μιλάμε στη Βουλή, για κρατικοποιήσεις τραπεζών. Για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτήν την δημοσιονομική εικόνα θα σημαίνει επιβάρυνση δισεκατομμυρίων».
Κόντρα Σταϊκούρα – Νέας Αριστεράς για τα Τέμπη: «Το αργότερο τέλη Φεβρουαρίου 2025 το πόρισμα» – ΒΙΝΤΕΟ
«Το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025 θα βγει το πόρισμα για τα Τέμπη», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Το θέμα της ασφάλειας του σιδηροδρόμου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και πάρα πολύ δύσκολο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Υπάρχουν προβλήματα δεκαετιών. τα οποία έχουν συσσωρευθεί. Χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Αυτό το σχέδιο δράσης, για πρώτη φορά υπάρχει στη χώρα., συμφωνημένο με την ΕΕ και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Το σχέδιο υποβάλλεται κάθε δύο μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εδράζεται σε πέντε πυλώνες που καλύπτουν όλα τα θέματα ασφάλειας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Δεν επιλύονται τα προβλήματα, ούτε αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σιδηρόδρομο ξαφνικά, σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι απαιτείται οργανωτική αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων. Αυτή η αναδιάρθρωση, όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, άρχισε να συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και είναι τμήμα του σχεδίου δράσης που προβλέπει επίσης ενίσχυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο των ανεξάρτητων αρχών, όπως είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ο ΕΔΟΣΑΑΜ.
«Πράγματι, η ευθύνη που έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι να τρέξει γρήγορα με τον ΕΔΟΣΑΑΜ έτσι ώστε αυτός να βγάλει πόρισμα, τέλος του Φεβρουαρίου του 2025. Και δεσμεύομαι δημόσια ότι ο ΕΔΟΣΑΑΜ, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τον ERA (Οργανισμός Σιδηροδρόμων της ΕΕ), θα βγάλει πόρισμα για τα Τέμπη τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο, του 2025. Αυτό σημαίνει ευθύνη και υπευθυνότητα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Επί 20 χρόνια δεν είχαμε επενδύσει σε υποδομές στον σιδηρόδρομο, καμία από τις κυβερνήσεις που είναι εδώ μέσα. Ενισχύουμε τον προϋπολογισμό του ΟΣΕ», ανέφερε και επισήμανε ότι 90 ισόπεδες διαβάσεις είναι αφύλακτες στη χώρα εδώ και 20 χρόνια. «Φέραμε διάταξη 25 εκατομμυρίων ευρώ, γι’ αυτό», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Χρειάζεται από όλους μας περισσότερη συλλογική και ατομική ευθύνη. Από όλους μας, από τον υπουργό μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. Γιατί όταν έχεις πορίσματα που αποφαίνονται ότι οι εργαζόμενοι κάνουν παραβιάσεις, ενώ τα συστήματα υπάρχουν, τότε θέλει προσοχή από όλους μας».
Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου, καθώς και της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία χαρακτήρισε προσβλητικό και προκλητικό τον ισχυρισμό του για τους εργαζόμενους. Όπως είπε, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο δυστυχήματος πριν από τα Τέμπη.
«Λέγατε ντροπή σας μέσα στη Βουλή, τώρα η ντροπή αλλάζει πλευρά και πηγαίνει προς εσάς», είπε προς τον Χρήστο Σταϊκούρα με τον υπουργό να αναφέρει πως για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο δράσης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων συμφωνημένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καλύπτει όλα τα θέματα ασφάλειας.
Προηγουμένως η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου κατήγγειλε ότι συνεχίζεται το γαϊτανάκι πράξεων ακραίας συγκάλυψης σε ό,τι αφορά αυτό το τρομερό δυστύχημα. «Ξεκινήσαμε με το μπάζωμα, το ξεμπάζωμα, τη μεταφορά υλικού, συνεχίσαμε με το μοντάζ και την κοπτορραπτική των συνομιλιών του σταθμάρχη, τα βαγόνια που αγνοούνται και έχουμε καταλήξει τώρα να συζητάμε για τα βίντεο. Τον ΟΣΕ να διαγράφει το βίντεο από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και να μην μπορούμε να δούμε τελικά τι ήταν αυτό το υλικό που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, και χάσανε τη ζωή τους οι άνθρωποι και καταλήξαμε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ να στέλνει λάθος βίντεο τελικά από άλλο σιδηροδρομικό σταθμό, από τον επιβατικό σταθμό και όχι από τον εμπορικό σταθμό, για να μην μπορεί να γίνει ο έλεγχος του επικίνδυνου φορτίου. Γίνεται και ποινική δίωξη στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ», είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, στην καλύτερη περίπτωση, φαίνεται να είναι παρατηρητής αυτής της κατάστασης και στη χειρότερη περίπτωση φαίνεται να είναι ο συντονιστής αυτής της συγκάλυψης.
Ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που θα ενταχθεί στα πρώτα νομοσχέδια του νέου χρόνου, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για επιχείρηση κλεισίματος μιας παθογένειας, η οποία «αφορά σε 21.000 αγρότες και σε περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, τα μέλη των διοικήσεων των οποίων βρίσκονται με δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, ακριβώς, διότι υπάρχουν θέματα και ζητήματα που άπτονται μιας συγκεκριμένης νομοθετικής πραγματικότητας, που έρχεται από το παρελθόν. Και με αυτό τον τρόπο, επιχειρούμε να δώσουμε πραγματική ώθηση σε ένα μέρος του αγροτικού κόσμου, απαλλάσσοντάς τον από βάρη και υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στο «προσωπικό στοίχημά» του, δηλαδή στην εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι βουλευτές έχουν διαπιστώσει ότι οι παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι των 2, 3, 5 τελευταίων ετών, αλλά προέρχονται από το αρκετά μακρινό πολιτικό παρελθόν. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατότητα να διασφαλίσει κάνεις, εν προκειμένω η κυβέρνηση, την ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Έλληνες παραγωγούς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς, είπε ο κ. Τσιάρας.
«Από την 1 Ιανουαρίου 2024 έως και προχθές στις 11 Δεκεμβρίου 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταβάλει ενισχύσεις ύψους 2,084 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς τους Έλληνες παραγωγούς» ενημέρωσε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται ένας αριθμός τεσσάρων – πέντε ακόμα πληρωμών.
Παρά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, έχω δεσμευτεί άλλωστε δημόσια, το μεγαλύτερο προσωπικό μου στοίχημα είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης και να μην επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση, συνολικά, η λειτουργία του, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας. Όμως, συμπλήρωσε, «αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει οι περισσότερες πληρωμές από ποτέ, τουλάχιστον σε αριθμό, σε ό,τι αφορά την πρόσφατη ιστορία του οργανισμού».
«Ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έφερα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, διήρκησε έξι μήνες, αλλά μετά τις εκλογές του 2019 καταργήθηκε από τη ΝΔ», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας στη Βουλή σε αναφορά του νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα ότι (ο κ. Κόκκαλης) επιχείρησε να περάσει τέτοια ρύθμιση και δεν κατάφερε.
Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, η ρύθμιση που έφερε ο ίδιος, «πήρε την έγκριση της Τραπέζης της Ελλάδος, του κ. Στουρνάρα, και προέβλεπε τρία πράγματα: Διαγραφή όλων των εξωλογιστικών τόκων, δυνατότητα διαγραφής έως και 60% του κεφαλαίου, και υπολογισμός των πανωτοκίων. Διήρκεσε μόλις έξι μήνες, διότι έγιναν οι εκλογές του 2019, και καταργήθηκε. Μακάρι κι εσείς να φέρετε τέτοιου είδους ρυθμίσεις και ακόμα καλύτερες» είπε στον κ. Τσιάρα ο κ. Κόκκαλης.
«Μετωπική» Χρυσοχοΐδη – Κωνσταντοπούλου για τον αστυνομικό της Βουλής: «Θα αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν, σε όλα τα επίπεδα»
Για τον αστυνομικό της Βουλής, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό των παιδιών του και ενδοοικογενειακή βία, θα αποδοθούν όλες οι ευθύνες, σε διοικητικό και ποινικό επίπεδο, όπου και σε όποιον αναλογούν, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όπως ενημέρωσε το Σώμα, αυτή την ώρα διεξάγεται ανάκριση και μάλιστα «γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά» και κάλεσε όλους να είναι σίγουροι ότι θα αποκαλυφθούν όλα και οι ευθύνες όλων σε όλα τα επίπεδα – διοικητικό ποινικό και σε ό,τι μπορεί να προκύψει.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στο θέμα μετά από παρέμβαση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία επανέλαβε τις κατηγορίες της για συγκάλυψη της υπόθεσης, και μάλιστα απευθύνθηκε και στον ίδιο τον υπουργό, κατηγορώντας τον πως «τον καλύψατε» και θέτοντας ερωτήματα όπως «γιατί τον κρατήσατε στη Βουλή;», «γιατί τον τοποθετήσατε εδώ και γιατί τον κρατήσατε εδώ;» και «ποιος και πότε τον τοποθέτησε στη Βουλή;».
Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε αυστηρό τόνο, είπε προς την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν σας επιτρέπω να μου μιλάτε σε δεύτερο πρόσωπο. Αυτά που λέτε για ‘συγκάλυψη’ όχι σε μένα. Εγώ δεν καλύπτω κανέναν. Τελεία! Γιατί να τον συγκαλύψουμε;”. Επιπλέον είπε, ότι όλα αυτά που ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου, είναι ζητήματα για τα οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή ανάκριση. «Υπάρχουν παιδιά. Κι ας αφήσουμε την ανάκριση να προχωρήσει», προσέθεσε. Επιπλέον υπενθύμισε ότι ο ίδιος το 2019 δεν ήταν καν βουλευτής και δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος κανενός, οπότε και προέτρεψε την κ. Κωνσταντοπούλου, «αφού ενδιαφέρεστε τόσο πολύ να δείτε ποιος τον έφερε στη Βουλή, να ψάξετε να το βρείτε και να το ερευνήσετε».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία σημείωσε: «Σας έχω ρωτήσει επίσημα ποιος έφερε τον αστυνομικό εδώ το 2019. Όχι υπαινιγμούς σε εμένα, ούτε τέτοιου είδους διατυπώσεις» και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός «είχε φάκελο βίας κατά πολιτών και συναδέλφων του», υπογραμμίζοντας πως «αντίστοιχο φάκελο είχε ο Κορκονέας».
«Ένας αστυνομικός με τέτοιον φάκελο ήρθε εδώ τον Μάρτιο του 2019 με αίτηση τον Γενάρη του 2019. Και έμεινε εδώ μέχρι τον Νοέμβριο του 2024. Τον Φεβρουάριο του 2024, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τασούλας, του αφαιρέθηκε το όπλο λόγω καταγγελίας για έμφυλη βία. Όταν πιέστηκε η καταγγέλλουσα και απέσυρε την καταγγελία, μου απάντησε ο Κ. Τασούλας στη Διάσκεψη των Προέδρων -δεν θα το γράψουν βέβαια τα ΜΜΕ- ότι “την πιέζαμε να μην την αποσύρει”. Ποιοι την πίεζαν; Πώς τολμάτε να λέτε να μην αποσύρει την καταγγελία; Είναι κατ΄ έγκληση η έκφυλη βία;» αναρωτήθηκε.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε, ακόμη, ως «λάσπη» όσα είπε ο κ. Πλεύρης εναντίον της. «Με ό,τι αυτό σημαίνει όταν ακούμε για κάμερες και κακοποίηση παιδιών. Με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα κόμμα και μια κυβέρνηση που έχουν εμπλοκή και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν κακοποίηση παιδιών και σεξουαλικής βία κατά παιδιών, την υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την υπόθεση Μίχου, για τις οποίες για όλες νίπτετε τας χείρας σας», επισήμανε.
«Τι κάνατε ως αρμόδιος υπουργός για την καταγγελία του Φεβρουαρίου; Επειδή ήρθε και η κ. Μπακογιάννη στη Διάσκεψη των Προέδρων και είπε ότι στον φάκελο του αστυνομικού δεν υπάρχει έγγραφο που δείχνει ποιος βουλευτής τον ζήτησε. Επειδή στις πρακτικές της συγκάλυψης είστε δεξιοτέχνες… Το ξέρουμε από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, το σκάνδαλο Siemens και τα Τέμπη, ακόμα και για το δυστύχημα του Ιάσωνα Λαλαούνη έξω από τη Βουλή. Σας ρωτώ: Ποιος τον έφερε (τον αστυνομικό), ποιος τον κράτησε (στη Βουλή) και εσείς που είστε υπουργός γιατί τον κρατήσατε από τον Φεβρουάριο του 2024; Γιατί τα παιδιά αυτά από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Νοέμβριο συνέχισαν να κακοποιούνται», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι θα δοθεί από εκεί μια καθαρή και υπηρεσιακή απάντηση, όπως πρέπει. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ να επισπεύσει την διαδικασία και να δώσει άμεσα την απάντηση. Απευθυνόμενος ωστόσο προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, της είπε ότι, ναι μεν θα πάρει την απάντηση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αλλά να ερευνήσει και η ίδια «ποιοι ή ποιος τον πήγε στη Βουλή, πότε και γιατί» για να πάρει και μια απάντηση απ’ αυτούς.
Θόδωρος Σκυλακάκης: Προανήγγειλε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και ελέγχους στις πολεοδομίες
Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σχετικά με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, ο υπουργός επιγραμματικά ανέφερε ότι υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολεοδομικής χωροθέτησης με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Την θεσμοθέτηση των οδών. Την μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα και τώρα δημιουργείται ο μηχανισμός για να μπορεί να έχουμε πλήρη εικόνα οποιαδήποτε αυθαίρετης δόμησης στην χώρα. Έγινε η αλλαγή ώστε να μπορούν να γκρεμίζονται τα νεότερα αυθαίρετα ώστε να σταματήσει να υπάρχει το οποιοδήποτε κίνητρο δημιουργίας τους. Ο κ. Σκυλακάκης, μάλιστα, έστειλε και ένα μήνυμα ότι « θα έχουμε πολλές κατεδαφίσεις αυθαίρετων προσεχώς» σημειώνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή εκτός της βούλησης που έχει η Κυβέρνηση θα χρειαστεί και η στήριξη των κομμάτων της Βουλής, ώστε να τελειώσουμε με την αυθαίρετη δόμηση. Ο υπουργός, εξήγγειλε ότι παράλληλα θα προχωρήσει ένας αρχικά ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλες τις πολεοδομίες για θέματα διαφθοράς. Ο έλεγχος αυτός, θα έχει συγκεκριμένους κανόνες και όπου διαπιστώνονται υψηλές αποκλίσεις θα προχωράει ο πλήρης έλεγχος του πολεοδομικού γραφείου.
Ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα της Αντιπολίτευσης γιατί η Κυβέρνηση δεν περίμενε για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον ΝΟΚ είπε πως «ότι ο ΝΟΚ ψηφίσθηκε το 2012 και από το ΠΑΣΟΚ και ήταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τότε που τον εισηγήθηκαν» είναι άδικο πρόσθεσε «να τον χρεώνουμε στο νομοθέτη του 2024 που περιόρισε τα προβλήματα που επέτρεπε τα 6 και 7 μέτρα» και ξεκαθάρισε πως «αυτά που προτείνονται στην απόφαση του ΣτΕ θα εναρμονιστούν στη νομοθεσία»
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι προχωράει το έκτακτο πρόγραμμα υδροδότησης της Αττικής με τις αντίστοιχες μελέτες. Προχωράει σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, παρά τα όποια αγκάθια υπάρχουν, η μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και σύντομα θα παρουσιαστεί η τελική της μορφή. Εκδόθηκε η ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού. Ξεκίνησε η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και θα έχουμε την δική της πρόταση για τους ΔΕΥΑ. Έχουμε την μελέτη για την Κλιματική κρίση για να προβλέψουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα φαινόμενα της Κλιματικής κρίσης στην χώρα μας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρόστιμα από 65 που είχαν καταλογιστεί για απόβλητα έπεσαν στα 20. Για την επεξεργασία αποβλήτων από τρία εργοστάσια που είχαμε σε λειτουργία και πέντε υπό κατασκευή, τώρα έχουν 12 εργοστάσια σε λειτουργία και 23 υπό κατασκευή και επτά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο επόμενο εξάμηνο. Καθιερώθηκε το θέμα της εγγυοδοσίας και θα προχωρήσουν οι καφέ κάδοι σε εστίαση και ξενοδοχεία. Ολοκληρώθηκε η ενοποίηση των ΦΟΣΔΑ.
Ο υπουργός απαντώντας στις παρατηρήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «ενεργειακή πολιτική χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει. Η ενεργειακή πολιτική αφορά επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια. Οι ακριβές ή οι χαμηλές τιμές ενέργειες αφορά πόσο αποτελεσματικά ή όχι είναι οι ενεργειακές επενδύσεις που γίνονται. Οι χαμηλές τιμές ρεύματος, δεν διατάσσονται» Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια επένδυση ακόμα και στην καλύτερη λιγνητική μονάδας παραγωγής έχει πολύ υψηλές τιμές ενέργειες λόγω των υψηλών ρύπων». Απέρριψε την κριτική ότι το Υπουργείο δεν κάνει τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος λέγοντας ότι «οι πόροι που έχουν διατεθεί για την δασική προστασία είναι χωρίς κανένα προηγούμενο, καθώς έχουμε πάνω από μισό δισεκατομμύριο σε δράσεις δασοπροστασίας και αναδάσωσης ενώ δίνονται χρήματα από ρίπους που δεν έχουν ξαναδεί οι δασικές υπηρεσίες, ποσά που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει και η διαχείριση των δασών μας».
Ο υπουργός εστιάζοντας στην ενεργειακή πολιτική υπογράμμισε ότι «το 2025 θα έχουμε φτάσει να έχουμε περίπου 16 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μιλάμε για 6 GW παραπάνω από το 2022. Αυτή είναι η τεράστια στρατηγική αλλαγή, ακόμα μεγαλύτερη εάν την συγκρίνουμε με το 2019 που επιτυγχάνει αυτή η κυβέρνηση εισάγοντας στην οικονομία ΑΠΕ, οι οποίες παρέχουν ρεύμα πολύ φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο». Η επιτυχία αυτή, πρόσθεσέ ο κ. Σκυλακάκης «με ασφάλεια μας οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές , γιατί αυτός είναι ο δρόμος για ενεργειακή ανεξαρτησία και επάρκεια».
Η επιτυχία αυτή, σημείωσε ο υπουργός «στηρίζεται σε μια συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, στην οποία τον περασμένο χρόνο προστέθηκαν και καινούρια εργαλεία» όπως τα βιομηχανικά και αγροτικά ΠΠΜ, η απελευθέρωση μπαταριών που είναι κρίσιμος τομέας για την προσέλκυση επενδυτών, ενώ προωθούμε ταχύτατα και της εξωχώριες ανεμογεννήτριες κ.λ.π
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης «οδηγεί μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται σε καθοδική μείωση των τιμών. Έτσι το 2024 είχαμε πτώση 10% στις τιμές της λιανικής σε σχέση με το 2023, παρά τις δύο «μίνι» ενεργειακές κρίσεις η μία της ΝΑ Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι και μια τώρα που είναι σε εξέλιξη με υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη».
Ο υπουργός απαριθμώντας τα μέτρα που λήφθηκαν το τελευταίο έτος υπέρ του καταναλωτή ανέφερε μεταξύ άλλων το «πράσινο» τιμολόγιο, το αγροτικό τιμολόγιο στο οποίο εντάχθηκαν και οι ΤΟΕΒ, την ρύθμιση και των αγροτικών τιμών, το τέλος στις ταρίφες, στην αυστηροποίηση των ποινών για ρευματοκλοπές, στις μηνιαίες καταμετρήσεις κατανάλωσης, το κοινωνικό τιμολόγιο για τους πολυτέκνους, την θέσπιση επιδόματος σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, στις ρυθμίσεις των χρεών στις τηλεθερμάνσεις εξασφαλίζοντας πολύ καλές για βάθος 20ετίας, ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα Απόλλων που θα διασφαλίσει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι αγρότες τόσο στην Αυτοδιοίκηση και στος ευάλαλωτους συμπολίτες μας.
Ο κ. Σκυλακάκης σε ότι αφορά τις διασυνδέσεις είπε ότι έκλεισε ο διπλασιασμός της διασύνδεσης με την Βουλγαρία, συμφωνήθηκε ο υπερδιπλασιασμός του καλωδίου με την Ιταλία, σώθηκε το καλώδιο με την Κύπρο που κινδύνευε να χαθεί, άλλαξε οι συσχετισμός του καλωδίου της Αιγύπτου με το 75% να είναι αιολικά, ενώ εισέρχονται και οι διαχειριστές εντός της εταιρείας και το 2025 θα έχουμε την δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου της Κρήτης που θα φέρει τεράστια ανακούφιση τους καταναλωτές, καθώς θα μειώσει τα κόστη των ΟΙΚΩ. Κάτι που θα προχωρήσει και για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Απαντώντας στην πρόταση της Αντιπολίτευσης να αυξηθούν τα φωτοβολταϊκά είπε «όταν πηγαίνουμε για 14 GW και 6 GW μέση ζήτηση και 10 GW μέγιστη δεν είναι ευφυείς κίνηση , είναι λάθος. Αυτό που πρέπει να βάλουμε είναι περισσότερες μπαταρίες αποθήκευσης γι’ αυτό και τις απελευθερώσαμε» και «ο διαγωνισμός ζητήθηκε να επαναληφθεί και θα επαναληφθεί σε μια εβδομάδα επειδή η ΡΑΕ δεν έθεσε τον όρο της αυτοσυγκέντρωσης ώστε οι μπαταρίες να μην μονοπωληθούν σ’ έναν ή δύο επενδυτές». Αναφορικά με τις τιμές ενέργειες, ο υπουργός είπε ότι «έπεσαν το 2024 περίπου 10%. Και είναι πάνω από το 2019 εξ αιτίας της διπλάσιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του τριπλασιασμού των τιμών των ρίπων».
Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουμε το πρόγραμμα Antinero που κοντεύουμε να έχουμε παρεμβάσεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διατίθενται 56 εκατ. ευρώ για την παρεμβάσεις αναδάσωσης, 64 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ δόθηκαν για πρώτη φορά στους δήμους για παρεμβάσεις προστασίας δασικών οικισμών. Το πιο σημαντικό όμως, είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι τα 200 εκατ. ευρώ που πηγαίνουν σε έργα ορεινής υδρονομίας στην Θεσσαλία και ένα σημαντικό ποσό που θα αφορά την Αττική. Καθώς τα έργα ορεινής υδρονομίας είναι τα πιο αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα που μπορεί να υπάρξουν και έχουν να γίνουν στην Ελλάδα από την δεκαετία του 60 γιατί είναι ψηλά στα βουνά. Επίσης προχωράει η διαχείριση των δασών, όπου για 60 χρόνια ήταν κάτι άγνωστο για τα μισά δάση της χώρας όπως και για όλα τα δάση της Αττικής που είναι χωρίς διαχείριση ακόμα και σήμερα. Τώρα, ολοκληρώνονται οι διαχειριστικές μελέτες, βγαίνουν οι διαχειριστικές μελέτες και οι διαγωνισμοί οπότε εντός του 2025 θα τα δάση μας θα μπουν σε κανονική διαχείριση.