Ψηφίστηκε πριν από λίγο από την παράταξη της πλειοψηφίας ο προϋπολογισμός του δήμου Αγρινίου για το 2025. Η σχετική συζήτηση είχε διαστήματα ενδιαφέροντος, μιας και μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προβληματισμοί για την αυτοδιοίκηση γενικότερα και τα στενά πλαίσια, στα οποία αυτή συνεχίζει να λειτουργεί.

Αναφορές έγιναν επίσης και στα μείζονα θέματα που απασχολούν την περιοχή και το κατά πόσον ο δήμος θα μπορούσε με διάφορους τρόπους να βοηθήσει στην επίλυσή τους.

Εισηγητής του θέματος, ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Φαρμάκης, που αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους και τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε τα έσοδα του δήμου προβλέπονται για το 2025, στα 125.450.000 ευρώ και οι δαπάνες στα 124.582.000 ευρώ. Το δε αποθεματικό πρόκειται να ανέλθει σε 867.176 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους ο αντιδήμαρχος ανέφερε στον μετασχηματισμό του δήμου σε έναν δήμο με σύγχρονες υποδομές και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες, σε ένα φιλικό οικοσύστημα για τις επιχειρήσεις, στην ενεργειακή μετάβαση του δήμου, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Τρίτσης, το ΠΔΕ κλπ, στη συνέχιση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών, στην προβολή του δήμου και στη συνέχιση υλοποίησης δράσεων εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα.

Όπως συμπλήρωσε, ο προϋπολογισμός του 2025, χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, ορθολογισμό και έχει αναπτυξιακή προοπτική.

Σειρά ερωτημάτων κατατέθηκε από την αντιπολίτευση και ειδικότερα το κ. Τραπεζιώτη που ρώτησε εάν οι Κοινότητες του δήμου κατέθεσαν τα δικά τους σχέδια και εάν υπάρχουν μέσα στον π/υ τα σχετικά παραρτήματα που αφορούν στις Κοινότητες. Εξέφρασε ακόμη την ένστασή του για το γεγονός ότι ο π/υ ήρθε προς συζήτηση «την τελευταία ημέρα του χρόνου».

Εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν ο Νίκος Γκρίζης που είπε πως οι προϋπολογισμοί δεν είναι μόνο οικονομικά στοιχεία, είναι η στόχευση η πολιτική της δημοτικής αρχής. «Δεν μιλάμε για μηδενιστικές απόψεις από πλευράς μας. Σίγουρα έχουν γίνει πράγματα. Όμως είναι πράγματα που δεν φτάνουν ή τουλάχιστον δεν προσδίδουν ταυτότητα στον δήμο. Τα χρόνια περνάνε και αυτό που νομίζω ότι είναι κοινώς παραδεκτό είναι ότι δεν υπάρχει ταυτότητα στον δήμο μας», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν δικαιολογίες βέβαια, δεν λέμε ότι είναι όλα ρόδινα σε ότι άφορα στις αποφάσεις των κυβερνήσεων που μας πήγαν πίσω, αλλά μετά από σχεδόν 11 χρόνια θα έπρεπε να μας επιδειχθεί το όραμα της δημοτικής αρχής και να γνωρίζουν οι δημότες προς τα που θέλει να στοχεύσει. Τα προβλήματα που μας αφορούν δεν επιλύονται αλλά εντείνονται. Είμαστε μάρτυρες της καθημερινότητας, ότι η πόλη αυτή διολισθαίνει. Η τοπική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Όταν ο δήμος δεν παρεμβαίνει εκεί που πρέπει, είναι συνυπεύθυνος. Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες για συγκεκριμένα θέματα δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, όπως πχ για το νοσοκομείο. Εάν γίνονται, δεν φέρνουν αποτελέσματα», είπε ακόμη, μεταξύ άλλων ο εισηγητής της αντιπολίτευσης του Κ. Πιστιόλα, που απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Γκρίζης «απένειμε» και βραβείο στην παράταξη που έχει το «τιμόνι» του δήμου: «Παίρνετε το βραβείο της πιο ήρεμης πόλης, της πόλης που κοιμάται», τόνισε, «και ευτυχώς που υπάρχει και ο Παναιτωλικός, γιατί ειδήσεις πολιτικές, θετικές εξελίξεις για την πόλη μας, έχουν χρόνια να ακουστούν. Να βάλουμε δραστικά μπροστά κάποιες δράσεις – πρωτοβουλίες εκεί που πρέπει μαζί με άλλους φορείς, αν θέλουμε να μιλήσουμε για καλύτερες ημέρες στον τόπο μας.

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης πήρε στη συνέχεια το λόγο που αναφέρθηκε στις μνημονιακές υποχρεώσεις, που εξακολουθούν να θέτουν ένα στενότατο πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση: «Δυστυχώς από το 2012 μέχρι σήμερα ο π/υ είναι κείμενο ψυχρών αριθμών. Αυτή η εισηγητική έκθεση είναι αριθμοί και τίποτε άλλο. Δεν έχει αξία. Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας παρουσιάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό τον υπαγορεύει. Πρόκειται για την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2012. Όλα ελέγχονται για το αν μπορούν να ικανοποιήσουν τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Διαμορφώνεται υπό τις υποδείξεις συμμόρφωσης του Παρατηρητηρίου. Οι δήμοι συνεχίζουν να λειτουργούν με όρους Μνημονίου.

Ο κ. Τραπεζιώτης αναφέρθηκε και στον «κόφτη» που υπάρχει στα χρήματα που μπορεί να λάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με τον δήμαρχο Αγρινίου  να του θυμίζει πως πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Και λοιπόν; Τέτοιες βλακείες έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’αυτό την πάτησε και διαλύθηκε», απάντησε ο πρ. δήμαρχος Θεστιέων.

Ειδικότερα, ως προς τον π/υ του δήμου Αγρινίου, είπε πως αυτός «δεν απαντά σε σύγχρονες προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως το ενεργειακό, το περιβάλλον, το δημογραφικό. Δεν προβλέπεται ένα σοβαρό έργο υποδομής που να αφορά τον παραγωγικό τομέα της περιοχής. Εκπονήστε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Κάντε τα γραφεία γεωργικής ανάπτυξης».

Συμπλήρωσε πως η παράταξή του έχει προτείνει «τον συμμετοχικό προϋπολογισμό που ξεκίνησε στο Πόρτο Αλεγκρε και πλέον εφαρμόζεται σε πόλεις της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Των πολιτών που διαμορφώνεται μαζί με την δημοτική αρχή. Η συμμετοχική δημοκρατία είναι προϋπόθεση για την ενεργητική δημοκρατία. Για να στραφούν οι πολίτες ξανά στην πολιτική. Εφαρμόστε όσα προβλέπονται για τις λαϊκές συνελεύσεις σε τοπικές κοινότητες, κάντε στα χωριά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και 21 λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές του Αγρινίου», πρότεινε ακόμη ο κ. Τραπεζιώτης.

Τίμος Παπανικολάου: «Έρχονται νέα μνημόνια-θα δυσκολευτεί και ο δήμος Αγρινίου»

Για έναν προϋπολογισμό που είναι σε εναρμόνιση με την κανονικότητα και την νομιμότητα, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Δείχνει την πολιτική στόχευση της δημοτικής αρχής. Είναι καθαρή. Πχ είχαν περιθώριο οι μεγάλες επιχειρήσεις να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, όχι όμως και οι άνεργοι. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας  εφαρμόζεται σε όλους και δεν βλέπουμε να καταργηθεί ο ΤΑΠ και να μπει φόρος μεγάλης περιουσίας, ή η τελευταία απόφαση της ΔΕΥΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις που προβλέπει ευνοϊκά μέτρα για τις μεγάλες καταναλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως «αυτά  δεν είναι μόνο στόχευση της δημοτικής αρχής. Είναι εργαλείο του αστικού κράτους στην προώθηση της κεντρικής πολιτικής, όπως αυτή περιγράφεται στον ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό». Μίλησε για «καταιγίδα νομοθετημάτων, οδηγίες για σαφή καθήκοντα ώστε να εξυπηρετηθούν επενδυτές ενώ εντείνονται τα εργαλεία εισπραξιμότητας. Δεν πρόκειται για αυτοδιοίκηση αλλά για τοπική διοίκηση, όπως λέει η Λαϊκή Συσπείρωση».

«Και η νέα χρονιά θα είναι η πιο στενή δημοσιονομικά και προβλέπουμε και νέα μνημόνια και νέα καπιταλιστική κρίση. Το 60% των δήμων δυσκολεύεται να συντάξει προϋπολογισμό. Δεν αφορά αυτό βέβαια τον  δήμο Αγρινίου, αλλά γενικά την αυτοδιοίκηση. Αυτό θα επηρεάσει και εμάς που προς το παρόν είμαστε ακόμη σε σχετικά καλή κατάσταση. Υπάρχουν νέα δεδομένα για το 2025, με αυξημένες υποχρεώσεις και κόστη και από εκεί φαίνεται πως κι εμείς θα δυσκολευτούμε», προέβλεψε ο κ. Παπανικολάου.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, τόνισε πως και ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς, δεν ενδιαφέρεται για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η εντολή είναι «στύψτε αυτούς που δεν έχουν ούτε σταγόνα για  να τα βγάλετε πέρα. Ο δήμος θα μπορούσε να μπει μπροστά, να πάει κόντρα σε αυτές τις κεντρικές πολιτικές επιλογές».

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο  κ. Αραχωβίτης , σύμβουλος της παράταξης του Κ. Πιστιόλα, ζήτησε να υπάρχει μια ειλικρινής κουβέντα, ώστε να συμφωνήσουμε που θέλουμε να πάμε . Ποια είναι τα δυνατά μας σημεία, που πήγαμε καλά και που όχι και μαζί να διαμορφώσουμε Τεχνικό Πρόγραμμα και προϋπολογισμό.

Παπαναστασίου: «Αποδείξαμε ότι είμαστε νοικοκύρηδες, πιστεύουμε στον τόπο και τον αγαπάμε»

Ο δήμαρχος Αγρινίου, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, παρατήρησε πως αυτή επεκτάθηκε σε  κορυφαία ζητήματα της περιοχής και το σύνολο της αυτοδιοίκησης. Στις θέσεις της ΚΕΔΕ που και αυτός υπηρετεί, ως αντιπρόεδρός της.

«Ξέρετε ότι δεν παίρνουμε αυτά που έπρεπε να πάρουμε. Είναι αρκετά δισ. ευρώ που στέρησαν από την αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. Ωραίο να κάνουμε αυτές τις διαπιστώσεις. Όμως ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφιστεί. Δεν μπορούμε καν να κάνουμε την υπέρβαση μιας δαπάνης. Πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Άρα είναι ένα εργαλείο που κάθε μήνα το αναμορφώνουμε, γιατί και οι πόροι δεν είναι προκαθορισμένοι. Είναι αλήθεια πως στον τίτλο είμαστε αυτοδιοίκηση», είπε ο δήμαρχος για να συμφωνήσει με τον όρο «τοπική διοίκηση» και συνέχισε παρατηρώντας πως «σε αυτό το στενό πλαίσιο προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Και σαφώς δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα του νοσοκομείου. Έστειλα υπομνήματα στους επικεφαλής των παρατάξεων για το τι ανάγκη υπάρχει στον τόπο. Δεν μπορώ όμως να αποφασίσω για το Πανεπιστήμιο (γράφω σε υπόμνημα ότι έχει καταντήσει «ανέκδοτο»). Τι κάναμε όμως  τόσα χρόνια όταν γίνονταν πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα. Από το 2004 που σταμάτησε η καπνοκαλλιέργεια τι έγινε; Έγινε κάποια αναδιάρθρωση, είχαμε κάποιο τέτοιο μοντέλο;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Αγρινίου είναι μεγάλος λόγω του έργου που γίνεται, συνέχισε ο δήμαρχος παρατηρώντας πως η αντιπολίτευση «ψάχνει να βρει κάτι» ώστε να καταλογίσει στη δημοτική αρχή.

«Έχουμε εμείς χρήματα, ώστε να πούμε τι θα κάνουμε; Όχι. Κυνηγάμε προσκλήσεις και προσαρμόζουμε τις ανάγκες μας σε αυτές τις προσκλήσεις. Δεν μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε τους φόρους. Ζούμε σε μια κοινωνία με νόμους, το κράτος παίρνει τις αποφάσεις του και πρέπει να τις ακολουθήσουμε. Καταφέραμε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να είμαστε υγιείς για την ώρα. Αν δεν τον ψηφίσουμε, δεν μπορούμε ούτε δαπάνες να κάνουμε, ούτε να πληρώσουμε μισθούς. Πληρώσαμε τους εργαζόμενους του ΕΣΠΑ από δικά μας χρήματα, επειδή το ΕΣΠΑ καθυστερούσε. Πόσες δομές φτιάξαμε για να ικανοποιήσουμε μια σειρά από ανάγκες; Έχουμε απλώσει δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου.

Εξέφρασε ακόμη την κατανόησή του στις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών, σημειώνοντας πως ο δήμος κάνει ότι μπορεί: «Πήραμε παλιότερα απόφαση για ενίσχυση των οικογενειών που αποκτούν παιδί και μας την ακύρωσαν. Για κάθε κακό ή λιγότερο καλό δεν φταίει αυτή η δημοτική αρχή, γιατί παλεύει και το απέδειξε, θα σας τα δώσω κάποια στιγμή όλα τα υπομνήματα και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει. Η προσπάθεια γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται».

Τέλος, ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ευχαριστημένοι με τα χρήματα που παίρνουμε.  Ποιος δεν θα το ήθελε να παίρνει πολύ περισσότερα. Να όμως πως μπορείς να είσαι νοικοκύρης ακόμη και με αυτές τις δεσμεύσεις. Έχουμε αποδείξει εδώ και σχεδόν 11 χρόνια ότι είμαστε νοικοκύρηδες, κάνουμε παροχές και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε γιατί πιστεύουμε στον τόπο και τον αγαπάμε».