Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «σαφές μήνυμα» της Ε.Ε. στις ΗΠΑ – Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για να ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, με εξαίρεση τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα μεταβεί στη Μαγιότ, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την «αδιάλειπτη δέσμευσή τους» για τη στήριξη της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τα προσχέδια των συμπερασμάτων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφτασε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη προκειμένου να ενισχύσει τη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων του, ενόψει της επιστροφής του Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου. Ο Ουκρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες -ανάμεσά τους της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας- σε συνάντηση παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Σε σύντομη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επισήμανε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας σκοπεύουν να συνεχίσουν την αποστολή όπλων για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.
Φωτογραφία αρχείου: Reuters
Ο Ρούτε δήλωσε ότι η προτεραιότητα της επίσκεψης του Ζελένσκι είναι να γίνει «ό,τι είναι δυνατόν», συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και άλλων όπλων, προκειμένου η Ουκρανία να βρίσκεται στην «καλύτερη δυνατή θέση» όταν αποφασίσει να ξεκινήσει τις ειρηνικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας νωρίτερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί «η κυριαρχία της Ουκρανίας» και ότι η χώρα δεν θα αναγκαστεί να υποκύψει σε μια ειρηνική συμφωνία που θα της επιβληθεί.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του για άμεση λήξη του πολέμου, ενώ την περασμένη Δευτέρα δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να είναι έτοιμος για ειρηνική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό θα περιλαμβάνει παραχώρηση εδάφων στην Ρωσία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της ΕΕ, «η Ρωσία δεν πρέπει να επικρατήσει», ενώ τονίζεται ότι καμία πρωτοβουλία για την Ουκρανία δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ χαρακτήρισε το κείμενο ως «σαφές μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα, την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά ενεργειακές υποδομές της χώρας. «Η πιο άμεση πρόκληση αφορά το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας», υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.
Παράλληλα, κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η ενότητα των χωρών μελών της ΕΕ είναι το κλειδί, καθώς η Ουάσινγκτον μπορεί να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει διμερείς διαπραγματεύσεις με επιμέρους χώρες της ΕΕ, όπως συνέβη με το Brexit.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο λόγω του επιβαρυμένου προγράμματός τους, με τους υπουργούς Εξωτερικών να τους εκπροσωπούν. Ωστόσο, χθες, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι για διμερείς συνομιλίες.
Φωτογραφία: Reuters
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες είναι «μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, για το σήμερα και το αύριο». Εξήγησε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις δύο ημέρες του στην πόλη για να διασφαλίσει ότι οι εταίροι της Ουκρανίας έχουν «την ίδια κοινή θέση».
Επιπλέον, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι συνεχίζεται η συνεργασία γύρω από την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν, σχετικά με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο συνταξιούχος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, θα επισκεφτεί το Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς η νέα διοίκηση των ΗΠΑ επιθυμεί να φέρει μια γρήγορη λήξη στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Στην εν λόγω αποστολή, δεν προβλέπεται επίσκεψη στη Μόσχα.
Με πληροφορίες από: Reuters, Politico, Kyiv Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ