Η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 και παρά τα εσωκομματικά πυρά που δέχθηκε και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή κατέγραψε μια μεγάλη νίκη σε μια κρίσιμη μάχη. Ο «πόλεμος» όμως για την σταδιακή ανάκαμψη από το 28,3% των ευρωεκλογών και την προοπτική  της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές του 2027, είναι μια συνεχής κι επίπονη προσπάθεια. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι πολύς – περίπου 28 μήνες- αλλά μπορεί να αποδειχθεί και λίγος. Η αντιπολίτευση συνεχίζει τα αβέβαια βήματα της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως κινδυνεύει από τον κακό της εαυτό και από το απρόοπτο που μπορεί να οδηγήσει ξαφνικά σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης με τον οποίον συνομίλησε το Newsit, το βλέμμα της ΝΔ είναι στραμμένο στον Σεπτέμβριο του 2025. Η εκτίμηση του είναι ότι εάν μέχρι τότε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επενδύοντας στο ανεβασμένο ηθικό του προϋπολογισμού, διατηρήσουν την συνοχή της ΚΟ στην εκλογή για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο ανασχηματισμός που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει δεν θα διχάσει και κυρίως οι πολίτες δουν απτά αποτελέσματα κυβερνητικού έργου, θα αρχίσει να παγιώνεται ένα 32-33-34% στις δημοσκοπήσεις το Φθινόπωρο από το 29-30% στην εκτίμηση ψήφου, στην παρούσα φάση. «Ο δρόμος έχει εμπόδια αλλά αν τα ξεπεράσουμε η αυτοδυναμία του 2027 είναι πολύ πιθανή» τόνισε. Τώρα ο στόχος είναι η ΝΔ να ξεκολλήσει από τις χαμηλές πτήσεις για τα κυβικά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η ΝΔ  μετά από 5,5 χρόνια στην κυβέρνηση που είναι λογικό να έχει φθορά, στον προϋπολογισμό υπερψηφίστηκαν για παράδειγμα οι αμυντικές δαπάνες από 258 βουλευτές (249 τις ψήφισαν στον προϋπολογισμό του 2024), οι δαπάνες Υγείας του Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται στο στόχαστρο από 167, της Παιδείας του Κυριάκου Πιερρακάκη από 166. Παραπάνω ψήφους πήραν και οι δαπάνες των υπουργείων Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (από 160 ψήφους). Η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ είναι 155.

Πολλή φασαρία έγινε ως προς το αν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες όπως έπραττε όταν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ακολούθησε την γραμμή του κόμματος για την υπερψήφιση τους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνικό λάθος όπως το παρουσίασαν αλλά για γκάφα. Όπως μου εξήγησαν από τεχνικής πλευράς έγινε το εξής λάθος από τον Αλέξη Τσίπρα. Αντί να πατάει ένα – ένα τα «όχι» και όταν έφτανε στις αμυντικές δαπάνες να πατήσει το «ναι» εκείνος πάτησε το «όχι σε όλα» και την πάτησε. Τι κάνει η συνήθεια διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πτώση από την εξουσία διεκδίκησε εκ νέου για τον εαυτό του τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος διαμαρτυρίας που είχε ως τακτική το «όχι σε όλα».

Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ  Χρήστος Ράμμος που προτάθηκε για πρόεδρος Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, την Δευτέρα δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του διότι, «επικράτησαν οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί και οι κομματικές στρατηγικές» και επιδιώχθηκε «δολοφονία χαρακτήρα». Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο κ. Ράμμος με την κριτική που έχει δεχθεί για «πολιτικά παιχνίδια» από την κυβέρνηση, θα έπρεπε να προφυλάξει τον εαυτό του από μία πολιτική αντιπαράθεση που δεν αρμόζει σε επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής χωρίς μάλιστα να έχει καμία πιθανότητα εκλογής, αφού χωρίς τις ψήφους της ΝΔ δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά το αδιέξοδο που υπάρχει στον κεντροαριστερό χώρο όσον αφορά στην συνεργασία των κατακερματισμένων δυνάμεων και το οποίο αναδείχθη σε όλο του το μεγαλείο και στην υποψηφιότητα Ράμμου.

«Όχι» στην επιλογή του είπε ακόμη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα υποκλοπών. «Όχι» είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για το κράτος δικαίου και ο κ.Ράμμος είχε κληθεί επανειλημμένα στην ευρωβουλή για ομιλίες. Όταν τα τρία βασικά κόμματα της κεντροαριστεράς δεν μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης ούτε σε θέματα που υιοθετούν τις ίδιες καταγγελίες και μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες πως θα προχωρήσει η συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο; Άρα για σκιαμαχίες ο λόγος και όχι για βάση ρεαλιστικής συζήτησης τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για την προεδρία της Δημοκρατίας προς τα τέλη Ιανουαρίου. Να θυμίσουμε και πάλι ότι οι ψηφοφορίες είναι πέντε, γίνονται ανά εβδομάδα και απαιτούνται: 200 ψήφοι στην πρώτη, 200 στη δεύτερη, 180 στην τρίτη, 151 στην τέταρτη και εάν δεν υπάρξει εκλογή και πάλι στην πέμπτη ψηφοφορία εκλέγεται ΠτΔ κατά πλειοψηφία. Μετά την επικράτηση Μητσοτάκη στην συζήτηση του προϋπολογισμού, τίθεται το ερώτημα εάν θα πάει σε μια κομματική υποψηφιότητα όπως είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που όμως δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ψηφίζεται από άλλα κόμματα, ή ο πρωθυπουργός θα προτείνει μία άλλη προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής. Το ένα δεδομένο είναι ότι δεν θέλει να διαταράξει την συνοχή που έχει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Έδωσε την εικόνα μιας συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια περί δυσαρεστημένων, «σαμαρικών», «καραμανλικών» κλπ. Το άλλο είναι τι μηνύματα θέλει να στείλει ευρύτερα τα εκλογικά ακροατήρια.

Η προεδρολογία κυριάρχησε στους διαδρόμους της Βουλής μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Γίνονταν και στοιχήματα για τα ονόματα. Ακούστηκε μέχρι και το όνομα της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Μίλησα μαζί της. «Ξέρω αυτά που γράφονται, αλλά τίποτα τέτοιο δεν υπάρχει» τόνισε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε «Τασούλας».

Το ίδιο και ο Μάκης Βορίδης. Άλλοι απέκλεισαν και την Σακελλαροπούλου και τον Τασούλα. Ο Βενιζέλος και ο Στουρνάρας συνεχίζουν να υπάρχουν στις συζητήσεις αλλά με την έννοια του αποκλεισμού. Αρκετοί δεν αποκλείουν την έκπληξη Μητσοτάκη. Ποντάρουν σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση η ονοματολογία δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του και ενδεχομένως να μην έχει πάρει και τις τελικές του αποφάσεις οπότε όλοι οι άλλοι απλώς κάνουν εκτιμήσεις ή εκφράζουν επιθυμίες. Τόσο απλά.

Πολλές συζητήσεις έγιναν τον τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός του Τσίπρα και ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης φλερτάρει και με το ΠΑΣΟΚ. Ο ναύαρχος ήταν από την αρχή κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη και περιμένει να δει τι έχει να προτείνει για το κόμμα του, το Κίνημα Δημοκρατίας. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να επιστρέψει από την Αμερική όπου βρίσκεται ήδη πάνω από δύο εβδομάδες. Χθεσινές πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστρέφει αύριο Τετάρτη από Νέα Υόρκη και την Πέμπτη ήδη έχει προγραμματισμένη πολιτική δραστηριότητα με την ομάδα πρωτοβουλίας στον Διόνυσο. Την Παρασκευή θα περιοδεύσει στα Γρεβενά.

Στην συνάντηση που είχε στη Βοστώνη την Κυριακή με φοιτητές και καθηγητές κι άλλους expert με τους οποίους συζήτησαν τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έδωσε το παρών και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνας Ηλιόπουλος. Να θυμίσουμε ότι είχε παραιτηθεί κάνοντας την σύσταση η θέση του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να δοθεί στον επόμενο απόδημο που ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, ώστε ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη Βουλή. Αρνήθηκαν να παραιτηθούν οι ενδιάμεσοι υποψήφιοι και την θέση του πήρε η Πόπη Τσαπανίδου. Πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας αναφέρουν ότι Όθωνας Ηλιόπουλος θα ενταχθεί στο κόμμα Κασσελάκη και θα αναλάβει και ρόλο όπως για παράδειγμα του υπερσυντονιστή των thing tank που θέλει να δημιουργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης.