Ένας «εμφύλιος» στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους μετανάστες «υψηλής ειδίκευσης» και τις βίζες εργασίας ξέσπασε τις τελευταίες μέρες.
Ο πρώτος εμφύλιος στο στρατόπεδο Τραμπ, ανάμεσα στην πτέρυγα «MAGA» (Make America Great Again) και την πτέρυγα των «tech bros» με προεξάρχοντα «εκπρόσωπο» τον Έλον Μασκ, έχει ξεσπάσει για τα καλά και αφορά τις βίζες H1B (θεωρήσεις ειδικευμένων εργαζομένων).
Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια μιας ασταθούς, ανορθόδοξης συμμαχίας, επισημαίνουν αμερικανικά δημοσιεύματα με αφορμή μια αντιπαράθεση στο διαδίκτυο, στην οποία περιλαμβάνονται στελέχη και πρόσωπα υψηλού προφίλ των Ρεπουμπλικανών.
Το πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, έχει γίνει αιτία για διαμάχες στις τάξεις του εκλεγμένου προέδρου.
Στο επίκεντρο της νέας κόντρας που έχει ξεσπάσει βρίσκεται ο Βιβέκ Ραμασουάμι, πρώην υποψήφιος για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και διορισμένος από τον Tραμπ, του οποίου η ξεκάθαρη υπεράσπιση του προγράμματος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πιστούς του MAGA και Ρεπουμπλικάνους υψηλού προφίλ.
Ο Ραμασουάμι, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα συν-επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), στο οποίο «προΐσταται ο Έλον Μασκ, πυροδότησε τη διαμάχη με μια ανάρτηση στο X.
Στο μήνυμά του, εξέφρασε την έντονη υποστήριξή του για την έλευση ξένων εργατών «υψηλής ειδίκευσης» στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν οι ψηφοφόροι του MAGA και ο ίδιος ο Τραμπ έχουν ταχθεί υπέρ αυστηρότερων μεταναστευτικών πολιτικών.
«Ο λόγος για τον οποίο οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας συχνά προσλαμβάνουν μηχανικούς ξένης καταγωγής και πρώτης γενιάς αντί για ”γηγενείς” Αμερικανούς δεν οφείλεται σε έμφυτο έλλειμμα αμερικανικού IQ (μια τεμπέλικη και λανθασμένη εξήγηση)», έγραψε ο Ραμασουάμι.
«Ένα βασικό μέρος του οφείλεται στον όρο ”κουλτούρα”. Τα δύσκολα ερωτήματα απαιτούν δύσκολες απαντήσεις και αν θέλουμε πραγματικά να διορθώσουμε το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αμερικανική μας κουλτούρα έχει πριμοδοτήσει τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πάρα πολύ καιρό».
Ο Ραμασουάμι επέκρινε περαιτέρω τις «πολιτιστικές προτεραιότητες» του έθνους, δηλώνοντας ότι μια κοινωνία που εξυμνεί «τη βασίλισσα του χορού αντί για τον πρωταθλητή της μαθηματικής ολυμπιάδας» και «τον αθλητή αντί για τον αριστούχο» θα αποτύχει αναπόφευκτα να παράγει τους καλύτερους μηχανικούς του κόσμου.
«Αν μεγαλώνεις με την προσδοκία της κανονικότητας, η κανονικότητα είναι αυτό που θα πετύχεις», ανέφερε σε άλλο σημείο της εκτενούς του ανάρτησης.
Ο Ραμασουάμι συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει «η κουλτούρα μας να ξυπνήσει πλήρως. Μια κουλτούρα που θα δώσει και πάλι προτεραιότητα στα επιτεύγματα έναντι της κανονικότητας, στην αριστεία έναντι της μετριότητας, στη σκληρή δουλειά έναντι της τεμπελιάς».
Τα σχόλια του Ραμασουάμι σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Τραμπ και την πιο σκληρή εκλογική και κομματική του βάση.
Η έκκληση του Ραμασουάμι για μια πολιτιστική αναγέννηση, που θα δίνει προτεραιότητα «στην αριστεία έναντι της μετριότητας», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμη δώσει άμεση απάντηση, οι υποστηρικτές του και οι προσκείμενοι στο κίνημα MAGA δεν κρατήθηκαν.
Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, η οποία τοποθετήθηκε ως μετριοπαθής κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών το 2024, έδωσε μια καυστική απάντηση. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα», δήλωσε η Χέιλι.
«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε τα σύνορα και να δείτε πόσοι θέλουν αυτό που έχουμε εμείς. Θα έπρεπε να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργάτες» πρόσθεσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η Washington Post και το CNN.
Ο δεξιός influencer με χαρακτηριστική επιρροή στο διαδίκτυο, Μάικ Τσέρνοβιτς, σχολίασε επίσης, κατακεραυνώνοντας τα σχόλια του Ramaswamy ως απαξιωτικά για την ιστορία καινοτομίας της Αμερικής.
«Η γενιά του Γούντστοκ κατάφερε να δημιουργήσει την αεροδιαστημική, αυτή που μας έστειλε στο φεγγάρι», έγραψε.
«Η ανάρτησή σας υποκρύπτει την άποψη ότι όλοι ζούσαμε στην εξαθλίωση μέχρι να σωθούμε από τις βίζες εργασίας υψηλής ειδίκευσης ξένων εργαζομένων. Τότε γιατί όλοι ήθελαν να έρθουν εδώ;»
Ο Ραμασουάμι απάντησε: «Αυτή η εκδοχή της Αμερικής, αυτή που συνήθιζε να ενσαρκώνει την αριστεία, είναι ακριβώς αυτό στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε. Αυτό είναι ένα θέμα πολιτισμού, όχι μεταναστευτικής πολιτικής».
Ακόμα και παράγοντες που επηρεάζουν το κίνημα MAGA, όπως ο τηλεπαρουσιαστής Τζακ Ποσόμπιεκ, μπήκε στη διαμάχη, διερωτώμενος γιατί η Αμερική θα αναζητούσε ξένους εργάτες αντί να καλλιεργεί τα εγχώρια ταλέντα.
«Φανταστείτε πόσοι ακόμα Τζ. Ντ Βανς υπάρχουν εκεί έξω» υποστήριξε ο Posobiec, αναφερόμενος στον γερουσιαστή που πρόσκειται στο MAGA και είναι γνωστός για την πορεία του από τη φτώχεια προς την κορυφή.
Η ακροδεξιά σχολιάστρια Λόρα Λόυμερ κράτησε ακόμη πιο σκληρή στάση, κατηγορώντας τον Ραμασουάμι ότι υπονομεύει την αρχική ατζέντα του MAGA.
Η εμπρηστική ανάρτησή της αναφερόταν στο πρόγραμμα θεωρήσεων H-1B ως μέρος μιας θεωρίας συνωμοσίας περί «μεγάλης αντικατάστασης», αναδεικνύοντας τους αυξανόμενους φόβους στη βάση του Τραμπ σχετικά με τη διάβρωση της παραδοσιακής αμερικανικής ταυτότητας.
Πριν από μόλις λίγες ημέρες, η Λούμερ είχε αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ να διορίσει έναν «αριστερό καριερίστα» -που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική «Πρώτα η Αμερική»-, ως ανώτερο σύμβουλο πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη. Περιέγραψε τον διορισμό τού Σρίραμ Κρίσναν ως «βαθιά ανησυχητικό» λόγω της στάσης του σχετικά με την έκδοση των πράσινων καρτών, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για ένα κύμα κριτικής από το εσωτερικό της ομάδας MAGA.
Ο «τσάρος του Λευκού Οίκου» για την τεχνητή νοημοσύνη και την κρυπτογράφηση, Ντέιβιντ Σακς, υπερασπίστηκε τον Κρίσναν, υποστηρίζοντας ότι θέλει απλώς να καταργήσει τα ανώτατα όρια με την παροχή βίζας ανά χώρα.
«Αυτή τη στιγμή, κάθε χώρα στον κόσμο λαμβάνει τον ίδιο αριθμό πράσινων καρτών, ανεξάρτητα από το πόσους κατάλληλους αιτούντες έχει. Έτσι, οι αιτούντες από την Ινδία περιμένουν 11 χρόνια, ενώ οι αιτούντες από πολλές άλλες χώρες δεν περιμένουν καθόλου», είπε. «Η υποστήριξη ενός περιορισμένου αριθμού μεταναστών με υψηλή εξειδίκευση εξακολουθεί να είναι μια διαδεδομένη άποψη στη Δεξιά. Ο Σρίραμ δεν είναι σίγουρα ένας ”αριστερός καριέρας”», είπε ο Σακς.
Ο Έλαν Μασκ επικρότησε στα σχόλια του Σακς, συμφωνώντας ότι «έχουν νόημα».
Η συζήτηση υπογράμμισε ορισμένες από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση της δεύτερης θητείας του Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του διακυβέρνησης, ο Τραμπ προέβη σε σημαντικές περικοπές στο πρόγραμμα θεωρήσεων βίζας H-1B, μια κίνηση που επικροτήθηκε από τους αντιμεταναστευτικούς συμμάχους του, αλλά η τρέχουσα στάση του παραμένει ασαφής, αφήνοντας τις κοινότητες των μεταναστών και τους ηγέτες της τεχνολογικής βιομηχανίας να προετοιμάζονται για πιθανές αλλαγές στην πολιτική γύρω από την έκδοση βίζας.
Όσοι τάσσονται υπέρ της πιο «χαλαρής» πολιτικής σχετικά με την έκδοση βίζας για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης προειδοποιούν ότι η επαναφορά του προγράμματος θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνολογία και η υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του MAGA υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός του ξένου εργατικού δυναμικού θα αναγκάσει τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση των Αμερικανών εργαζομένων.