Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο για το 2024, βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το γαλλογερμανικό άξονα να… τρίζει. Και όπως συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η Ακροδεξιά βρίσκει ευκαιρία να παίξει με λαϊκίστικη ατζέντα. Πατώντας πάνω σε πραγματικά προβλήματα αλλά προσφέροντας εύκολους “εχθρούς”.

Μέση Ανατολή και Ουκρανία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Ο Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την επίσκεψη του στο Λίβανο και θα προειδοποιήσει για το προσφυγικό

Το προσφυγικό επομένως ρίχνει και πάλι τη σκιά του στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω και των εξελίξεων στη Συρία. Μέση Ανατολή και Ουκρανία θα είναι άλλωστε τα βασικά θέματα στην ατζέντα των 27 ηγετών της ΕΕ, η οποία καλείται να αποδείξει ότι δεν παρακολουθεί απλώς τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Για την Ευρώπη το προσφυγικό στον απόηχο της πτώσης Άσαντ αποτελεί μία “σπαζοκεφαλιά”. Η αντιπολίτευση πχ στη Γερμανία, πιέζει για απελάσεις Σύρων προσφύγων. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό όσο η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα παραμένει εξαιρετικά ασταθής. Η ΕΕ (όπως και οι ΗΠΑ) έχει χαρακτηρίσει την HTS (Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ) τρομοκρατική οργάνωση. Και πως να καταστήσει συνομιλητή της τους τζιχαντιστές;

Την ίδια στιγμή, υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει νέο ρεύμα προσφύγων από τη Συρία, ενώ δεν έχουν σταματήσει ποτέ οι ροές από Λιβύη.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για Συρία, Λίβανο και Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας. Καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι θρησκευτικές μειονότητες και οι εθνοτικές ομάδες της Συρίας. Οπως έχει δηλώσει άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα έχει ρόλο στην περιοχή ειδικά όσον αφορά στην προστασία των ορθόδοξων (ελληνόφωνων και αραβόφωνων) σε Λίβανο και Συρία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η ΕΕ να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών.

Θα ενημερώσει ακόμη τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίσκεψή του στον Λίβανο. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν άλλωστε ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ειδικότερα ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ενώ όσον αφορά στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη στο Κιέβο, προκειμένου  -όποτε λάβουν χώρα ειρηνευτικές συνομιλίες- να μην βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Κατά τη χθεσινή Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία. Τόνισε ειδικότερα ότι πρέπει η Ευρώπη να εκπέμψει ένα θετικό σήμα στη Σερβία, η οποία επιδεικνύει δέσμευση στους στόχους της ενταξιακής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 δεν έχουν ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια για τη Σερβία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Σερβίας στην περιοχή. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η υποβάθμιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής απλώς αφήνει τις πόρτες ανοιχτές σε τρίτους παίκτες, οι οποίοι περιμένουν αυτή την ευκαιρία για να ασκήσουν επιρροή στη Σερβία και να επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Φωτογράφισε έτσι τη Ρωσία.

Ήδη άλλωστε ο πρωθυπουργός με επιστολή του  προς τους ηγέτες της ΕΕ και τον πρόεδρο ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έχει τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Σερβίας αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα και ότι η πρόσδεση της Σερβίας στην Ευρώπη ενισχύει την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, επιχειρήματα που επανέλαβε και χθες.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε όμως και νέα μηνύματα προς την Αλβανία. Επανάλαβε την αιρεσιμότητα όσον αφορά στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ. Δηλαδή ότι οι  υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα άλλωστε, από το Καλπάκι όπου παρέστη για την υπογραφή της σύμβασης του οδικού έργου Ιωάννινα-Κακαβιά, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ευθέως στην Αλβανία ότι υπάρχει μία διαρκής πορεία αιρεσιμότητας προς την ΕΕ. Και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ο ρυθμιστής της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη, καλώντας την κυβέρνηση Ράμα να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.