Ρωσία: Επιστήμονες επικρίνουν την απάντηση των αρχών στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση πετρελαιοφόρων
Ρώσοι επιστήμονες εξέφρασαν έντονη κριτική για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από τη βύθιση δύο πετρελαιοφόρων στο στενό του Κερτς, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, τα συνεργεία και οι εθελοντές που εργάζονται για την αποκατάσταση της ζημιάς στερούνται κατάλληλου εξοπλισμού.
Στις 15 Δεκεμβρίου, δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια, το Volgoneft-212 και το Volgoneft-239, προσάραξαν λόγω καταιγίδας στο στενό του Κερτς. Το πρώτο πλοίο βυθίστηκε, ενώ το δεύτερο υπέστη σοβαρές ζημιές. Το περιστατικό κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου, ενώ 26 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.
Τα δύο δεξαμενόπλοια, ηλικίας άνω των 50 ετών, μετέφεραν συνολικά περίπου 9.200 μετρικούς τόνους μαζούτ. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, περίπου το 40% αυτού εκτιμάται ότι έχει χυθεί στη θάλασσα.
Η επιχείρηση καθαρισμού, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στις 18 Δεκεμβρίου, καλύπτει ακτογραμμή μήκους 49 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων παραθαλάσσιων θέρετρων της περιοχής Κρασνοντάρ. Πολλές περιοχές, όπως η Ανάπα, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χιλιάδες εθελοντές συμμετέχουν στην προσπάθεια, αλλά οι αμμώδεις παραλίες της νοτιοδυτικής Ρωσίας παραμένουν καλυμμένες από μαζούτ. Ωστόσο, επιστήμονες καταγγέλλουν ότι οι εθελοντές έχουν στη διάθεσή τους μόνο φτυάρια και πλαστικές σακούλες, ενώ λείπει ο βασικός τεχνικός εξοπλισμός.
Ο υδρολόγος Βίκτορ Ντανίλοφ-Ντανίλιαν δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μπουλντόζες, ούτε φορτηγά. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει καθόλου τεχνικός εξοπλισμός». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται συχνά σκίζονται, ενώ οι καταιγίδες επαναφέρουν τα ρυπασμένα υλικά στη θάλασσα.
Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «αδιανόητη», ενώ ο Ντανίλοφ-Ντανίλιαν ζήτησε άμεση ενίσχυση της επιχείρησης με κατάλληλα μέσα.
Η πετρελαιοκηλίδα ενδέχεται να έχει μολύνει έως και 200.000 τόνους εδάφους, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Φυσικών Πόρων. Μέχρι στιγμής, περίπου 30.000 τόνοι ρυπασμένου εδάφους έχουν συλλεχθεί, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κρασνοντάρ, Βενιαμίν Κοντράτιεφ.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ότι έχει προκληθεί μια «οικολογική καταστροφή».
Παράλληλα, ο καθηγητής Σεργκέι Οστάχ προειδοποίησε ότι η ρύπανση ενδέχεται να φτάσει σύντομα στην Κριμαία. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η Κριμαία θα παραμείνει καθαρή», δήλωσε, καλώντας σε άμεση δράση.
Το ουκρανικό Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το περιστατικό «απειλή περιβαλλοντικής καταστροφής μεγάλης κλίμακας στη Μαύρη Θάλασσα». Επιπλέον, το Κέντρο Delpha εκτίμησε ότι η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να έχει προκαλέσει τον θάνατο 21 δελφινιών, ενώ απαιτούνται αναλύσεις για την επιβεβαίωση της αιτίας.