Aπό την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλά κορυφαία στελέχη του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν βρει τραγικό θάνατο.

Η έκρηξη μετά την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού στη Μόσχα, οδήγησε στον θάνατο τον αντιστράτηγο και επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής άμυνας της χώρας, Ιγκόρ Κιρίλοφ και του βοηθού του, Ίλια Πολικάρποφ.

Οι σοκαριστικές εικόνες έδειχναν τα αιμόφυρτα πτώματά τους να κείτονται στο χιονισμένο πεζοδρόμιο έξω από μια πολυκατοικία της οποίας η τοιχοποιία είχε μαυρίσει μετά τη μικρή αλλά ισχυρή έκρηξη από μια συσκευή που είχε τοποθετηθεί σε ένα ηλεκτρικό πατίνι που ήταν σταθμευμένο έξω.

Όμως ο θάνατος του Κιρίλοφ είναι απλώς ο τελευταίος σε μια σειρά πρόσφατων δολοφονιών υψηλόβαθμων Ρώσων επιστημόνων, στρατιωτικών και άλλων αξιωματούχου που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, τόσο στο ρωσικό έδαφος όσο και στην κατεχόμενη Ουκρανία.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με μερικές από τις πιο εν ψυχρώ δολοφονίες βασικών φιλορωσικών προσωπικοτήτων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Μιχαήλ Σάτσκι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες πυραύλων της Ρωσίας, δολοφονήθηκε αδίστακτα καθώς περπατούσε σε ένα πάρκο της Μόσχας νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Σάτσκι ήταν αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής στο Γραφείο Σχεδιασμού Mars, το οποίο αναπτύσσει και κατασκευάζει συστήματα καθοδήγησης επί του σκάφους για τη ρωσική στρατιωτική και διαστημική βιομηχανία. Πυροβολήθηκε από άγνωστο λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κρεμλίνου.

Ρωσικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η εργασία του επιστήμονα συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων των πυραύλων κρουζ που χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ένοπλες δυνάμεις του Πούτιν για να χτυπήσουν στόχους σε όλη την Ουκρανία. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την προώθηση του στόλου των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας και φέρεται να ηγήθηκε της προσπάθειας για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αεροσκάφη και διαστημόπλοια. Ο θάνατος του Σάτσκι αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον εξόριστο Ρώσο δημοσιογράφο Αλεξάντερ Νεβζόροφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο δολοφόνος του επιστήμονα συνεργαζόταν με τη Διεύθυνση Αμυντικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR).

Ο θάνατος του Σεργκέι Γεβσιούκοφ ήταν αναμφίβολα ευπρόσδεκτος από αμέτρητες ουκρανικές οικογένειες, γράφει η Daily Mail. Ο 49χρονος Ρώσος αξιωματικός είχε αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη ως επικεφαλής της διαβόητης φυλακής Ωλενέβκα – μιας εγκατάστασης στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ, όπου τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να ανέκριναν και να βασάνιζαν Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Ανατινάχθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ η σύζυγός του φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και να έμεινε σε κρίσιμη κατάσταση πριν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού της. Τα τραύματα επιβεβαιώθηκαν από τον σύμβουλο του εγκατεστημένου από τη Ρωσία δημάρχου της Μαριούπολης.

Ο ανώτερος αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού Βαλέρι Τρανκόβσκι δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας τον περασμένο μήνα. Πηγή της ουκρανικής υπηρεσίας SBU επιβεβαίωσε στον διεθνή Τύπο ότι μια βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητό του και πυροδοτήθηκε καθώς οδηγούσε. Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος θεωρούνταν υψηλόβαθμος στόχος προτεραιότητας, κατείχε τη θέση του επιτελάρχη της 41ης ταξιαρχίας των πυραυλάκατων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα πλοία αυτά είχαν βομβαρδίσει την Ουκρανία με πυραύλους και ήταν υπεύθυνα για την οργάνωση αποκλεισμών λιμανιών στη νότια Ουκρανία νωρίτερα στον πόλεμο, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του Τρανκόφσκι. Ως αποτέλεσμα, η SBU τον είχε χαρακτηρίσει εδώ και καιρό ως «νόμιμο» στόχο, υποστηρίζοντας ότι οι εντολές του να πλήξει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία ισοδυναμούσαν με διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η κρατική Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας συνέλαβε έκτοτε δύο υπόπτους – έναν 47χρονο άνδρα που κατηγορείται ότι κατασκεύασε και πυροδότησε τη βόμβα και μια 38χρονη γυναίκα που, όπως είπε, είχε πραγματοποιήσει παρακολούθηση του στόχου.

Ο Νικίτα Κλένκοφ πιστεύεται ότι ήταν κορυφαίος αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Πυροβολήθηκε στο χωριό Μελένκι κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα λίγες ημέρες αφότου είχε επιστρέψει στη Μόσχα από το ουκρανικό μέτωπο τον Οκτώβριο. Ο 44χρονος σκοτώθηκε ακαριαία όταν άγνωστος δράστης πυροβόλησε τρεις φορές από ένα άλλο αυτοκίνητο μέσα από το παράθυρο του οχήματος του στρατιωτικού, καθώς περνούσε από μπροστά του.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι πηγές των αρχών επιβολής του νόμου πίστευαν ότι ο δολοφόνος γνώριζε τις κινήσεις του Κλένκοφ και τον περίμενε να περάσει.

Ο Κλένκοφ ήταν αναπληρωτής διοικητής μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική έκδοση Novaya Gazeta.

Οι πιο πρόσφατες δολοφονίες που περιγράφονται παραπάνω ακολουθούν δεκάδες άλλες δολοφονίες διαφόρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, στρατιωτικών αρχηγών και φιλορώσων συμπαθούντων που έχουν σημειωθεί από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων δολοφονιών ήταν αυτή του Ίλια Κίβα, ενός πρώην βουλευτή του Κιέβου που μετατράπηκε σε μαριονέτα του Πούτιν και χαρακτηρίστηκε προδότης από τις αρχές της Ουκρανίας. Ο Κίβα, 46 ετών, πυροβολήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 καθώς πήγαινε για περίπατο σε μια υποτιθέμενα ασφαλή τοποθεσία σε ένα κλαμπ κοντά στη Μόσχα. Εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος έδειχναν το πτώμα του να κείτεται στο χιόνι. Εμφανίστηκε επίσης ένα βίντεο κλιπ που υποτίθεται ότι έδειχνε τον δολοφόνο του Κίβα να περιμένει. Η μυστική υπηρεσία SBU της Ουκρανίας κατέστησε σαφές ότι οι εικόνες και τα πλάνα κυκλοφόρησαν σκόπιμα ως προειδοποίηση προς άλλους Ουκρανούς που συνεργάζονται με τις δυνάμεις εισβολής του Πούτιν.

Η δολοφονία του Κίβα έγινε λίγες ημέρες πριν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κατεχόμενο Λουχάνσκ, όπου ένας φιλορώσος πολιτικός ουκρανικής καταγωγής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε εγκληματίας πολέμου από το Κίεβο, έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης. Ο Ποπόφ, ο οποίος κατείχε τη θέση του βουλευτή του Λαϊκού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, πέθανε ακαριαία όταν το αυτοκίνητό του τυλίχθηκε στις φλόγες εν μέσω έκρηξης κοντά στο στάδιο Avangard της πόλης.

Η Kyiv Post ανέφερε ότι η «ειδική επιχείρηση» οργανώθηκε από την SBU, με την αναφορά να επιβεβαιώνεται αργότερα από πηγή της SBU που μίλησε στο ουκρανικό πρακτορείο Pravda. Ο 51χρονος Popov περιγράφηκε ως «αρκετά νόμιμος στόχος, διότι πριν γίνει βουλευτής διηύθυνε πολλά ρωσικά εθελοντικά τάγματα, ηγήθηκε παράνομων ένοπλων σχηματισμών και σκότωσε Ουκρανούς».

Ένας ρώσος καπετάνιος υποβρυχίου πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν για τζόκινγκ σε ένα χτύπημα εκδίκησης τον Ιούλιο του 2023. Ο Ρζίτσκι, 42 ετών, εθεάθη να κάνει τζόκινγκ κατά μήκος ενός ποταμού στη νότια ρωσική πόλη Κρασνοντάρ ενώ τον ακολουθούσε ένας μυστηριώδης ποδηλάτης σε βίντεο ασφαλείας που διέρρευσε. Λίγα λεπτά αργότερα, έπεσε νεκρός από επτά σφαίρες. Ο ουκρανικής καταγωγής δάσκαλος τζούντο Σεργκέι Ντενισένκο, 64 ετών, ομολόγησε ότι σκότωσε τον καπετάνιο του υποβρυχίου με «οδηγίες» των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με ισχυρισμούς ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Συνελήφθη αφού οι ρωσικές αρχές εισέβαλαν στο διαμέρισμά του και φέρεται να βρήκαν ένα πιστόλι και έναν σιγαστήρα που πιστεύεται ότι ήταν το φονικό όπλο. Είχε προετοιμαστεί για την αποστολή από τον Δεκέμβριο και συνελήφθη πριν πετάξει μέσω Τουρκίας στην Ελβετία – όπου έχει ουκρανικό καθεστώς πρόσφυγα.

Ο θάνατος του Βλάντλεν Τατάρσκι , ενός από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς μπλόγκερ της Ρωσίας και φερέφωνα προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Ο Τατάρσκι – πραγματικό όνομα Μαξίμ Φόμιν- σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2023 σε μια εκδήλωση γνωριμίας που διοργάνωνε σε ένα καφέ της Αγίας Πετρούπολης, όταν ένα άγαλμα μινιατούρα που του παραδόθηκε ως δώρο εξερράγη, τραυματίζοντας αρκετούς άλλους παρευρισκόμενους. Γεννημένος στην ανατολική Ουκρανία, ο Τατάρσκι ήταν ένας καταδικασμένος ληστής τραπεζών που δραπέτευσε από τη φυλακή για να πολεμήσει με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας όταν ξέσπασε η σύγκρουση το 2014. Στη συνέχεια αυτομόλησε στη Ρωσία και τάχθηκε υπέρ μιας πολύ πιο επιθετικής στρατιωτικής εκστρατείας κατά της Ουκρανίας, ενώ έγινε κορυφαίος στρατιωιτκός μπλόγκερ.

Ο θάνατος της Ντάρια Ντούγκινα, μιας φιλοκρεμλινικής προσωπικότητας των μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφου, ήταν μια από τις πρώτες δολοφονίες υψηλού προφίλ γνωστού προσώπου σε ρωσικό έδαφος μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία το 2022. Η Ντούγκινα σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της εξερράγη καθώς ταξίδευε σε αυτοκινητόδρομο λίγο έξω από τη Μόσχα στις 20 Αυγούστου 2022.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το όχημά της και είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως.