Σε μπελάδες έχει βρεθεί το CNN, μετά την κατηγορία για στημένο ρεπορτάζ σε φυλακή στη Συρία, ενώ το ίδιο το μέσο ξεκίνησε τώρα έρευνα επαλήθευσης.
Το CNN ανακοίνωσε ότι ερευνά την ταυτότητα ενός Σύρου, ο οποίος μπορεί να έδωσε στο δίκτυο μια «ψεύτικη ταυτότητα» κατά τη διάρκεια ενός βιντεοσκοπημένου ρεπορτάζ που απεικόνιζε την απελευθέρωσή του από μια μυστική φυλακή της Δαμασκού, μετά τον ισχυρισμό μιας συριακής οργάνωσης ελέγχου γεγονότων ότι ο άνδρας που εμφανίστηκε ως κρατούμενος συμμετείχε σε βασανιστήρια και δολοφονίες αμάχων.
Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ, το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου, παρουσίασε η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του δικτύου, Κλαρίσα Γουόρντ, η οποία, μαζί με ένα συνεργείο, επισκέφθηκε τη φυλακή στις 11 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της κατάρρευσης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τη διάρκεια εκείνου του στιγμιότυπου, που μεταδόθηκε μια ημέρα αργότερα, η Γουόρντ βρίσκονταν εκεί αναζητώντας τον αγνοούμενο Αμερικανό δημοσιογράφο Όστιν Τάις, ο οποίος απήχθη ενώ έκανε ρεπορτάζ στη Συρία το 2012.
Το συνεργείο του CNN εισήλθε στις εγκαταστάσεις ακολουθούμενο από έναν ένοπλο φρουρό. Μια πηγή του CNN δήλωσε στην Daily Beast ότι ο φρουρός ήταν Σύρος αντάρτης.
Μόλις το συνεργείο και ο φρουρός μπήκαν μέσα, παρατήρησαν ένα κλειδωμένο κελί με μια κουβέρτα που ενδεχομένως κάλυπτε κάτι ή κάποιον στο πάτωμα. Ο φύλακας συμφώνησε να ανοίξει την κλειδαριά, αλλά ζήτησε από το συνεργείο του CNN να κλείσει τις κάμερες του. Με την πόρτα ανοιχτή και τις κάμερες ενεργοποιημένες, το συνεργείο ανακάλυψε έναν άνδρα στο κελί κάτω από την κουβέρτα. Yποστήριξε ότι είναι ο Adel Gharbal από τη Χομς και είπε ότι κρατούνταν στο κελί για τρεις μήνες. «Είσαι εντάξει, είσαι εντάξει», είπε η Γουόρντ στον άνδρα, ο οποίος φαινόταν να μην γνωρίζει ότι η δικτατορία του Άσαντ είχε ανατραπεί.
Την Κυριακή, ωστόσο, μια συριακή ομάδα ελέγχου των γεγονότων ισχυρίστηκε ότι η ιστορία χρειάζεται παραπέρα έλεγχο, ειδικά σε σχέση με την πραγματική ταυτότητα του κρατούμενου.
Είχε προηγηθεί μια σειρά επικρίσεων στο διαδίκτυο, όπου πολύ χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατήγγειλαν το ρεπορτάζ ως ««στημένο» λόγω των περίεργων αντιδράσεων αλλά και της κατάστασης του κρατούμενου στα στιγμιότυπα που έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Η Verify-Sy, η οποία αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων του Poynter, ανέφερε ότι αναγνώρισε τον άνδρα ως ανθυπολοχαγό της συριακής αεροπορικής υπηρεσίας πληροφοριών, μιας υπηρεσίας πληροφοριών που υπηρετούσε το καθεστώς Άσαντ. Μετά από έρευνα σε δημόσια αρχεία που, όπως είπε, δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα που είχε δηλώσει, μαζί με συνεντεύξεις με ντόπιους στη Χομς, το Verify-Sy ισχυρίστηκε ότι το πραγματικό όνομά του είναι Salama Mohammad Salama, επίσης γνωστός ως Abu Hamza. Το πρακτορείο κατηγόρησε τον Salama για συμμετοχή σε «κλοπές, εκβιασμούς και εξαναγκασμό των κατοίκων να γίνουν πληροφοριοδότες», για το καθεστώς.
Σε δήλωσή του, το CNN ανέφερε ότι το βίντεο δεν ήταν στημένο και απεικόνιζε με ακρίβεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν όταν το συνεργείο του επισκέφθηκε τη φυλακή.
«Κανείς άλλος εκτός από την ομάδα του CNN δεν γνώριζε τα σχέδιά μας να επισκεφθούμε το κτίριο της φυλακής που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ μας εκείνη την ημέρα», δήλωσε εκπρόσωπος του CNN στην Daily Beast.
«Τα γεγονότα συνέβησαν όπως εμφανίζονται. Η απόφαση να απελευθερωθεί ο κρατούμενος που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ μας ελήφθη από τον φύλακα – έναν Σύρο αντάρτη. Αναφέραμε τη σκηνή όπως εκτυλίχθηκε, συμπεριλαμβανομένων όσων μας είπε ο φυλακισμένος, με σαφή αναφορά».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ο άνδρας μπορεί να τους έδωσε ψεύτικη ταυτότητα: «Στη συνέχεια ερευνήσαμε το ιστορικό του και γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει δώσει ψευδή ταυτότητα. Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας σχετικά με αυτό και την ευρύτερη ιστορία».
Επικαλούμενη μαρτυρίες ντόπιων, η Verify-Sy δήλωσε ότι ο Salama ρίχτηκε στη φυλακή της Δαμασκού πριν από λιγότερο από ένα μήνα λόγω μιας διαμάχης με έναν ανώτερο αξιωματικό για χρήματα που φέρεται να απέσπασαν. Το πρακτορείο ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Salama συμμετείχε στη δολοφονία και τα βασανιστήρια πολιτών το 2014. Η Daily Beast δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς. Η Verify-Sy αμφισβήτησε επίσης και το ίδιο το βίντεο, σημειώνοντας την φαινομενικά καλή κατάσταση του άνδρα και την περιποιημένη γενειάδα του. Άλλοι είχαν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με πτυχές του ρεπορτάζ όταν μεταδόθηκε για πρώτη φορά: Ο δημοσιογράφος του Mediaite, Charlie Nash χαρακτήρισε το βίντεο «παράξενο», σημειώνοντας έναν «τεράστιο αριθμό ερωτημάτων που εγείρει», μεταξύ άλλων για την «αξιοσημείωτα καλή κατάσταση» του άνδρα στο κελί, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε μείνει χωρίς φαγητό ή νερό για τέσσερις ημέρες.