Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι «
Παπαστεργίου στον Realfm 97,8: Με το kids wallet μπορεί πλέον να αντληθεί η πληροφορία της πραγματικής ηλικίας των παιδιών
κάθε μέρα έχουμε 1 με 1,5 καινούρια ψηφιακή υπηρεσία. Μάλιστα πλέον τρέχουμε και με πιο γρήγορους ρυθμούς. Φέτος κάναμε δύο πράγματα που ήταν παρά πολύ σημαντικά. Το πρώτο ήταν ότι δείξαμε εφαρμογές και ήδη στην ασφαλιστική αγορά τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε να εφαρμόζεται το να μην χρειάζεται να στείλουμε πραγματικά έγγραφα είτε σε χαρτί είτε ακόμα και ψηφιακό έγγραφο αλλά με μία συναίνεση μας να μπορούν να προχωρούν δουλειές γρήγορα. Το δεύτερο κομμάτι είναι πώς ψηφιοποιούμε πιο γρήγορα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δισεκατομμύρια εγγράφων προκειμένου πλέον να υπάρχουν για λόγους κτηματολογίου, για λόγους φακέλου υγείας, για λόγους επιτάχυνσης της δικαιοσύνης».
Για την εφαρμογή kids wallet, με την οποία οι γονείς θα μπορούν να ελέγχουν την πρόσβαση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή από τη συχνότητα του Realfm 97,8.
«Στις 30/12 ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την πλήρη στρατηγική της χώρας μας για τον εθισμό των παιδιών στις οθόνες και στα social. Έχουμε να κάνουμε στην ουσία με τρία πράγματα. Το πρώτο είναι να στηρίξουμε και να δώσουμε τα εργαλεία στους γονείς να ελέγξουν τη χρήση του κινητού των παιδιών τους. Ξεκινάω από τους γονείς γιατί ό,τι και να κάνουμε εμείς σε επίπεδο κράτους ή Ευρώπης, αν οι γονείς δεν ασχοληθούν με το κινητό του παιδιού τους και στην ουσία με το παιδί τους, δεν θα πετύχει τίποτα», είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο κομμάτι είναι τι κάνουμε αύριο το πρωί και πώς στηρίζουμε τους γονείς, δηλαδή να ενημερώσουμε για τα εργαλεία γονικού ελέγχου. Έτσι λέγονται τα εργαλεία αυτά τα οποία τοποθετούμε στα κινητά των παιδιών μας για να ελέγξουμε τον χρόνο, το περιεχόμενο χρήσης τους».
«Δεν είναι λογικό τα παιδιά μας να διαβάζουν με το κινητό δίπλα. Αποσπά την προσοχή τους. Δεν το καταλαβαίνουν. Η αυτορρύθμισή τους ακόμα δεν λειτουργεί. Δεν μπορεί να πηγαίνουν για ύπνο και να έχουν το κινητό δίπλα τους», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Αυτό μπορεί να ελεγχθεί αύριο το πρωί και υπάρχουν σήμερα εφαρμογές που το κάνουν. Εμείς τι θα κάνουμε όμως; Κάτι παραπάνω. Το θέμα δεν είναι μόνο τα κινητά των παιδιών. (…) Το πρόβλημα είναι στο περιεχόμενο που εκπέμπουν, που στέλνουν οι πάροχοι ψηφιακού περιεχομένου, οι πλατφόρμες. Αυτό θα κάνει η εφαρμογή και θα βοηθήσει τους γονείς, αυτή η εφαρμογή που την ονομάζουμε kids wallet να ρυθμίσουν το κινητό των παιδιών τους πιο εύκολα. Δεν είναι πάντα προφανείς πολλές ρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Αλλά το ζήτημα είναι σήμερα πώς πιστοποιείς την ηλικία ενός παιδιού που μπαίνει στα social media. Οι πάροχοι κρύβονται πίσω από το ότι απλά τσεκάρει ένα παιδί ότι είναι πάνω από 18, που μπορεί να είναι 12 και 13 και μπαίνει. Πλέον με το kids wallet, που είναι μία συνέχεια του ψηφιακού πορτοφολιού που έχουμε, του gov.gr/wallet, μπορεί να αντληθεί από εκεί η πληροφορία της πραγματικής ηλικίας», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Αυτό το οποίο λένε πολύ κόντρα και ας μου επιτραπεί να το πω είναι ότι τους στερούμε την παιδική τους ηλικία. Όταν τελικά ο κόσμος τους είναι αυτός ο κόσμος προσομοίωσης που ζουν μέσω του κινητού, ενώ η ζωή είναι έξω», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Παράλληλα για την Τεχνητή Νοημοσύνη τόνισε ότι «δεν θέλουμε απλά Τεχνητή Νοημοσύνη για να λέμε ότι κάτι κάνουμε. Θέλουμε πραγματικές λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή των πολιτών και αυτό τώρα γίνεται με τον τρόπο που ακούσατε την προηγούμενη εβδομάδα με το να μπει η Ελλάδα σε ένα από τα 7 εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης. Δεν είναι εργοστάσια με φουγάρα και όπως τα έχουμε συνηθίσει. Στην ουσία είναι μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με χρηματοδότηση προκειμένου να φέρουμε στον ίδιο φυσικό και ψηφιακό χώρο νεοφυείς επιχειρήσεις, στήριξη και χρηματοδότηση τους και τα προβλήματα από την άλλη μεριά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Σε ερώτηση αν μπορούσαν να βρεθούν κυκλώματα σε υπηρεσίες μέσω της ψηφιοποίησης των εγγράφων, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Κτηματολογίου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «το Κτηματολόγιο ψηφιοποιείται και την ώρα αυτή έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 300 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων άρα γι’ αυτό και μπορέσαμε μέσω του Κτηματολογίου, η δουλειά που κάνει ο υφυπουργός ο Κώστας Κυρανάκης και η ομάδα του να αξιοποιήσει και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να ανακαλύψει αυτές τις απάτες, το οποίο τώρα γίνεται στις πολεοδομίες. Το κομμάτι του 1,2 δισεκατομμυρίων σελίδων που σκανάρουμε – Ταμείο Ανάκαμψης άρα τέλος 31/12/25, είναι και έγγραφα πολεοδομιών».