Φανταστείτε στην πόλη oπου ζείτε η διάβαση να βλέπει τους πεζούς, το φανάρι να μετράει την κίνηση και να αναβοσβήνει αναλόγως και οι οδηγοί να ενημερώνονται στο κινητό τους από το application του δήμου για το πού έχει ελεύθερη θέση να παρκάρουν. Αλγόριθμοι να επιτηρούν τους χώρους πρασίνου και το πότισμά τους, τις τυχόν διαρροές στο σύστημα ύδρευσης και τον φωτισμό στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια. Αυτό το εμποτισμένο με μπόλικη ψηφιακή τεχνολογία μέλλον μπορεί να μοιάζει από μακρινό ως ουτοπικό, γίνεται όμως πραγματικότητα σε εκατοντάδες δήμους κάθε γωνιάς της χώρας.
Τα παραπάνω, μαζί με μια σειρά ακόμα δράσεων, όπως η ύψωση firewall για προστασία από διαδικτυακές επιθέσεις, οι έξυπνες εφαρμογές και τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης που μετατρέπουν τις μεγαλύτερες και μικρές πόλεις σε smart cities αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων που ήδη τρέχει, με τα έργα να ξεκινούν ή και να ολοκληρώνονται κατά κύριο λόγο την επόμενη 3ετία-4ετία. Η εμβληματική δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» παρέχει στο σύνολο των δήμων της χώρας καινοτόμες εφαρμογές και προηγμένα τεχνολογικά μέσα που βελτιώνουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος στις ελληνικές πόλεις.
Συνωστισμός
Η δράση ξεκίνησε στις αρχές του 2023 με την έκδοση πρόσκλησης από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», στην οποία ανταποκρίθηκαν 312 δήμοι της χώρας. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της είναι 235.285.163,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής εντάσσονται 107 δήμοι, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ. Καθώς οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος συνεργάζονται για να επιταχύνουν το πρόγραμμα, αυτό δείχνει εμπράκτως να αποδίδει καρπούς, αφού το προσεχές διάστημα εντάσσονται ακόμα 33 δήμοι, με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την εκτέλεση 10 έργων ανά δήμο κατά μέσο όρο, τα οποία επιλέγονται μεταξύ 38 προτεινόμενων από τους ίδιους τους δήμους με βάση τις τοπικές ανάγκες. Από το σύνολο των προτάσεων που υπέβαλαν οι 312 δήμοι προκύπτει ότι οι περισσότεροι ζητούν την ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint Security κ.λπ.) και την παροχή συστήματος τηλεργασίας. Καθώς το παραπάνω επιλέχθηκε από 165 δήμους, άλλοι 149 επέλεξαν να υλοποιήσουν την κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ, ενώ 145 την οργάνωση γραφείου κίνησης και τη διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων. Τέταρτη δημοφιλέστερη επιλογή αποτελεί ο έξυπνος οδηγός πόλης-δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων που επιλέχθηκε από 144 δήμους και πέμπτη το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών που επιλέχθηκε από 135 εξ αυτών.
Πάντως, οι δράσεις που επιλέγονται και χρηματοδοτούνται είναι κατά κανόνα βασισμένες σε 7 άξονες, οι οποίοι με τη σειρά τους ακολουθούν τη φιλοσοφία του marketplace, που αποτελεί καλή πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό marketplace, το «Integrated Explore-Shape-Deal Matchmaking Process», προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.
Οι 7 άξονες όπου εντάσσονται οι δράσεις αφορούν τη βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των δημοτικών τελών και του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.
H μετατροπή πόλεων
Καθώς οι δήμοι έχουν να επιλέξουν 10 από τις 38 δράσεις, οι περισσότεροι στοχεύουν σε έργα που έχουν την κατεύθυνση να κάνουν πιο έξυπνη και βιώσιμη την αστική μετακίνηση στις πόλεις τους προς διευκόλυνση των πολιτών τους. Δράσεις όπως οι έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑμεΑ, το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και το αντίστοιχο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις για περισσότερους από τους μισούς δήμους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας και στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, με την αντίστοιχη δράση να έχει επιλεγεί από 165 δήμους. Η διαδικασία αξιολόγησης έχει προχωρήσει για τα 2/3 των συνολικών υποβληθεισών προτάσεων – έργων. Τι είναι όμως αυτά;
Τα συστήματα έξυπνης διάβασης πεζών αποτελούνται από ένα δίκτυο αισθητήρων-έξυπνων καμερών επικοινωνίας με τους φωτεινούς σηματοδότες, που έχει σκοπό να εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Αυτό που κάνει ουσιαστικά η έξυπνη διάβαση είναι να παρέχει αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και να ενεργοποιεί την αυτόματη φωτεινή σήμανση της διάβασης όπου αυτό είναι εφικτό ή να «συνεργάζεται» με τους φωτεινούς σηματοδότες. Ετσι, η διάβαση με τα έξυπνα συστήματά της διαβάζει πότε υπάρχει πραγματικά πρόθεση διέλευσης πεζών και προειδοποιεί τόσο αυτούς όσο και τους οδηγούς.
Το έξυπνο σύστημα είναι φιλικό με τα ΑμεΑ και σκοπεύει να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους και την πρόσβασή τους σε πεζοδρόμια-ράμπες και κτίρια τα οποία διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησής τους. Το σύστημα θα συγκεντρώνει το σύνολο των πληροφοριών ώστε να συντάσσει έναν ηλεκτρονικό οδηγό πόλης με ασφαλείς διαδρομές για την προσέγγιση ενός προσβάσιμου σημείου από ΑμεΑ. Ουσιαστικά δηλαδή οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα θα γνωρίζουν προτού ξεκινήσουν τη μετακίνησή τους πώς θα κινηθούν ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εύκολα.
Αλλες δημοφιλείς δράσεις στις τάξεις των δήμων έχουν κύριο άξονα την εξοικονόμηση της ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων με χρήση εργαλείων φιλικών προς το περιβάλλον. Τέτοιες είναι τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων και τα έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός δημοτικών κτιρίων. Τα παραπάνω προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εποπτείας της κατανάλωσης, καθώς και του απομακρυσμένου ελέγχου αυτοματισμών του κτιρίου.
Κλείσιμο
Tο έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων προβλέπει την τοποθέτηση και συνεργασία -μέσω αλγορίθμων-αισθητήρων φωτισμού, νερού, θερμοκρασίας και υγρασίας και μέσω ψηφιακών μετρητών ενέργειας, έξυπνες διατάξεις για την αποτελεσματική παρακολούθηση και ανάλυση της ενεργειακής απόδοσης της εγκατάστασης μέσω εφαρμογών. Ετσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματική παρακολούθηση και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Με τον έλεγχο του φωτισμού μειώνεται ο περιττός τεχνητός φωτισμός μέσω αισθητήρων κίνησης, ενώ παράλληλα οι αισθητήρες νερού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού.
Πολλοί είναι και οι δήμοι που προτιμούν τη δημιουργία του έξυπνου οδηγού πόλης, σημείο κεντρικής πληροφόρησης και επικοινωνίας των τοπικών επιχειρήσεων, όπου καταγράφουν και παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε επιχείρηση. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η επιτυχής προβολή και ανάδειξη του τοπικού δικτύου, η σύγχρονη ψηφιακή προώθηση και επικοινωνία των τοπικών καταστημάτων, αλλά και η πρακτική αλληλεπίδραση και ενημέρωση με το ενδιαφερόμενο κοινό.
Αλλες δράσεις είναι οι έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι μεταδίδουν στο κέντρο του δήμου το επίπεδο πληρότητάς τους και εκδίδουν έγκαιρες προειδοποιήσεις όταν είναι γεμάτοι, το έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς , σεισμού κ.ο.κ.), τα έξυπνα συστήματα μέτρησης ποιότητας αέρα και υδάτων στην επικράτεια του δήμου, η πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών, ενημέρωσης γονέων με smart εφαρμογή, η διασύνδεση λαμπτήρων σε κεντρικό υπολογιστικό κέντρο διαχείρισης, οι έξυπνες στάσεις ΜΜΜ, τα συστήματα ενημέρωσης για κυκλοφορία κ.ά.
Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ» με προϋπολογισμό άνω των 85 εκατ. ευρώ – Τι λέει στο «ΘΕΜΑ» ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή