Σειρά παρεμβάσεων, που μεταξύ άλλων αφορούν στις μηδενικές προμήθειες στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τις διατραπεζικές πληρωμές και την αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην κατοχή τους, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μέτρα για τις τράπεζες και τον περιορισμό των χρεώσεων που πληρώνουν οι πολίτες στις συναλλαγές τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Η πρώτη αντίδραση κύκλων της αγοράς.
Πρόκειται για μέτρα που θα επιβαρύνουν κατά 300 εκατ. ευρώ το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, εκ των οποίων τα 100 σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα του μηδενισμού των προμηθειών στις καθημερινές συναλλαγές, και τα 200 εκατ. ευρώ εφάπαξ για τη δημιουργία (ή την ανακαίνιση) σχολείων και τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι «υπάρχει πρόβλημα και με τις υψηλές προμήθειες των τραπεζών και με το γεγονός ότι έχουν πάνω από 20.000 ακίνητα που δεν έχουν ρίξει στην αγορά, αλλά και με το ότι η συμπεριφορά τους πολλές φορές αποκλίνει από όσα πρέπει να πράττουν για να συνεισφέρουν στην πρόοδο της κοινωνίας». Επισήμανε, επίσης ,πως έχει ήδη έρθει ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων, αλλά κρίθηκε πως οι πρωτοβουλίες που πήραν οι τράπεζες δεν ήταν τελικά ικανοποιητικές.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε συγκεκριμένα μέτρα και μια σειρά παρεμβάσεων για το πιστωτικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση η οποία προβλέπει μηδενισμό όλων των χρεώσεων για τις πληρωμές λογαριασμών μέσα από τις τράπεζες. Το μέτρο αφορά πληρωμές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή, ορίζεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα.
Όπως έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επίσημα ότι από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και οι servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
4. Παύουν οι περιορισμοί στις εταιρείες παροχής πιστώσεων προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια
Με το μέτρο αυτό ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος σε μεγάλες εταιρείες της χώρας με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και στην αγορά των χρηματοδοτήσεων. Στόχος του μέτρου είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στα επιτόκια που θα προσφέρονται στην αγορά και να επιφέρει ευνοϊκότερους όρους ειδικά στα δάνεια για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εφάπαξ επιβάρυνση των τραπεζών με 200 εκατ. ευρώ. Ποσό 100 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για να υποστηρίξουν την ανακαίνιση υφιστάμενων και νέων σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Αλλά 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες για την συγκρότηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μια σειρά παράλληλων ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν:
Τη διεύρυνση των καθημερινών ορίων στο σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ.
Τη μηδενική χρέωση για την φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως 100 ευρώ και
Τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαφάνεια στα προσφερόμενα επιτόκια καταθέσεων και δανείων καθώς και για κάθε προμήθεια
Να σημειωθεί ότι όλες οι νέες ρυθμίσεις που εξήγγειλε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός θα αναλυθούν σήμερα στις 11 από το οικονομικό επιτελείο.
Κύκλοι της αγοράς, σχολιάζοντας χθες βράδυ τα μέτρα της κυβέρνησης, έκαναν λόγο για διπλό στόχο Μητσοτάκη, καθώς αφενός δείχνει να αφουγκράζεται τις διαμαρτυρίες των πολιτών αναφορικά με τις υψηλές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, αφετέρου επιχειρεί να πάρει περισσότερα απ’ ότι μια έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών η οποία εκτός των άλλων θα δημιουργούσε και πρόβλημα αξιοπιστίας αιφνιδιάζοντας την επενδυτική κοινότητα.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις που διατύπωσε. «Η μείωση των επιτοκίων, ανέφερε συγκεκριμένα, απαγορεύεται ως ευθεία παρέμβαση στη νομισματική πολιτική της Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η μείωση του Euribor περνά αυτόματα στους τόκους. Ακόμα και αν έμπαινε φόρος 5% θα ήταν μικρό το όφελος για την αναστάτωση που θα προκαλούσε, ενώ το ποσό δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην κοινωνία λόγω του «ορίου δαπανών», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός