Σε υψηλά 50 ετών σκαρφάλωσαν οι διεθνείς τιμές του καφέ τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 70% από τις αρχές του έτους. Βασικός παράγοντας είναι οι ανησυχίες για αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, που υπάρχει και η μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.
Την περίοδο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου η χώρα έζησε τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, ενώ στη συνέχεια καταγράφηκαν πολύ μεγάλες βροχές τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να πληγούν οι σοδειές.
Η παραγωγή καφέ υπολογίζεται πλέον για τη σεζόν 2024/2025 σε 66,4 εκατ. σάκους των 60 κιλών έκαστος. Από αυτό η παραγωγή για την ποικιλία Arabica αναμένεται ότι θα φτάσει τα 45,4 εκατ. σάκους και η ποικιλία Robusta τους 21 εκατ. σάκους. Πρόκειται για υποβάθμιση των προβλέψεων για την παραγωγή καφέ, καθώς πριν από λίγες μόνο εβδομάδες αυτή της ποικιλίας Arabica αναμενόταν ότι θα ανέλθει σε 48,2 εκατ. σάκους και η ποικιλία Robusta σε 21,7 εκατ. σάκους (69,9 εκατ. σάκους σύνολο) σύμφωνα με στοιχεία της Saxo Bank.
Ο καφές είναι ένα από τα εμπορεύματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κόσμο. Αποτελεί βασικό αγαθό για δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τη ζήτηση να έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης στην Κίνα.
Η αύξηση αυτή της ζήτησης έχει προκαλέσει πιέσεις στην παραγωγή. Ο καφές καλλιεργείται σε μια σχετικά στενή κλιματολογική ζώνη, με βασικούς παραγωγούς να είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Αιθιοπία. Είναι ενδεικτικό ότι η Βραζιλία και το Βιετνάμ αντιπροσωπεύουν περίπου το 56% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτή η πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην παραγωγή καθιστά τον καφέ ιδιαίτερα ευάλωτο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες, διεθνείς έμποροι καφέ ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι υπήρξαν αρκετοί αγρότες στη Βραζιλία οι οποίοι καθυστέρησαν τις παραδόσεις της φετινής σοδειάς με την ελπίδα να εξασφαλίσουν ακόμη υψηλότερες τιμές. Αυτό οδήγησε σε μεταβολές στην προσφορά, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο ανοδικά τις τιμές.