Μετά την πτώση του απολυταρχικού καθεστώτος του, ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατάφερε να διαφύγει από τη Συρία, μαζί με τη σύζυγό του, Άσμα.

Η πρώην Πρώτη Κυρία της Συρίας κάποτε ονομαζόταν «Ρόδο της ερήμου», αλλά τώρα αποτελεί μια φιγούρα μίσους που παρομοιάζεται με τη σαιξπηρική Λαίδη Μάκβεθ.

Για πολλά χρόνια, η 49χρονη Άσμα αποτελούσε το πρόσωπο της γυναικείας απελευθέρωσης στη Μέση Ανατολή λόγω της επιτυχημένης καριέρας της στον τραπεζικό κλάδο και της κοσμικής βρετανικής ανατροφής της.

Η Άσμα γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1975. Ο πατέρας της, Φάβαζ Άχρας, ήταν ένας επιτυχημένος καρδιολόγος στο ιδιωτικό νοσοκομείο Cromwell και η μητέρα της, Σαχάρ, ανώτερη διπλωμάτης της Συρίας.

Φοίτησε στο Queen’s College στο Marylebone, όπου τα δίδακτρα είναι σχεδόν 9.000 λίρες τον χρόνο.

Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το King’s College του Λονδίνου το 1996 με πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών και στη γαλλική φιλολογία και ξεκίνησε μια καριέρα στην επενδυτική τραπεζική σε μεγάλες εταιρείες όπως η Deutsche Bank και η JP Morgan.

Τέσσερα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον 59χρονο σήμερα Άσαντ, στη Συρία, την ίδια χρονιά που εκείνος ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ αλ Άσαντ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 69 ετών.

Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τα οποία σήμερα είναι ηλικίας 19-23 ετών και εικάζεται ότι το έσκασαν από τη χώρα μαζί με τους γονείς τους προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Στη διεθνή σκηνή, η σύζυγος του Άσαντ αποτελούσε μια σεμνή, χαμηλών τόνων φιγούρα με το διακριτικό στιλ της και τη φωτογενή της εμφάνιση, ενώ το ακάλυπτο πρόσωπό της ήταν εμβληματικό για τη φήμη της Συρίας για τη σχετική ελευθερία των γυναικών σε μια μουσουλμανική χώρα.

Αυτή η εικόνα φάνηκε να εδραιώνεται όταν τον Φεβρουάριο του 2010 η Vogue την αποκάλεσε σε μια συνέντευξή της «Ένα ρόδο στην έρημο», περιγράφοντάς την ως την «πιο φρέσκια και ελκυστική από τις Πρώτες Κυρίες».

Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο ξέσπασε πόλεμος στη Συρία μεταξύ των ανταρτών και του Άσαντ για το βάναυσα καταπιεστικό καθεστώς του και η φήμη της χώρας ως ανοιχτής και κοσμικής καταρρίφθηκε.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το ζευγάρι θεωρείται ότι απομακρύνθηκε, αλλά όταν η μητέρα του Άσαντ πέθανε το 2016 και μετά τη διάγνωση της Άσμα με καρκίνο του μαστού το 2018, η ίδια τοποθετήθηκε εκ νέου στην καρδιά της οικονομίας του καθεστώτος.

Αλλά αυτός ο νέος της ρόλος δεν ήταν παρά μια επιχείρηση εκβιασμού των εμπόρων και των επιχειρηματιών της μεσαίας τάξης της χώρας.

Ενορχήστρωσε έναν μυστικό λαβύρινθο επιτροπών και πολιτικών, τον οποίο διοικούσε το πρωτοπαλίκαρό της, που έλεγχε τα πάντα, από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέχρι τις μειωμένες μερίδες τροφίμων.

Η αυτοκρατορία της επεκτάθηκε και στη διανομή της ξένης βοήθειας -ουσιαστικά έλεγχε ποιος έπαιρνε τι και πότε.

Καθώς ο ρόλος της στη δικτατορία του Άσαντ αυξανόταν, δεν μπόρεσε να διατηρήσει την πρώιμη εικόνα της απελευθερωμένης γυναίκας που δρούσε στην καρδιά της εξουσίας σε μια μουσουλμανική χώρα.

Έγινε ένα και το αυτό με την τρομερή καταπίεση του λαού από το συριακό καθεστώς.

Προσωπικό χαμηλό γι’ αυτήν ήταν όταν η Vogue απέσυρε τη συνέντευξή της από το site της το 2012, μετά τις αντιδράσεις του κοινού για τον πόλεμο στη Συρία.

Παρά τις προκλήσεις για τη δημόσια εικόνα της, εξακολουθούσε να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή και να συναντά αρχηγούς κρατών της Ευρώπης.

Αλλά ο ρόλος της στην οικονομική πολιτική της Συρίας τής χάρισε το ευρέως διαδεδομένο και καθόλου ζηλευτό παρατσούκλι της «Λαίδη Μάκβεθ» από αντάρτες και σχολιαστές.

Και τώρα, με τις φήμες να φουντώνουν ότι εκείνη και ο σύζυγός της βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, η κάποτε λαμπερή εικόνα της έχει καταρρεύσει πλήρως.

Το σπίτι των γονιών της Άσμα Άσαντ βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο, σε μια γειτονιά με σπίτια που κοστίζουν από 600.000 έως 1 εκατ. λίρες κατά μέσο όρο, σε έναν δρόμο γεμάτο δέντρα, κοντά σε πάρκα και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους με μπουτίκ, αρτοποιεία και καφετέριες.

Τα πεθερικά του Άσαντ λέγεται ότι δεν κυκλοφορούν ιδιαίτερα δημοσίως, εδώ και αρκετό καιρό.

Φωτογραφίες: Associated Press