Σοφία Ζαχαράκη: Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο μακροχρόνιας φροντίδας με υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες και προνοιακή στήριξη

Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλήρως προσβάσιμου συστήματος φροντίδας σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, παιδιά και χρονίως πάσχοντες προβλέπεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Μακροχρόνια Φροντίδα, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση, στο Μουσείο Μπενάκη, από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομο Πύρρο, ο οποίος είναι και Εθνικός Συντονιστής για θέματα Μακροχρόνιας Φροντίδας.

Η Σοφία Ζαχαράκη, στην ομιλία της, τόνισε ότι «με την Εθνική Στρατηγική Μακροχρόνιας Φροντίδας, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τη συνοχή μας και να προσφέρουμε τη φροντίδα στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, με τρόπο σύγχρονο, ανθρώπινο και ουσιαστικό».

Η μακροχρόνια φροντίδα δεν αφορά μόνο την τρίτη ηλικία. Αφορά κάθε άνθρωπο που χρειάζεται υποστήριξη στη διάρκεια της ζωής του, όπως:

– Τους χρόνιους ασθενείς, που αξίζουν ποιότητα ζωής και αυτονομία.

– Τα άτομα με αναπηρία, που πρέπει να στηριχθούν για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

– Τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης.

Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι «η στρατηγική μας έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: να φέρουμε τη Μακροχρόνια Φροντίδα στην κοινότητα και να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα των υπηρεσιών, τη διαθεσιμότητα των δομών και την ποιότητα των παροχών σε κάθε γωνιά της χώρας μας, στις πόλεις και στα νησιά, στα πιο απομακρυσμένα χωριά και τις ορεινές περιοχές».

Επίσης, χαρακτήρισε τη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εξαιρετική και συμπλήρωσε ότι «μαζί σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μακροχρόνιας φροντίδας που θα συνδυάζει υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες και προνοιακή στήριξη. Αλλά και με άλλα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Εργασίας, το Εσωτερικών και το Εθνικής Οικονομίας, έχουμε ξεκινήσει με μια εξειδικευμένη ομάδα εργασίας από τον Φεβρουάριο να δουλεύουμε για την επεξεργασία του πλαισίου αυτού».

Τέλος, τόνισε ότι «η Εθνική Στρατηγική η οποία θα αποτελέσει και τη βάση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Μακροχρόνια Φροντίδα, διαρθρώνεται σε τέσσερις στρατηγικούς άξονες:

– Διευκόλυνση της Αυτόνομης Διαβίωσης

– Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την τυπική και την άτυπη φροντίδα

– Επένδυση σε μια προσωποποιημένη και συνεχή ποιοτική μακροχρόνια φροντίδα

– Ενίσχυση της διακυβέρνησης του τομέα της Μακροχρόνιας Φροντίδας».

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομος Πύρρος, από την πλευρά του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στον ενάμιση χρόνο που βρισκόμαστε στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως η ίδια η υπουργός έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη που θα οδηγεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα και σε πολιτικές που θα απαντούν στις ανάγκες και τις προκλήσεις όσων χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες, αλλά και όσων τις παρέχουν. Με την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής σήμερα, περνάμε και συμβολικά στην επόμενη μέρα αυτού του διαλόγου».