Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε της απόφασης του Νίκου Δένδια να ξηλώσει όλες τις διοικήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Όλα ξεκίνησαν από την απίστευτη αποκάλυψη -ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε στα στρατιωτικά νοσοκομεία- του περασμένου Νοεμβρίου, ότι ένας 55χρονος αστυνομικός, ο Θωμάς Πουλιόπουλος, υποβλήθηκε σε επέμβαση για οξεία σκωληκοειδίτιδα το 2022 στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσαν… έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, με βάση τα αποτελέσματα της βιοψίας, ότι επρόκειτο για καρκίνο!
Μάλιστα, όταν ρώτησε η αδελφή του γιατί το μαθαίνουν τώρα, ο γιατρός απάντησε ότι «συνήθως αυτά αργούν», αν και παραδέχθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση τα αποτελέσματα «άργησαν λίγο περισσότερο γιατί είναι από τα περιστατικά που δεν θεωρούνται τόσο επικίνδυνα».
Ο αστυνομικός, ο οποίος παλεύει για τη ζωή του, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά δύο γιατρών.
Το πρωτοφανές περιστατικό το πληροφορήθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ.
Αμέσως έκανε ένα οργισμένο υπερατλαντικό τηλεφώνημα στη στρατιωτική ηγεσία, ζητώντας να μάθει τι πραγματικά συνέβη και αν είναι δυνατόν να καθυστερεί τόσο πολύ μια βιοψία, με τραγικές συνέπειες για τον ασθενή, ο οποίος θα μπορούσε με έγκαιρη διάγνωση να έχει ενδεχομένως θεραπευτεί και να αποφύγει την αγωνία για τη ζωή του.
Η οργή του υπουργού Άμυνας δεν καταλάγιασε ούτε όταν έκλεισε το τηλέφωνο. Με το που επέστρεψε στην Ελλάδα, κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ζήτησε πλήρη ενημέρωση. Από την πρώτη στιγμή, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι «καμία εξήγηση δεν είναι ικανοποιητική, ούτε μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που έγινε».
Εξ ου και δεν περιορίστηκε σε μια κλασική ΕΔΕ, η οποία ξεκίνησε κατόπιν εντολής του Α/ ΓΕΕΘΑ, αλλά έκανε και… προσωπική έρευνα: επικοινώνησε ο ίδιος, προσωπικά, με γνωστό του γιατρό της ίδιας ειδικότητας που εξέτασε τον αστυνομικό στο 424 ΓΣΝ, ο οποίος υπηρετεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι διενεργεί τριπλάσιο αριθμό βιοψιών από όσες ο εν λόγω παθολογοανατόμος. Η αποκάλυψη ήταν προφανές ότι κατέρριπτε το σύνηθες άλλοθι περί έλλειψης προσωπικού στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Αν ο εν λόγω γιατρός του 424 ΓΣΝ έκανε τις ίδιες βιοψίες με εκείνες του γιατρού του ιδιωτικού νοσοκομείου, ο αστυνομικός θα είχε λάβει εγκαίρως τη διάγνωση και θα την είχε αντιμετωπίσει καταλλήλως.
Το αποτέλεσμα της έρευνας εξόργισε ακόμη περισσότερο τον κ. Δένδια, ο οποίος βεβαιώθηκε πλέον ότι δεν ευσταθεί καμιά δικαιολογία και ζήτησε να ολοκληρωθεί αμέσως η ΕΔΕ, όπως και έγινε. Αν και υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση στην ιατροδικαστική έκθεση, τελικά παραδόθηκε έστω και οριακά, όταν ο υπουργός Άμυνας ζήτησε καταλογισμό ευθυνών. Κατόπιν αυτού, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στην αρμόδια στρατιωτική ηγεσία να καταλήξει σε συμπεράσματα και καταλογισμό ευθυνών.
Στο μεταξύ προέκυψαν και άλλες αποκαλύψεις για το «αμαρτωλό», όπως αποδεικνύεται, 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης…
Όπως του απόστρατου συνταγματάρχη Σταύρου Σακελλαρόπουλου, ο οποίος επίσης στο 424 ΓΣΝ ενημερώθηκε μετά από… 8 μήνες ότι πάσχει από σάρκωμα, καρκίνο 3ου βαθμού. Ή του 27χρονου φαντάρου, Νίκου Γκάτση, ο οποίος στις 23/10/2023 μπήκε στο 424 ΓΣΝ για επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς, αλλά έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
Ή ακόμη και της γυναίκας που κατήγγειλε ότι ένα απλό ορθοπεδικό χειρουργείο «ρουτίνας» στο χέρι, στο 424 ΓΣΝ, την οδήγησε σε απόσυρση από την υπηρεσία εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.
Ο Νίκος Δένδιας είχε στα χέρια του αρκετά στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις του. Τα εν λόγω τραγικά περιστατικά, οι χρόνιες παθογένειες στα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και η φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου που προωθεί για τη στρατιωτική περίθαλψη τον οδήγησαν στη μόνη επιλογή: να «αλλάξουν όλα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας -αφού ενημέρωσε αρμοδίως το μέγαρο Μαξίμου- δεν αρκέστηκε μόνο στην αντικατάσταση του διοικητή του 424 ΓΣΝ (ο οποίος δεν είχε μεν αναλάβει όταν έγινε η καθυστερημένη διάγνωση, αλλά ανέχθηκε να συντηρείται η υφιστάμενη κατάσταση), αλλά «ξήλωσε» τις διοικήσεις όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Με εντολή του προς τον α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ζήτησε έκτακτες κρίσεις στο Υγειονομικό.
Έτσι, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, αποφάσισε την αποστρατεία των υποστρατήγων Υγειονομικού των επιτελείων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των διοικητών των στρατιωτικών νοσοκομείων 424 (Θεσσαλονίκη) και 401 (Αθήνα), της ΣΣΑΣ και της Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής του ΓΕΣ.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Νίκος Δένδιας ήταν σαφές: αφενός, δεν θα ανεχθεί άλλα τέτοια περιστατικά, αφετέρου ήθελε να τοποθετήσει στις διοικήσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων ανθρώπους που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν τη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου για τη στρατιωτική περίθαλψη.
Για την ιστορία, το νέο ν/σ πέρασε στις 31 Οκτωβρίου από το υπουργικό, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης για επεξεργασία και λογικά θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τον Ιανουάριο.